Macron gaat het leger inzetten tegen gele hesjes

De Franse President Emmanuel Macron heeft het land niet meer onder controle en zet het leger in tegen gele hesjes en dat is niet naar de zin van iedereen.

Les ‘Compagnies Républicaines de Sécurité’, beter gekend als CRS, telt 31.000 manschappen. Blijkbaar volstaat dat niet om de orde te garanderen. Dat maakt dat militairen van de antiterroristische ‘mission Sentinelle’, opgericht na de aanslagen op Charlie Hebdo en de Bataclan, volgende zaterdag zullen ingezet worden om de openbare gebouwen te beschermen. Ze moeten voorkomen dat de taferelen van vorige week zich herhalen. “Laat ons echter duidelijk zijn”, zeggen ze in ministeriele middens: “de soldaten zullen niet in contact komen met de ‘casseurs’ of oproerkraaiers. Wat ze daar dan gaan doen, blijft een raadsel.

Militairen inzetten zorgt altijd wel voor polemieken. Wanneer Filip Dewinter (Vlaams Belang) het leger wil inzetten tegen drugbaronnen in Antwerpen, dan heeft dat volgens sommigen een autoritair trekje. Wanneer Macron het leger inzet tegen de gele hesjes, dan wordt begrip getoond, niet bij iedereen weliswaar. Maar goed, op 20 maart 2019 besliste de Franse president dat het leger zal ingezet worden bij de volgende(19de) betoging van de gele hesjes in Parijs. Die beslissing kwam er na de talrijke vernielingen op de avenue des Champs-Élysées, waar voor miljoenen euro’s schade werd aangericht en waarbij culinaire monumenten als Fouquet’s in de vlammen opgingen.

Inzetten leger
In het (vrij kort) verleden werd in Frankrijk het leger al eens ingeschakeld. Maar daarvoor moeten ze al teruggaan naar 1992. Het was de toenmalige Franse premier Pierre Bérégovoy – de man zal later zelfmoord plegen – die beroep deed op het leger om blokkades van vrachtwagenbestuurders te ontmantelen. Vijfhonderd militairen, lichte pantservoertuigen en een AMX-30 tank, ontruimden toen geblokkeerde autowegen. De routiers protesteerden tegen het rijbewijs met punten.

Bij ons moeten we al teruggaan naar de mijnstakingen in Zwartberg, waar ook de VMO erg actief was. Op 31 januari 1966 stapte een groep mijnwerkers vanuit het centrum van Genk naar de nabijgelegen mijn van Winterslag, met de bedoeling hun kameraden aan te sporen mee te staken. Zonder geldige reden opende de toenmalige Rijkswacht het vuur op de betogende menigte. Hoewel ze niet met ‘scherp’ schoot, vielen er zeven zwaargewonden en talrijke lichtgewonden, waardoor de gemoederen nog meer verhit raakten. Tijdens de daaropvolgende schermutselingen met de Rijkswacht werd Jan Latos, een Hongaarse gastarbeider en vader van drie, door rijkswachters van op korte afstand doodgeschoten met gewone patronen. Theo Van Hecken werd eveneens op korte afstand in de rug geraakt en overleed aan zijn verwondingen. Om de gemoederen te bedaren, werd de Rijkswacht toen vervangen door de para’s. Vanaf toen werd het opnieuw rustiger in de mijnstreek.

“Het leger wordt ingezet tegen de vijand, niet tegen Franse onderdanen”
Marine Le Pen

Maar terug naar Parijs, waar de politiek het moeilijk heeft met de plannen van Macron. Door zich tegen de voornemens van Macron te verzetten staat het RN – ongewild – op één lijn met de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon van La France Insoumise. Volgens Marine Le Pen dient het leger om de vijand te bestrijden, niet de Fransen. Daar heeft ze natuurlijk gelijk in, maar een iets genuanceerdere reactie ware toch beter geweest, temeer dat het Front National in het verleden al vaker had opgeroepen om militairen in te schakelen in de banlieue, om het ‘racaille’ tot de orde te roepen. De voorzitster had een duidelijker onderscheid moeten maken tussen de ‘echte’ gele hesjes en het extreemlinks, anarchistisch crapuul, dat verantwoordelijk was voor de vernielingen en geweldplegingen, en waarvoor een optreden van het leger gelegitimeerd zou zijn. Black Bloc, dat naar schatting met 1.500 man aanwezig was op ‘s werelds mooiste boulevard, is immers een vijand. Ze deinzen er namelijk niet voor terug om mensen kreupel of dood te slaan. Als het van ons mocht afhangen, dan stuurden we zelfs een eliteregiment van het Vreemdelingenlegioen op dat uitschot af.