Nederlandse jaarwisseling gevuld met incidenten en autobranden

Enigszins met een zucht liet de landelijke politie weten dat deze jaarwisseling het aantal incidenten 17 procent lager lag dan het vorige jaar en dat de aanhoudingen met 22 procent zijn gedaald. Een dergelijke boodschap kwam ook vanaf de landelijke brandweer, die spraken over een afname van 13 procent van de incidenten. Wat echter direct opvalt zijn de wijdverspreide autobranden, die vooral een hoogtepunt kennen rondom de jaarwisseling en opmerkelijk genoeg geen enkel noemenswaardig inzicht of bericht van de landelijke overheid naar voren brengen.

De autobranden zijn vrijwel altijd aangestoken, zo leren we van het Verbond van Verzekeraars (VV) in Nederland en het zou om kopieergedrag gaan. Het VV maakt zich dan ook ongerust over het groeiende aantal autobranden in het land. Volgens hun statistieken was het aantal nog nooit zo hoog. Met 2.808 autobrandbranden in de eerste negen maanden van 2017 was dat alweer een record brekend jaar, met 90 meer autobranden dan in 2016 en 398 meer dan in 2015.

Steekpartijen, autobranden en geweld tegen hulpverleners kwamen vooral voor in een rondom de grote steden, waar de grote percentages allochtonen zich bevinden. In de beruchte Haagse Schilderswijk werd een journalist bekogeld met zwaar vuurwerk en moest naar het ziekenhuis, in de naastgelegen buurt moest de politie op oudejaarsavond met zwaar materiaal uitrukken.

Maar het opvallende is wel de grootschalige zaakbeschadiging, namelijk die van de auto’s en hier heeft de overheid geen verklaring voor. Het eerdergenoemde kopieergedrag van het in de brand steken van auto’s lijkt te zijn overgenomen van de migrantenwijken uit Frankrijk. Dit soort van incidenten zijn inmiddels dan ook niet alleen in Nederland gebruikelijk, maar zien we bijvoorbeeld ook in migrantenrijk land als Zweden terug.

3 comments

  1. Ah, zolang de gevoelens van (niet blanke) minderheden niet gekwetst worden is alles tip top in orde …

  2. In Frankrijk werd ditmaal Nieuwjaar gevierd met een duizendtal autokes in de fik. Maar kerstboomverbranding is voor de groentjes milieuvervuilend….

Comments are closed.