YouTube-blokkades, linkse artikels en bijeenkomsten

Nieuws en vooruitzichten met een alternatief-rechtse blik door onze vaste schrijver

Een korte samenvatting van gebeurtenissen, evenementen en ontwikkelingen in de nationalistische wereld in de maand augustus. YouTube lanceerde een nieuwe ronde zuiveringen, waarin onder andere de kanalen sneuvelden van James Allsup, Amerikaanse politiek activist met 500,000 volgers en van Martin Sellner de leider van de Identitairen met 100,000 volgers. Dit is niets nieuws. Zowat elke maand doe ik in deze column wel verslag van een serie zuiveringen van sociale media of andere vormen van censuur of pogingen daartoe.

Men speculeert over de reden. Het is opvallend dat het net zich steeds meer sluit. De eerste aanvallen waren gericht tegen extremen. Daily Stormer werd als eerste verbannen van het domeinnamen registratienetwerk. Toen volgde de meer complotgerichte Alex Jones. Toen Milo Yiannopoulos, een vrij liberaal figuur, en de even liberale Gavin McInnes. Nu worden de meer presentabele nationalisten verwijderd, zoals Sellner. Zelfs de doodsaaie, semi-conservatieve Steven Crowder krijgt geen advertentie-verdiensten meer van YouTube. De meest voorkomende reden die te horen valt, is dat dit in dienst is van de democratische partij in de VSA, om de herverkiezing van Donald Trump te voorkomen door al zijn prominente aanhangers te verwijderen uit het discours. Mogelijk. Niemand zal ontkennen dat de media en grote technologiebedrijven op de hand zijn van de linkerzijde.

Succes wakkert echter jaloezie aan. Ik denk dat het evengoed een algemene linkse tegenreactie is op het steeds duidelijker populistische succes. Nationalisten uit Europa worden namelijk ook gecensureerd. Sellner is immers een Oostenrijker. Dit heeft minder met Trump te maken, maar komt door de totale machtsgreep van de linkerzijde en de vrees haar grip op de macht – die zij sinds ’68 geniet – te verliezen. Ik verwacht dus ook niet dat dit binnen afzienbare tijd stopt. Vrijheid van meningsuiting is een illusie. De staat besteed slechts haar censuur uit aan private bedrijven.

Ook in Nederland was er een halfhartige poging om wat controverse aan te wakkeren in de hoop de censuurmachine op gang te krijgen. Een artikel van De Groene Amsterdammer werd gepubliceerd met daarin de stelling dat ‘alt right’ het Nederlandstalige twitter domineert. De Groene sloeg de plank nogal mis door iedereen, van Wierd Duk, Sam van Rooy tot aan Joost Niemöller, het etiket ‘alt right’ op te plakken. Iedereen ter rechterzijde; van zionisten, tot liberale kapitalisten, tot christelijke conservatieven werd ‘alt right’ dan wel ‘alt light’ genoemd. Alsof er geen ouder en veelzijdiger spectrum aan rechtse ideologieën is dan een parapluterm uitgevonden in 2012. Volgens De Groene, zelf een communistisch gelieerd blad, zijn zowel de SGP, PVV, Neo-nazis, FvD, Vlaams Belang, N-VA, en andere critici van de immigratie-invasie ‘alt right’.

Het is door deze hagelgeweer-aanpak dat hun artikel niets uit zal halen, behalve een verharding en versterking van rechtse samenwerking, net zoals een AIVD-rapport uit 2018, dat min of meer stelde dat islamkritiek extreem-rechts is, dat deed. Antifa en de Amerikaanse media doen dit slimmer, door individuen en de meer extreme uitingen eruit te pikken en één voor één te vernietigen. In plaats van de gehele rechterzijde in elke controverse proberen te betrekken. De Nederlandse media poogt steevast gelijk iedereen die hen niet bevalt in één klap te grazen te nemen (zijnde, alles ter rechterzijde van het CDA, of misschien de ChristenUnie). De Volkskrant maakt ook steeds deze fout in haar demonisering van rechts. Dit creëert slechts een gevoel van gedeeld slachtofferschap onder een zeer breed scala van rechtsen, nationalisten, conservatieven, christenen en zelfs sommige liberalen. Waardoor een soort gezamenlijk front ontstaat, ten minste psychologisch. Een gedeeld verdedigingsgevoel.

Waar De Groene uiteindelijk wel gelijk in heeft, is dat rechts het Nederlandstalig twitter domineert en dat een significant deel daarvan als rechts-nationalistisch aangemerkt kan worden. Verschillende rapporten over de ‘alt right’ merkten al op dat Nederlands de tweede meest voorkomende taal was in hun kringen, na het Engels.

Ik haal, zoals in de laatste paar columns, ook weer Civitas Christiana aan. Maar ditmaal in positieve zin. Civitas Christiana, onder een van haar campagnenamen Cultuur onder Vuur, heeft een conferentie aangekondigd op 19 oktober te Haarlem. Thema’s zullen o.a. het probleem van rationaliteit zijn en de rol van de adel in de moderniteit. Het programma telt in totaal 6 sprekers en zal van 12:30 tot 17:30 lopen, in het Filharmonisch Orkest gebouw. Een aantal van de aanwezige partners zullen nationalistische veteranen zijn zoals het Oud Strijders Legioen (OSL) en Tradition, Family, Property (TFP), maar ook succesvolle nieuwkomers als uitgeverij De Blauwe Tijger en online dialoogplatform Café Weltschmerz.

Ik wil graag aan het einde nog even vermelden dat ook ik op de IJzerwake was, als een van de weinige Noord-Nederlanders en het was een erg succesvol evenement. Bijna 4000 man, nog steeds niet boven de piek van 5100 in 2008, maar een goede opkomst. Inderdaad meer jeugd, en hopelijk in de toekomst ook steeds meer Nederlanders, in de gezamenlijk strijd voor een Diets nationalisme.