In Arnhem vond gisteren de 1e vredestocht plaats die erop is gericht de relatie tussen Europa en Rusland in deze gespannen tijden te verbeteren. De organisatoren willen hiermee ‘een brug te bouwen tussen Oost en West’. Russen, Nederlanders en andere Europeanen liepen samen een tocht van een klein uur om zo de nadruk te leggen dat vrede in Europa iets is dat we gezamenlijk delen. Op de wandeltocht waren honderden mensen afgekomen, die spandoeken voor vrede meedroegen en boordjes met in de tweede wereldoorlog overleden familieleden en er waren een aantal korte toespraken te horen. Na de wandeling was er een concert georganiseerd met een toppianist en een Russisch-orthodox koor.

Voor het evenement, dat door de Rusland & Oost-Europa Academie werd georganiseerd, is voor 9 mei gekozen daar deze dag in Rusland zelf wordt gevierd als bevrijdingsdag vanwege de oorlog die de Sovjet-Unie met het nationaal-socialistische Duitsland heeft uitgevochten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn tientallen miljoenen Europeanen omgekomen en met als gevolg een vernielt en daarna verdeelt continent in een kapitalistisch en communistisch blok. Een oorlog op het Europees continent is duidelijk iets dat geen herhaling behoeft.

De vredestocht heeft dan ook als doel ‘het bijdragen aan een betere verhouding tussen Rusland en het Westen en de nadruk kunnen leggen op wat we gemeenschappelijk hebben’, zo viel tijdens de tocht te horen. Arnhem is niet zomaar gekozen, want het was tijdens de oorlog een plaats waar stevig met zwaar militair geschut is gevochten. Gezien het behoorlijk aantal aanwezige mensen uit diverse lagen van de maatschappij en op een gewone doordeweekse werkdag, lijkt er wel degelijk een stevig geluid te bestaan voor een meer positievere houding ten opzichte van het huidige Rusland.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d