Cyriel Verschaeve legt de eerste steen van de Ijzertoren. Hij dichtte de woorden: ‘Hier liggen hun lijken als zaden in ‘t zand, hoop op de oogst, o Vlaanderland.’

In de aanloop naar de jaarlijkse Ijzerwake, nu zondag in Steenstraete bij Ieper, heeft de organiserende VZW IJzerwake laten weten verbaasd te zijn over de commotie die er in sommige gemeenten is ontstaan over straten die verwijzen naar Cyriel Verschaeve.

‘Verschaeve was een verdienstelijk schrijver en heeft een belangrijke rol gespeeld in de Frontbeweging tijdens de eerste wereldoorlog’, brengt IJzerwake in herinnering.  ‘In 1916 ondersteunde hij de oprichting van de zogenaamde studiekringen. Een poging om de vaak half analfabete frontsoldaten toch wat kennis (vaak elementair lezen en schrijven) en cultuur bij te brengen. Nog in 1916 was Verschaeve betrokken bij de Heldenhulde. De actie die gesneuvelde Vlaamsgezinde soldaten een zerk met de AVV-VVK leuze bezorgde.  Over de misstoestanden aan het front schreef hij o.a. brieven aan kardinaal Mercier en de Paus.
Hij kreeg een eredoctoraat aan de Katholieke Universiteit van Leuven en omwille van zijn verdiensten in de Vlaamse beweging hebben tal van gemeenten een straat naar hem genoemd’.

Het verwijt dat Verschaeve een ‘nazi’ zou geweest zijn wordt niet uit de weg gegaan.  ‘Tijdens de tweede wereldoorlog steunde hij inderdaad de collaboratie en de werving voor het Oostfront. De militaire uitzonderingsrechtbank veroordeelde hem hiervoor bij verstek tot de doodstraf. Na de oorlog heeft hij het nationaal-socialisme ondubbelzinnig veroordeeld’.

IJzerwake begrijpt niet waarom een straat genoemd naar Cyriel Verschaeve wel een probleem zou zijn terwijl er ook straten en pleinen genoemd zijn naar kardinaal Mercier. Die kardinaal Mercier veroorloofde zich volgende onversneden racistische uitspraak tegenover zijn Vlaamse priesters : “er zijn rassen bestemd om te heersen en rassen bestemd om te dienen. Ik behoor tot een ras der heersers”.  En wat moeten we denken over de Antwerpse straat genoemd naar generaal Drubbel? Drubbel verklaarde na de oorlog het volgende :  “In 1918 nam ik wraak voor de vele deserteurs uit mijn divisie. De regimenten met de meeste vaandelvluchtigen werden in het heetst van de strijd gestuurd en verloren zeer veel manschappen. De oneer was uitgewist in het bloed. Ik heb het schuldige regiment in de sector van Diksmuide gezonden en het verloor bijna 1.000 man. Het heeft zich schitterend gerehabiliteerd.”

Voorzitter Wim De Wit is dan ook duidelijk:  ‘Straten genoemd naar Cyriel Verschaeve moeten blijkbaar verdwijnen omdat hij een icoon was van het Vlaams-nationalisme. Zijn collaboratie is een welgekomen voorwendsel, meer niet.’  Dat hij zondag op de beeldenstorm zal terugkomen in zijn jaarlijkse toespraak ligt voor de hand.

 

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

6 reacties op “IJzerwake veroordeelt beeldenstorm tegen Cyriel Verschaeve-straten”

 1. Goed dat er vanuit Ijzerwake een veroordeling komt hiervoor! We moeten goed beseffen dat dit te kaderen valt in de strijd die we moeten leveren tegen de uitwassen van het postmodernisme. Omdat wij nationalisten als traditionalisten nog staan voor het eigene, voor wortels, zijn we het aan ons eigen verplicht om stelling te nemen tegen het cultureel marxisme.

 2. Tot dusver hebben PoCo’s nog niet geijverd om een “Jozef Stalinstraat”, “Maostraat” ,”Jihadstraat” “Intifadastraat” of een “Marc Dutrouxstraat” te promoten ter vervanging van een “Cyriel Verschaevestraat”, ik herhaal ; “tot dusver”… Betweterige gifGROENe, ECO-fascistische fratsen ter zake zijn echter nimmer of nooit uit te sluiten…

 3. Niet alleen probeert de (((elite))) onze genen uit te roeien, ook onze cultuur en tradities moeten verdwijnen.

 4. Sommige politiekers hebben blijkbaar toch maar weinig omhanden. Als ze maar kunnen zeggen dat al wat naar de Duitse kant van de oorlog neigt toch zo verschrikkelijk ongepast is. En dat allemaal vanuit de overbezorgde extreem (zogegezegde) politieke correctheid.
  Maar ondertussen rijden we wel graag met Volkswagen. En ja, dat was toch een idee van Adolf ?
  Misschien zouden we dan ook beter verbieden om met Volkswagen te rijden. Want dat is een nazi-product. En neem er dan ook maar ineens BMW bij, want dat waren toch ook producenten van vliegtuigmotoren ? Gebruik jullie overbetaalde uren nuttig in plaats van te mierenneuken.
  Kijk naar de toekomst want daar komen de problemen aan, en laat het verleden van 70-80 jaar terug voor wat het is. Die tijd komt toch niet meer terug.

 5. Kan iemand de bron eens geven voor die ”uitspraak” van kardinaal Mercier? Idem voor die van Drubbel. Dank bij voorbaat.

 6. In Antwerpen is een van de voornaamste invalswegen genoemd naar de Franse generaal Lazare Carnot, die ons land is komen bezetten en er delen van heeft doen afbranden. De door hem gesteunde Franse revolutie stookte ook christelijke kerken en abdijen en kloosters af. Terecht wordt die verdienstelijke historische figuur nog steeds met een belangrijke straatnaam herdacht. Of misschien toch niet terecht?…

Trending

%d bloggers liken dit: