Tienduizenden demonstranten op Poolse onafhankelijkheidsdag in Warschau

Op zaterdag 11 november vierde Polen haar onafhankelijkheid, sinds de hervorming van de natie in 1918 en er vindt ook jaarlijks een demonstratie plaats om dit kracht bij te zetten. Dit jaar droeg deze de titel ‘wij willen God’ en had een sterk katholieke toonzetting. De demonstratie wordt de onafhankelijkheidsdemonstratie genoemd, viert de Poolse natie en heeft ieder jaar een actueel onderwerp. Ook dit jaar trok de demonstratie weer tienduizenden mensen van allerlei achtergronden en leeftijden, ze droegen voor Poolse vlaggen mee, maar er waren ook katholieke beeltenissen en spandoeken tegen de immigratie-invasie te zien.

De demonstratie wordt sinds 2008 georganiseerd. Organisaties die dit mogelijk maken zijn de Nationaal-radicale Partij (Oboz Narodowo-Radykalny) en de Heel-Poolse Jeugd. (Mlodziez Wszechpolska) De tocht gaat als altijd dwars door de straten van de Poolse hoofdstad Warschau. De Polen hebben een sterke verbondenheid met de katholieke kerk en dit is dan weer met het nationalisme verwerven.

Voor het jaar 1918 was Polen verdeeld over Oostenrijk-Hongarije, Duitsland en Rusland. Het land herwon zijn onafhankelijkheid en kreeg de vorm van een Tweede Poolse Republiek. Meer dan 90 procent van de inwoners volgt het katholieke geloof.

2 comments

  1. In Katholiek Polen willen ze TERECHT hun eigenheid bewaren tgenover Allahtonen.

  2. Het is jammer dat ik geen vloeiend Pools spreek en het ook 20 jaar duurt voordat je dat spreekt. Tot m’n 87e word je dan wellicht toch steeds aangezien als een soort allochtoon of je moet intensief omgaan met de al daar gevestigde Nederlandse vereniging, maar dan integreer je weer niet. Het leven in Polen is wellicht veel goedkoper omdat ze daar niet die geldverslindende poppenkast hebben met die allochtonen zoals wij in West-Europa en het dictatoriale Brussel.

Comments are closed.