#Verkiezingen2017: gekochte journalisten en de linkse kerk

De buit is nog niet binnen of men is al bezig met het verdelen ervan. Er wordt hier en daar al gesproken over de mogelijke linkse regering, die écht een hele andere koers zou gaan varen. Al wijzen de peilingen erop dat er helemaal geen zetelmeerderheid zal ontstaan voor een links blok. Toch wordt het gretig door de journalisten doorheen de traditionele media gevoed en ze bewaken daarbij strikt de zaken wier onderhandelbaar zijn zoals ‘het gevaar Rusland’ en de ‘zielige vluchtelingen’. Nog 5 dagen tot aan de verkiezingsdag.

Het was en is nog nauwelijks onderdeel van de campagne, te weten het verhogen van de defensiebudgetten die bijna alle partijen voorstaan. Enkele partijen zien dit in relatie tot de ontwikkelingshulp en verrekenen dit hier dan mee. De discussie waarom we überhaupt meer geld naar defensie moeten overhevelen komt niet veel verder dan dooddoeners als ‘NAVO-verplichting’ of dreigingen als terrorisme of Poetin.

Ook zijn er partijen die verwachten dat met defensie er overal ter wereld hulp- en ondersteuningsmissies worden uitgevoerd. Maar niemand durfde het ergens aan om maar te betwijfelen dat huidige Rusland een gevaar zou zijn voor Nederland of zelfs andere Europese landen. De Koude Oorlog herleeft en wordt gevoed, zonder steekhoudende argumenten. De duidelijke verbinding tussen de stroom immigranten en het islamitische terrorisme wordt nergens gelegd, terwijl de aanwijzingen hiervoor legio zijn. Met uitzondering van de Partij voor de Vrijheid (PVV) die dit wel benoemen.

Onder links is er traditioneel meer interesse om de hele wereld hiernaartoe te laten, maar ook daarin zijn niet alle partijen op links even inschikkelijk, om maar zo de grens wagenwijd open te zetten. Enkel GroenLinks heeft een ‘geen boven- noch ondergrens’, andere partijen op links hoeven niet per se mensen op te vangen. De Socialistische Partij (SP) hamert er voornamelijk op dat gebroken moet worden met de neoliberale koers van de afgelopen 40 jaar.

De SP lijkt de enige partij die nog klassieke linkse opvattingen heeft over de economie en de vergaande rol van de vrije markt en privatiseringen. Dat is wel anders dan andere linkse partijen en het is dan ook maar de vraag of men de partij ooit toelaat tot de macht. Daarbij lopen ook veel traditioneel linkse kiezers weg, die in de PVV een veel socialere partij zien, daar die weigerde de grote bezuinigingen op vooral de Zorg van de regering te ondersteunen.

5 comments

  1. Er is een interessant boek dat “Gekochte journalisten” heet. Van Udo Ulfkotte, een aanrader.

  2. Dit is op eunmask herblogden reageerde:
    Dit is inderdaad media-manipulatie! Mensen die hun beslissingen baseren op dit soort leugens trappen er altijd met open ogen in!

  3. Pingback: Rechtsaf doorzee

Comments are closed.