We hebben het niet zo voor politieke verruimers. Vaak dagen ze op wanneer het een partij voor de wind gaat, maar zijn even snel weg als het iets minder gaat en/of zorgen voor tweedracht en programmavervaging. Voorbeelden zijn er genoeg, zowel in binnen- en buitenland.

Maar goed, misschien moeten we deze keer een uitzondering maken. Zowel Marine Le Pen als Marion Maréchal, trachten al een hele tijd een groot en breed ‘patriottisch front’ te vormen. Door de alliantie met Nicolas Dupont-Aignan (1961 -) van ‘Debout la France’, was de aanzet al gegeven, maar er was meer nodig om dat uiteindelijke doel te verwezenlijken.

Eerst dit: het Rassemblement National (ex Front National) van Marine Le Pen piekt in alle peilingen voor de Europese verkiezingen van 26 mei. De lijst, die zal aangevoerd worden door het 23-jarige supertalent Jordan Bardella, zou goed zijn voor zo’n 24% van de stemmen, op verre afstand gevolgd door de lijst van Macron (14 à 16%). In dezelfde peilingen zouden de socialisten niet eens de kiesdrempel halen (4,5 à 5%). In tegenstelling met de andere verkiezingen (meerderheidssysteem) in Frankrijk, wordt de Europese stembusgang volgens het proportioneel stelsel gehouden, in één ronde.

De voorzitster van het Rassemblement National (ex FN) in Parijs maakte bekend dat twee prominente leden van les Républicains overstappen. En het zijn niet de eersten de besten.

thierry_mariani_sipa.jpg
Thierry Mariani en Jean-Paul Garraud (van Les Républicains naar Rassemblement National).

Er is Thierry Mariani (1958 -), van 1993 tot 2010 volksvertegenwoordiger voor de Provençaalse kiesomschrijving Vaucluse, van 2012 tot 2017 volksvertegenwoordiger voor de Fransen in het buitenland en minister van Transport onder Sarkozy van 2010 tot 2012. In het verleden viste Mariani vaak in dezelfde vijver als het FN van vader Le Pen. Zo kwam het in de Vaucluse vaak tot een nek-aan-nek race tussen beide politieke formaties, toen het voor het FN veel moeilijker was als nu.

De tweede is Jean-Paul Garraud (1956 -), gewezen député uit de Gironde (regio Bordaux). In 2017 steunde hij nog Fillon (LR), die de politiek intussen verliet na allerlei beschuldigingen van nepotisme en voorkeursbehandelingen voor zijn vrouw en kinderen. Fillon, die er niet in slaagde de 2de ronde van de presidentsverkiezingen te halen, maakt het voortaan waar in de financiële wereld. Na het falen van Fillon weigerde Jean-Paul Garraud een gunstig stemadvies ten voordele van Macron te geven. Met andere woorden: hij wilde Marine Le Pen niet desavoueren. Dat werd hem zeer kwalijk genomen, zeker door Alain Juppé, burgemeester van Bordeaux die onlangs zijn lidkaart van les Républicains weigerde te hernieuwen. De peilingen voor les Républicains variëren van 8 tot 12 procent.

Het worden nog spannende maanden bij onze zuiderburen. Maar één zaak is zeker, het RN kan de Europese verkiezingen met vertrouwen tegemoet zien. Het zit de Fransen namelijk zeer hoog met Macron, waarvan het ontslag gevraagd wordt. Deze eis klinkt met de dag luider. Vele zuiderburen zitten op hun tandvlees, de gele hesjes verwoorden dat nu al sinds begin november.

brn.jpg
Marine Le Pen met naast haar de 23-jarige Lijsttrekker voor het RN voor de Europese verkiezingen, Jordan Bardella, een groot talent.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Ex-minister en ex-député verlaten les Républicains (Sarkozy) en sluiten aan bij Rassemblement National van Marine Le Pen”

  1. Het FN is ook niet meer wat het geweest is, het is nu ook een pro zionistische partij!

  2. Ratteke Maurice

    Terug een stapje vooruit met gezond verstand, Hopelijk wordt het waarheid en stevenen RN af op een zeer ruime overwinning. Macron va chez Mama

Trending

%d