Herman De Reuse, oud-volksvertegenwoordiger Vlaams Belang, onverwacht overleden

Gisteren overleed in Sainte-Maxime (Var), in het zuiden van Frankrijk, totaal onverwacht ere-Vlaams volksvertegenwoordiger Herman De Reuse. Wellicht werd een hartaderbreuk Herman fataal. Herman werd op 3 mei 1944 geboren in het Vlaams-Brabantse Liedekerke,  ‘Likert’, zoals hij het zelf zo mooi kon zeggen.

In Leuven studeerde Herman moderne geschiedenis, rechten en behaalde tevens een licentie in het notariaat. Na een korte stage bij een advocaat in Liedekerke ging hij aan de slag bij een West-Vlaams advocatenbureau. Hij vestigde zich later in Roeselare, waardoor hij als advocaat aan de balie van Kortrijk verbonden was.

Zijn warme, diepe stem maakte van hem een gegeerd strafpleiter. Zo verwierf hij bekendheid in een assisenzaak, waarbij hij de vrijspraak verkreeg voor een dame die haar man, in zijn slaap, met een vuurwapen had gedood.

Reeds in de moeilijke pioniersjaren van het Vlaams Blok – de tocht door de woestijn, zeg maar – was Herman actief. Na de verkiezingen van 1995 werd Herman Vlaams volksvertegenwoordiger. Hij zou dat ook blijven tot juni 2009. De Reuse was van 1994 tot 2012 ook gemeenteraadslid in Roeselare.

Als lid van de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën en Begroting van het Vlaams Parlement, verbaasde hij vriend en vijand met zijn kennis over begrotingen. Op een bijna speelse manier kon hij die saaie materie verwoorden. Sinds 15 juli 2009 mocht hij zich ere-Vlaams volksvertegenwoordiger noemen.

Herman was een levensgenieter, een epicurist pur sang. Zo bewaren we de beste herinneringen aan een uitstap naar het zuiden van Frankrijk. Samen met enkele collega’s, zeg maar vrienden, waaronder Herman, werden we midden de jaren ’90 ontvangen door de gemeentebesturen van Orange, Marignane en Vitrolles, op dat ogenblik bestuurd door FN-burgemeesters. Ook het bezoek aan het rusthuis van het Vreemdelingenlegioen in Puyloubier zal ons altijd bijblijven. Herman genoot er met volle teugen van.

Rust in vrede, goede vriend.

Aan familie en vrienden bieden we onze oprechte deelneming aan.

De uitvaart van Herman De Reuse zal met grote waarschijnlijkheid plaatsvinden op zaterdag 9 juni.

One comment

  1. RUST IN VREDE BESTE HERMAN we houden jou levendig in onze gedachten.

Comments are closed.