IJzerwake 2017: Vlaamse Beweging moet haar natievormende taak voortzetten

In het meest recente nummer van het tijdschrift van vzw IJzerwake beschouwt voorzitter Wim de Wit de situatie van een aantal buurvolkeren in Europa die op zoek zijn naar hun onafhankelijkheid. Er wordt hoop geput uit een aantal ontwikkelingen in de Europese Unie, zoals met gehouden referenda en hoopvolle uitkomsten. Bij de komende IJzerwake van 27 augustus verwacht men dan ook een grote opkomst van Vlaamsgezinden die zich scharen achter het motto: Op eigen kracht naar Vlaamse macht.

Een van de positieve ontwikkelingen die Wim de Wit ziet is het onafhankelijkheidsreferendum van Schotland, die hoewel nipt verloren, nu binnen de Europese Unie niet meer op veel weerstand stuit. Vanuit de Spaanse hoofdstad Madrid heeft men immers laten weten niet langer dwars te liggen, mochten de Schotten bij een nieuw referendum besluiten het Verenigd Koninkrijk te verlaten en dan toe te treden tot de Europese Unie.

Ook Noord-Ierland schuift volgens de Voorzitter van de IJzerwake de goed kant op. Het door Engeland bezette deel van Ierland zou door het Brexit-referendum een stevige duw in de goede richting van hereniging hebben ontvangen. “De Ierse republiek wil bij de Europese Unie blijven en stemde bijgevolg tegen de Brexit”, aldus Wim de Wit.

De IJzerwake roept dan ook dit jaar met stevige bewoordingen op om de krachten te bundelen en aan Vlaamse onafhankelijkheid te gaan werken. Dit jaar vindt alweer de 16e IJzerwake plaats op zondag 27 augustus, bij het monument van de Gebroeders van Raemdonck te Steenstrate (Zuidschote-Ieper) Het tijdstip waarop het programma aanvangt is 11u00.

One comment

  1. ZEKER WETEN ! Het is toch te gek voor woorden en getuigend van ons mateloos schrijnend masochisme dat de Vlaamse geldtransfert kraan naar Wallonistan en Bruxellistan helemaal BLIJFT open staan, terwijl zelfs in Brusselse ziekenhuizen Vlaamse patienten niet in hun moedertaal bediend worden ! De staatskundige tricolore farce Belzeike dient onverwijld met een geel-zwarte gom uitgevaagd te worden, DAT zijn we ONZE telgen als legaat verschuldigd ! Bruxellistan kan de tricolore vlag behouden maar dan wel met “Manneke Pis” Logo in het gele vak ; kwestie van de tricolore farce grappig te blijven houden…..Trouwens, zou er nog één enkele staat ter wereld zijn waarvan de titel der nationale hymne ENKEL in de landstaal der taalkundige minderheid bestaat ; “La Brabançonne” of zou u al ooit eens van “De Brabants(ch)e” gehoord hebben ? Wij aanvaarden dergelijke anomalie als “normaal”(sic) maar HET IS helemaal NIET “normaal” dat een (taalkundige) meerderheid zich zo met tricoloor speeksel en begeleidende dito verachting ootmoedig en neerbuigend in het gelaat zou moeten BLIJVEN laten spuwen ! HOE LANG NOG gvd ?

Comments are closed.