“Ze begrijpt niets, ze heeft niets te vertellen, ze heeft geen programma en komt pas nu tot het besef dat ze in de politiek terecht kwam”. Men zou voor minder in een hoekje kruipen….

Tot deze analyse kwam Sébastien Chenu, volksvertegenwoordiger uit Denain (Nord) en woordvoerder van het Rassemblement National. Vooraleer Sébastien Chenu, een aimabel en welopgevoed man, die woorden gebruikt, moet het hem diep zitten. Het is trouwens geen geïsoleerde, gratuite opmerking van een politieke tegenstrever, maar een stelling die door vele waarnemers wordt gedeeld.

Op 27 april hadden we het al over de politica die haar ‘extreemrechts’ verleden verloochende. We berichtten toen dat Nathalie Loiseau in haar studentenjaren aan de studentenverkiezing in Parijs deelnam onder het etiket van ‘Union des étudiants de droite’, een studentenvereniging die nauw aanleunde bij het vrij radicale (in hun ogen althans) GUD.

Sébastien Chenu (RN)
Intussen zijn we enkele dagen en debatten verder. En wat blijkt? Wel, mochten de lijsten nog niet ingediend zijn, men had wellicht naar een andere kandidaat uitgekeken. Ze kent haar dossiers en zelfs programmapunten niet. Verder schoffeert ze talrijke doelgroepen uit de samenleving, wat haar niet in dank wordt afgenomen. Het gaat zelfs zover dat premier Eduard Philippe haar ongevraagd begeleid op debatten, om de grote afgang te vermijden. Zelfs Macron is al ingesprongen om zijn zwakke lijsttrekster te ondersteunen.

Onlangs wist Loiseau ook nog te vertellen dat Frankrijk meer vreemdelingen en vluchtelingen moet opnemen, omdat de fundamenten van Frankrijk en Europa daarop gebouwd zijn. Of de onpopulaire Macron daarmee gediend is, is nog maar de vraag. Hij zal die stelling (achter de schermen) misschien wel onderschrijven, maar het moment om dat te vertellen is slecht gekozen, zal hij denken.

Maar hoe zit het eigenlijk met de populariteit en de kiesintenties? Op 17 dagen van de verkiezingen staat het Rassemblement National in alle peilingen op kop met 24%, gevolgd door LREM (Macron) met 21%. Dan volgen Les Républicains met 15%, de groenen met 9%, het extreemlinkse La France Insoumise (Jean-Luc Mélenchon) met 8,5%. De socialisten flirten met de kiesdrempel (4,5 à 5%). De traditionele communisten en de lijst van de Gele Hesjes moeten het stellen met 2 à 3%.

Of de ‘watersnip’ die achterstand nog kan ophalen, is nog maar de vraag. Wij duimen alvast voor de ploeg rond Marine Le Pen, met de 23-jarige Jordan Bardella als lijsttrekker. Als de peilingen uitkomen, wat in de lijn van de verwachtingen ligt, dan kan het RN een 25-tal (nu 15) parlementsleden naar Brussel en Straatsburg sturen.

Er zijn slechtere vooruitzichten!

* (Nota van de redactie: een watersnip wordt ook wel een hemelgeit genoemd).

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d