In het hoofdredactioneel commentaar van de nieuwsbrief van het derde kwartaal van dit jaar trekt de Stichting Taalverdediging wederom hard van leer tegen de nietsontziende verengelsing van het Nederlands onderwijs. Men komt terug op het proces van juli van dit jaar van Beter onderwijs Nederland (BON) tegen de universiteiten Twente en Maastricht, waarbij de rechter het BON in het ongelijk stelde. Het oordeel komt voor Taalverdediging niet als een verassing, gezien het eerdere van tafel vegen van het wettelijke verbod tegen het lesgeven in het Engels door het gerechtshof in Den Haag.

Taalverdediging voerde zelf jarenlang een proces tegen het tweetalig basisonderwijs in Rotterdam en op basis van de in de procesgang opgedane ervaringen had men weinig fiducie in een positief resultaat. Daar komt nog bij dat de minister van Onderwijs, mevrouw van Engelshoven (D66) heeft aangekondigd dat de regering met een wijzigingsontwerp zal komen om de obstakels in de wet tegen de invoering van het Engels als voertaal op de universiteiten te verwijderen.

Hoewel er op papier nog enige hoop is dat wetswijzigingen om het Engels te bevorderen in de Tweede en Eerste Kamer worden tegengehouden weten we uit het verleden dat veel politieke partijen in de beslissende fase toch overstag gaan. Taalverdediging denkt dat de huidige universiteiten een verloren zaak zijn en ziet voor het BON en anderen een taak weggelegd om een Nederlandse universiteit te stichten.

In het blad van Taalverdediging staan verder artikels over taalkwesties uit Nederland (inclusief Friesland), België en Zuid-Afrika. Met o.a.; een opsomming van taalkwesties in de kroniek taalstrijd over de eerste helft van 2018, Taalverdediging vanaf de Friese kant bekeken over het de status van het Fries, de verengelsing van onze hoofdstad en luchthaven Schiphol, berichten uit het Zuiden over Zuid-Afrika én nog talloze andere opmerkingen en berichten.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Het einde van de Nederlandstalige universiteit”

  1. Toch raar… Alleman (en allevrouw) is tegenwoordig ferm en modieus anti-Trump, een heerschap die zich van de Engelse taal bedient. Zou consequent het Nederlands gebruiken in woord en geschriften in de Lage Landen bij de Noordzee dan geen passende uiting van verzet zijn ?…

  2. Dit is op toodlessss herblogd.

Trending

%d bloggers liken dit: