De afgelopen weken waren vol interessante gebeurtenissen voor wie alt-right personen en organisaties met interesse volgt. Een kort verslag van de meest relevante gebeurtenissen van de recente periode binnen het wereldje van “altright”, iets wat ik versta als zijnde traditioneel reactionair nationalisme. Het is een ideologische paraplu term, maar het heeft wel degelijk een redelijk nauw gedefinieerde achterban. In een kort tijdsbestek hebben de volgende notabele gebeurtenissen plaats gevonden:

Op 30 maart jongstleden werd Jared Taylor verbannen uit de Schengenzone op verzoek van Polen. Hij werd vastgehouden in Zwitserland, toegang tot de Schengenzone ontzegd en gedeporteerd naar de V.S.. Hij was onderweg naar het Scandza Forum in Zweden, een regelmatige bijeenkomst van internationale figuren binnen de alt-right beweging, waar genetwerkt wordt en debatten en toespraken worden gehouden over de huidige stand van zaken in de beweging. Dit soort conferenties vinden met regelmaat door heel Europa plaats.

Wat opvallend was aan de verbanning van Jared Taylor was dat het op verzoek van Polen kwam, een staat waar de christelijke, conservatieve PiS aan de macht is, een partij die in de regel als sympathiserend met nationalisme gezien wordt. Dit zagen wij al eerder toen Richard Spencer in 2014 op verzoek van Orban’s Hongarije uit Schengen werd verbannen. Orban’s Fidesz wordt ook vaak gezien als naar het nationalisme neigende partij. De opponenten van Orban in de EU beschrijven hem zelfs hysterisch als een soort anti-democraat en vijand van liberale democratie (zie met name de Groen Linkse politica Judith Sargentini).

Waarom verzoeken juist deze landen een verbod, en niet de links-liberale landen van West-Europa? Vermoedelijk omdat zij al in een ideologische strijd verwikkeld zijn binnen de EU, en dat zij geen “onruststokers” zoals Taylor kunnen gebruiken. Hun oppositie zou het maar eens als “bewijs” kunnen gebruiken dat PiS of Fidesz veel radicaler zijn dan zij zich naar buiten presenteren.

Ander nieuws. In Nederland was er deze maand veel toedoen over het Identitair Verzet, een Nederlandse groep activisten die zich inspireren op het identitaire gedachtengoed van het in Frankrijk opgerichte Géneration Identitaire. Een aantal Nederlanders zou hebben meegedaan aan vechtsporttraining op kamp in Frankrijk. De NOS duidde dit als “voorbereiding op een rassenoorlog” en presenteerde het alsof de identitairen bij Hamas op training waren geweest. In werkelijkheid was het weinig meer dan wat boksen tijdens een weekeinde kamperen.

In Nederland is allang bekend dat zowel de Grijze Wolven als AFA (Anti-Fascistische Actie) aan vechtsport training doen, iets dat zij met regelmaat ook in de praktijk toepassen. Dit terwijl de laatste gewelddadige straatacties van een rechts nationalistische signatuur ergens in het verre verleden van de jaren 90 gezocht moet worden. Een lichtelijk hysterisch en overdreven nieuwsitem van de NOS dus, en zeer ideologisch gekleurd. Een equivalent rapportage over AFA-geweld valt niet te verwachten. Maar dat de media ideologisch gekleurd zijn en onbetrouwbaar, dat is onderhand wel bekend.

Naast het Identitair Verzet werd deze maand ook de katholiek conservatieve club Civitas Christiana in een kwaad daglicht gezet door het Algemeen Dagblad, dat hen afschilderde als zó conservatief dat zij de 16e-eeuwse contrareformatie ongedaan willen maken. De waarheid is, het is een bijbelgetrouw genootschap dat op zijn verst terug wil naar pre-Vaticaan II.
In de V.S. was er nog het nieuws, ontdekt door Project Veritas, dat Chase Bank bewust bankrekeningen aan het sluiten is van personen die zij als alt-right bestempelen en de bank vermijdt zaken te doen met lieden die een affiliatie op wat voor manier dan ook hebben met alt-right personen. Opvallend was dat Chase Bank ook Breitbart en Infowars onder alt-right schaarde. Paypal en Patreon hebben al enige tijd het beleid om volksnationalisten en reactionairen buiten te sluiten, maar dit is de eerste keer dat een bank actief stappen onderneemt om de financiële positie van nationalisten te ondermijnen.

Verdere censuur was te vinden bij Amazon, dat 17 boeken van de expliciet alt-right uitgeverij Counter Currents uit haar winkel haalde, waaronder titels van de hoofdredacteur Greg Johnson en van wijlen Jonathan Bowden, de belangrijkste ideoloog van de British National Party.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: