De relaties tussen Nederland en Turkije zijn er nog niet op verbeterd, van de-escalatie, zoals Rutte het noemde, is nog niet veel in huis gekomen, integendeel. Dus dachten we bij ReAct, laten we eens een Nederturk een aantal vragen stellen. Want wat eerste minister Mark Rutte te vertellen heeft, hoe leugenachtig zijn woorden ook mogen zijn, weten we ondertussen, maar wat vinden de Turken in Nederland van de hele situatie?

nt1.jpg

We vonden een 34-jarige Turkse inwoner van Rotterdam bereid om wat tijd voor ons vrij te maken. Hij is geboren en getogen in Nederland, maar zijn hart ligt ontegensprekelijk in Turkije én bij het Turkse staatshoofd, Erdogan. H. Simsek: “Erdogan zegt dat wij Turken als een mozaïek zijn en dat wij allemaal, ongeacht onze afkomst, eens we in Turkije wonen, bij Turkije horen. Mark Rutte vindt dit helemaal niet, volgens hem is het ofwel de identiteit opgeven, ofwel oprotten!

Niet enkel pro-Erdogan meetings in Europa, ook het nee-kamp voert campagne.

Was je aan het Turkse consulaat eerder afgelopen weekeinde toen de Turkse minister aanwezig was? “Ja, ik ben daar naartoe gegaan nadat ik las dat de Turkse minister de toegang werd geweigerd en mensen de straat opgingen om steun te betuigen en om op te komen voor hun rechten als Nederlands staatsburger.” We hebben begrepen dat je ‘pro-Erdogan’ bent. Ga je vanuit Nederland je stem uitbrengen bij het komende referendum dat plaatsvindt in Turkije? “Ja, ik ga zeker gebruik maken van mijn rechten en ga dus mijn stem uitbrengen. Ik vind het zelfs belangrijk om dit te doen.

Mark Rutte zegt niet opgezet te zijn met pro-Erdogan meetings. Ook in Vlaanderen pleiten politici voor een verbod op Turkse politieke meetings. Zo werd een meeting die aanstaande vrijdag gepland staat en georganiseerd wordt door de grijze wolven verboden. Voelen veel Turken zich geviseerd? “Jazeker! Het voelt aan alsof we steeds vaker doelbewust en stelselmatig worden gediscrimineerd…

Er zouden echter ook ‘nee-stemmers’ meetings organiseren in Nederland. Vertel daar eens wat meer over? “Er zijn de afgelopen dagen en weken ex-ministers en volksvertegenwoordigers uit Turkije naar Europa gekomen om samen met Nederlandse kamerleden een campagne te voeren voor het nee-kamp. Bijvoorbeeld in de moskee waar ik af en toe kom, was dit het geval. Sommige Europese landen, zoals Nederland, geven het nee-kamp blijkbaar alle mogelijke middelen om campagne te voeren en ze laat het toe dat haar eigen kamerleden daar aan meedoen. Als we dan echt over democratie moeten spreken, dan vind ik dat het ja-kamp daar ook recht op heeft. Gelijke monniken, gelijke kappen, toch?

Over welke Nederlandse kamerleden gaat het dan precies? “Onder andere PvdA-kamerlid Keklik Yücel (foto boven) heeft samen met ex-ministers uit Turkije in Nederland campagne gevoerd en aan de Turkse gemeenschap gevraagd om ‘nee’ te stemmen. In notabene dezelfde zaal waar het ja-kamp nadien werd geweigerd! Een ander kamerlid dat hetzelfde deed is Sadet Karabulut (foto onder) van de SP.

Keklik YucelSadet Karabulut.jpg

“Net méér democratie en méér vrijheden sinds Erdogan aan de macht is.”

Het referendum zou Erdogan meer macht geven. In Europa wordt gevreesd dat de vrijheden in Turkije gaan beknot worden. Sinds de coupe tegen Erdogan werden professoren, politici en ambtenaren massaal ontslagen of opgesloten. Gaat dit niet nóg erger worden indien Erdogan wint? “Laat me dit zeggen: iemand die onschuldig is wordt niet gevangen gezet. De personen die vastzitten, worden verweten banden te hebben met terreurgroeperingen. In een rechtstaat staat niemand boven de wet. Ook journalisten en professoren niet. Wat betreft de vrijheden in Turkije moet ik uw beweringen tegenspreken. Sinds Erdogan aan de macht is, zijn er veel meer vrijheden dan dat er waren. Zo werden de Koerden onderdrukt in het oude Turkije en mochten ze de Koerdische taal niet spreken. En dat Erdogan alle macht naar zich toe trekt is bovendien ook niet waar. Het klopt dat de president meer bevoegdheden krijgt, maar dat zullen er niet meer zijn dan diegene die de presidenten van Amerika of Frankrijk hebben.

Zou het in Turkije mogelijk zijn om buitenlandse politieke meetings te organiseren, gelijkaardig als de meetings waar nu zoveel rond te doen is? “Ja, dat is mogelijk! Als bijvoorbeeld een Nederlandse politicus naar Turkije wil om er een bijeenkomst te houden, wordt daar de ruimte voor gegeven. Zo zijn er in het verleden al meermaals bijeenkomsten georganiseerd door Europese politici of professoren, die dan, samen met de oppositie in Turkije, het Turkse publiek toespreken. En ook hun eigen burgers en onderdanen, die in Turkije leven, werden in het verleden door deze mensen toegesproken. En ik vind ook dat dit moet kunnen!

De dubbele nationaliteit, afschaffen of niet?

Bij de redactie zijn we van mening dat vrije meningsuiting absoluut is. Ook bijeenkomsten pro en anti Erdogan in Europa moeten volgens dat principe mogelijk zijn. Echter, vreemdelingen moeten een keuze maken: ofwel Nederlander of Vlaming (Belg om officieel te zijn) ofwel de nationaliteit van het thuisland. Met andere woorden: slechts één nationaliteit. We vinden immers dat je maar loyaal kan staan tegenover één land. Een Ajax-abonnee koopt immers ook niet gelijktijdig een abonnement van Feyenoord. “Daarmee zou de regering zich schuldig maken aan discriminatie. Stel, dat wij kiezen voor het Turkse staatsburgerschap, moeten wij dan het land uit? En er zijn zat Nederlanders en Vlamingen die ook het Israëlische staatsburgerschap hebben of het Duitse of het Engelse. Moeten die mensen dan ook kiezen?

De dubbele nationaliteit staat nu eenmaal volop ter discussie, maar u staat erachter? Uiteindelijk kan men toch maar één nationaliteit hebben? “Daar ben ik het deels mee eens. Je kan maar één nationaliteit hebben, maar je kan wel staatsburger zijn van twee of meer landen. Zo ben ik een Turk en zal mijzelf altijd een Turk voelen, maar ik ben ook Nederlandse staatsburger naast mijn Turkse staatsburgerschap…

Dat is toch vreemd, want stel dat er een ernstig conflict komt tussen Nederland en Turkije, dan kiezen toch vele Nederturken voor hun land van afkomst: Turkije. Het lijkt ons daarom niet correct dat veel Turken met twee identiteitskaarten rondlopen. Begrijpt u dat er steeds meer stemmen opgaan om de dubbele nationaliteit af te schaffen? “Ook al zou men de dubbele nationaliteit afschaffen, verbiedt dat dan om buitenlanders in België te wonen of in Nederland? Artikel 1 in de Nederlandse grondwet spreekt over ‘allen die zich in Nederland bevinden’. En niet alleen de Nederlanders. Als men dan besluit om één van de twee identiteitskaarten af te nemen, moeten ze wel consequent zijn en àlle dubelle nationaliteiten afnemen. En niet alleen van de Turken of de moslims. En, zoals ik al zei, dan zijn er ook heel wat andere Nederlanders die in de problemen komen.

nt3.jpg

Eerst Turk, dan pas Nederlander.

Veel mensen leven echter in de vrees dat het grote aantal Turken in Europa stilaan als de voorpost van Turkije kan aanzien worden. Met de gewelddadige incidenten zoals de voorbije dagen wordt die vrees versterkt. Kan u daar inkomen? “De incidenten zoals de voorbije dagen zijn ontstaan door de dubbele maat van de regering. Als men eerlijk zou handelen, conform de democratie, dan zou het nooit tot zulke taferelen leiden. Mensen gaan de straat op om hun ongenoegen te uiten en kenbaar te maken dat ook wij rechten hebben hier in Nederland of elders in Europa. De Koerdische PKK, dat op de Europese lijst van terrorisme staat, krijgt alle kansen om hier te demonstreren. De Turkse oppositie krijgt alle middelen om hier te propageren. Wil men niet dat mensen de straat op gaan, dan moeten ze de terreur niet tolereren hier in de straten. Zolang men de terreur blijft voeden tegen Turkije, zullen mensen hier de straat blijven opgaan. Geef hen geen reden en ze zullen ook niet de straten opgaan.

Tonen de incidenten niet vooral aan dat jullie zich eerst Turk en dan pas Nederlander voelen? “Misschien komt het wel dat wij ons meer Turk dan Nederlander voelen omdat wij het gevoel hebben niet geaccepteerd te worden. Het is, of je verloochent je afkomst of je dondert maar op. Integratie begint bij acceptatie. En als een geboren Rotterdammer, voel ik steeds meer dat wij niet geaccepteerd worden om wie we zijn. Ik vind dit soort handelen zeer gevaarlijk. Dat ruikt stilaan naar fascisme en nazisme. Erdogan heeft nooit gezegd dat men Turk moet worden of maar moet opdonderen. Erdogan zegt dat wij Turken als een mozaïek zijn en dat wij allemaal, ongeacht onze afkomst, eens we in Turkije wonen, bij Turkije horen. Mark Rutte zegt het omgekeerde.

“Een beter Turkije nà het referendum, dànkzij Erdogan!”

Dat zijn opvallende beweringen. Men verwijt de harde reacties van Erdogan na de coupe immers eveneens als zijnde ‘fascistisch’. Met harde hand aantonen wie de baas is, arrestaties verrichten, mensen hun werk afnemen, scholen sluiten, … “Erdogan geeft de macht weer aan het volk. Elke belangrijke wetswijzing wil hij met een referendum aan het volk overlaten. Erdogan heeft het mogelijk gemaakt dat het volk, middels verkiezingen, kan kiezen wie hun president moet worden. De propaganda tegen Erdogan is niet eerlijk en zeer zeker gekleurd. En dat vind ik toch jammer. Na het aankomende referendum kan het volk 1 keer om de 5 jaar met 100.000 handtekeningen hun eigen presidentskandidaat naar voor schuiven. Dat is vandaag onmogelijk. Een president moet vanuit een partij komen. Hoe veel democratischer wil je het nog hebben?!?

nt2.jpg

De Europese media maken zich bovendien schuldig aan smaad en laster. Erdogan en Turkije worden willens en wetens met foutieve of halve waarheden beschuldigd en krijgen verwijten over van alles en nog wat, terwijl het gewoon niet waar is. Als Erdogan spreekt over de PKK wordt er als ondertiteling gezet ‘Koerden’ en dit is willens en wetens het publiek voorliegen met doelbewuste reden.

Over die manipulatie van de media, kunnen we het eens zijn. Al de rest laten we even bezinken. Toch bedankt voor dit vraaggesprek en we komen hier zeker nog op terug!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

4 reacties op “ReAct sprak met een pro-Erdogan ‘Nederturk’ over de incidenten tussen Nederland en Turkije”

  1. Europa moet wederkeren tot haar ziel, het Katholiek Christendom, en de vlag van de Islam verdrijven onder de banier van het Kruis. Dat Erdogan zijn Turkse soldatesque en barbaarse “mozaïekstukjes” hier weghaalt.

  2. Mijn Nederland was er ooit een die in een wereld van duistere gewetensonderdrukking het verlangen koesterde vrij te zijn. Vrij in het kunnen kiezen van je religie en er tegelijkertijd net zo goed bij te horen als de ander. Vrij om je normen en waarden te kunnen behouden, al zijn deze ‘anders’ dan die van de mainstream. Willem van Oranje zou zich diep schamen als hij zou zien wat er van zijn Nederland terecht is gekomen

  3. De enige vreedzame oplossing is de volledige en totale deportatie van alle niet Europeanen.

Trending

Ontdek meer van ReactNieuws

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van ReactNieuws

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading