Oostenrijkse identitairen in strafproces vrijgesproken

Deze donderdag liet kopstuk van de Identitäre Bewegung Österreich (IBÖ), Martin Sellner, via de sociale media weten dat de vervolging van de actiegroep is geëindigd in een vrijspraak. Sellner sprak van een uitstekende dag voor de meningsvrijheid in Oostenrijk. Eerder deze week berichtte ReAct al over het proces, waarbij 17 leden van de organisatie werden verdacht van haatzaaien en vernieling. Na huiszoekingen, ondervragingen en de rechtsgang zijn alle 17 activisten vrijgesproken. Wel werden er een tweetal boetes aan activisten opgelegd.

De kern van de aanklacht in het hof van de Oostenrijkse stad Graz betrof dat het hier volgens de openbaar aanklager zou gaan om een criminele organisatie die zich bezighoud met haatzaaien en vernieling. De 17 activisten, 16 mannen en 1 vrouw, werden op dag 10 van het proces van deze aanklacht volledig vrijgesproken. De rechter in het proces liet o.a. het volgende weten in zijn oordeel;

Wanneer een organisatie in de kern legale activiteiten uitoefent is het geen criminele vereniging, ook wanneer uit de activiteiten strafbare feiten voortkomen.

De rechter legde wel twee geldstraffen op vanwege het gebruik van geweld en vernieling tijdens een actie, te weten het beschadigen van een eigendom en mishandeling. (een klap in buik) Er wordt door de rechter dus duidelijk onderscheid gemaakt tussen de gewelddadigheden die kunnen ontstaan tijdens acties en de werking van een organisatie.

Desondanks is de rechtsgang nog niet te einde. De openbaar aanklager gaat tegen het oordeel van de rechter in beroep, met het idee dat een hogere rechtbank het oordeel zou kunnen schrappen. Onduidelijk is nog wanneer dit gaat plaatsvinden.

One comment

  1. Een integer mens, die rechter. Links zal hem haten met al hun woedende revolutionaire passies.

Comments are closed.