Drukbezochte herdenking ter ere van Pim Fortuyn

Vandaag werd in Rotterdam door de lokale politieke partij Leefbaar Rotterdam een herdenking georganiseerd ter ere van Pim Fortuyn die 15 jaar gelden werd vermoord. Er waren meerdere sprekers waaronder Joost Eerdmans, Wierd Duk, Martin Bosma en Afshin Ellian. Ook sprak een dichteres en was er muziek van Lee Towers. Bij het standbeeld van Fortuyn op de Pim Fortuynplaats aan de Korte Hoogstraat waren een paar honderd mensen op de uitnodiging afgekomen.

Uit de monden van de diverse sprekers waren zware woorden te horen richting zij die meededen aan de hetze tegen Pim Fortuyn in 2002 en daar nimmer rekenschap voor aflegden. Er werden uitzinnige uitspraken gememoreerd die waren gedaan door hoofdredacteuren van de grote persorganen. Maar ook was er aandacht voor de positieve inbreng van het fortuynisme, dat men wel spreekt over een periode voor en na Fortuyn en de beleidsveranderingen die in de stad Rotterdam zijn doorgevoerd.

Aan het einde van de twee uur durende herdenking werd nog de Pim Fortuynprijs uitgereikt, die gaat naar personen die het vrije woord verdedigen. Oud-minister Rita Verdonk mocht voor de derde maal deze prijs weggeven en die ging dit jaar naar Ebru Umar, columniste van het gratis dagblad Metro. Ze werd geprezen om haar scherpe pen en doorzettingsvermogen ondanks alle dreigementen die ze zeker de afgelopen jaren heeft ontvangen.