Enige tijd geleden begon het bedrijf Telenet, vooral bekend van digitale televisie en internet, haar zogenaamde WIGO-abonnement te promoten. Klanten konden tot vijf gsm nummers op het abonnement activeren met in totaal 5GB mobiele data, en zouden daardoor globaal ‘minder’ betalen. De verrassing van veel nieuwe WIGO-klanten was groot toen bleek dat ze… veel meer betaalden. Telenet kreeg daarover blijkbaar veel klachten, want er kwam een campagne onder de titel ‘75% van onze klanten betaalt minder’.  

Sedert enkele dagen is het eenvoudiger geworden om van telecomoperator te veranderen, en dus is het duidelijk alle hens aan dek bij Telenet. Klanten worden bestookt met e-mails die hen de geneugten van WIGO nog eens duidelijk maken, en wie telefonisch klaagt over te hoge verbruikskosten krijgt zelfs zowaar een ‘gratis verdubbeling’ aangeboden, waardoor in het abonnement plots geen 5 GB mobiele data meer zouden beschikbaar zijn maar 10 GB mobiele data…

Een aanbod dat te mooi is om waar te zijn, zoals vrijwel alles van Telenet, want intussen int Telenet op een volstrekt onwettige manier grote bedragen voor zogezegd ‘extra mobiel dataverbruik’.

Dat verloopt als volgt: Telenet verkoopt een klant een WIGO-abonnement met inbegrepen het verbruik van 5 GB mobiele data. In praktijk neemt de klant een gsm-nummer voor zichzelf, en de anderen voor de partner en de (tiener)kinderen. Vervolgens stuurt Telenet enorm lange ‘aanrekeningen’, waar kop noch staart aan te krijgen is, en rekent dan tientallen euro’s extra aan voor het zogezegde ‘extra dataverbruik’ op de gsm-nummer van de kinderen. De meeste klanten foeteren eens op hun teveel surfende kinderen, en betalen de rekening. Temeer daar Telenet aandringt op domiciliëring en dus de bedragen toch automatisch van de bankrekening houdt.

Wie echter de factuur grondig en precies gaat bestuderen, zal tot zijn verbazing vaststellen dat op alle gsm’s samen hoegenaamd niet meer dan 5 GB verbruikt is. Wanneer men bijvoorbeeld op drie gsm-nummers 0,5 GB, O,5 GB en 1,5 GB verbruikt hebt, dan heeft men in totaal dus maar 2,5 GB verbruikt. Dat is dus maar de helft van de 5 GB die Telenet in het WIGO-abonnement verkocht heeft. Maar toch rekent Telenet forse extra kosten aan op die ene gsm-lijn die 1,5 GB verbruikt heeft. Volgens de redenering van Telenet heeft elke gsm-lijn maar recht op 1 gigabyte, en moet er dus voor die halve GB ‘extra’ fors bijbetaald wordt. Zelfs wanneer het globale verbruik op de lijnen onder de 5 GB blijft die men in het abonnement al betaald heeft!

Wie Telenet contacteert wordt afgescheept. ‘ Dat zijn de regels’. In werkelijkheid staan die regels nergens vermeld in de contracten die bij Telenet zoals gebruikelijk op de website ver weggestopt zijn. Nog beter, volgens sommige medewerkers van Telenet zou men de 5 GB pas kunnen gebruiken ‘als men dat eerst op de website van Telenet zelf zo ingesteld heeft’. Men zou dus pas kunnen gebruik maken van de 5 GB mobiele data die men betaald heeft, als men zelf ergens iets op een website heeft ingesteld, terwijl men daarvan vooraf nooit op de hoogte is gebracht…

Wij legden de zaak voor aan een advocaat. Zijn oordeel is hard:
Het is duidelijk dat Telenet op grote schaal reclame heeft gemaakt voor een abonnementsformule, WIGO geheten, met daarin inbegrepen 5 GB mobiel dataverbruik. De prestatie waartoe de consument verplicht is is het betalen van de abonnementsprijs; de prestatie waartoe Telenet verplicht is is het aanbieden binnen die prijs van deze 5 GB mobiel dataverbruik. Telenet kan en mag de consument die in de WIGO-formule gestapt is op geen enkele manier extra kosten voor mobiel dataverbruik aanrekenen, zolang deze de 5 GB mobiel dataverbruik niet overschrijdt. Op welke GSM-lijn binnen het abonnement dat verbruikt is kan geen enkele rol spelen.  Telenet kan het recht van de consument op die 5 GB immers onmogelijk afhankelijk maken van het zelf verrichten van een of andere handeling op een website, wanneer de consumenten daarover in de contractsvoorwaarden en in de bijhorende promotie niet helder zijn voorgelicht. En dat is hier duidelijk niet gebeurd. Elk bedrag dat Telenet dus inhoudt voor ‘extra’ dataverbruik, zonder dat de 5GB is opgebruikt, is flagrant onwettig.’

Mensen met een WIGO-abonnement doen er dus goed aan hun facturen van de voorbije maanden grondig na te kijken, en met Telenet in discussie te gaan en het teveel betaalde terug te eisen. Als Telenet niet wil terugbetalen kan men klacht indienen bij de ombudsdienst voor de telecommunicatie: klachten@ombudsmantelecom.be

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

4 reacties op “Telenet int onterecht geld van WIGO-klanten voor ‘extra mobiel dataverbruik’”

 1. Groot oplichters zijn het

 2. Spreek me niet over Telenet !!!

  10 jaar geleden, betaalden wij maandelijks ,altijd, enkele Euros meer,

  dan het eigelijke bedrag en altijd, OP TIJD !!!

  Dit ruim 2 jaar achtereen : Zodat we het BETALINGS bedrag in reserve hadden,

  bij hun …

  Dit in geval van nood !!!

  Als we eenmaal , niet zouden kunnen betalen, zij dit bedrag,

  zouden gebruiken …

  In beging 2009 beland ik in ziekenhuis en planning betalingen

  loopt ff in het honderd ….

  Direct, die zelfde maand, na niet betaling, op datum …

  Krijg ik een aanmaning van Telenet : Dat ik 2 maanden achtersta en

  het bedrag + 2 % boete, aan hen moet betalen : Zijnde 2 keer 53 €

  + de % was ruim 120 € ..

  Dit terwijl ik dat extra geld, voor nood bij hen had vrij staan !!!

  Na 3 maanden, tegen zeggingen en bewijzen : Was alles opgelopen ,

  tot …540 € …

  Heb toen een advocaat aangesproken, die met idem dezelfde,

  slachtoffers, een tegenproces had ingespannen : 23 !!!

  Heb onmiddelijk, Telenet , op gezegt en andere provider genomen ..

  Mobistar : Hetzelfde scenario en evenveel aanrekenen,

  alleen voor internet : Heb geen TV !!!

  Nu Scarlet : ruim 5 jaar : NOOIT PROBLEMEN +

  Betalen :15 € minder dan Telenet !!!

  Groetjes Daniella

  ________________________________

 3. Apeland (lees belgistan) is waarschijnlijk één van ergste landen als het aankomt op duur internet (download limieten), water, elektriciteit, gas…

  Als alles in handen is van 2 of 3 geldwolven. Wel, dan kunnen die geldwolven de prijzen artificieel hoog houden. En het Volk kan daar weinig tegen doen aangezien er geen gezonde concurrentie of alternatief is.

  En de links-liberale politiekers… die krijgen vette steekpremies van de geldwolven en doen of hun neus bloed.

  Business as usual.

 4. Wesley Cloostermans

  Dag Wigotjes
  Het beste alternatief voor een Telenetklant is nog altijd Orange. 1 nadeel: jd moet het goed samenstellen en proberen extra kortingen te verzamelen die levenslang blijven. Dus geen dure toestellen integreren in je abonnement maar juist je kennissen vrienden en familie helpen besparen. Meer weten?
  Help jullie graag van je veel te dure Telenet af en laat jullie echt besparen! 0485048455

Trending

%d