25082016ijzerwake2016Het laatste weekeinde van augustus komt eraan, en dus telt de Vlaamse beweging af naar één van haar jaarlijkse hoogdagen:  de traditionele IJzerwake in het gehucht ‘Steenstraete’, bij Ieper.  Nadat de IJzertoren in Diksmuide gekaapt werd door linkse en belgicistische mensen, die op zoek waren naar het geld van het lucratieve slagveldtoerisme rond WOI, week de Vlaamse beweging uit naar het historische monumentje voor de gebroeders Van Raemdonck om daar de traditie van de IJzerbedevaarten voort te zetten.

Elk jaar komen tussen de 3000 en de 5000 Vlamingen samen om de gesneuvelden te herdenken en de Vlaamse eisen kracht bij te zetten.  In tegenstelling tot die andere hoogdag, het Vlaams Nationaal Zangfeest, waar elke verwijzing naar asielcrisis en islamisering angstvallig vermeden wordt (om toch maar niemand voor het hoofd te stoten), wordt in Ieper wel duidelijke taal gesproken:  ‘Vlamingen moeten zichzelf zijn, hun normen bewaren en deze doorgeven aan de kinderen. Vreemdelingen moeten eerst aan de plichten voldoen en dan pas rechten ontvangen’, zo sprak voorzitter Wim De Wit vorig jaar.  Elke vorm van islamisering wijst hij af; dat zal dit jaar niet anders zijn.

Het motto is dit jaar het nogal cryptische ‘De maskers af!’; dat verwijst niet naar carnaval, wel naar de dynamitering van de eerste IJzertoren op 16 maart 1946, waarvan de IJzerwake wil dat eindelijk de verantwoordelijkheid van de Belgische Staat wordt erkend.  De eerste IJzertoren werd na de Tweede Wereldoorlog opgeblazen in opdracht van het Belgische leger, als symbolisch hoogtepunt van de repressie die de Vlaamse beweging definitief moest uitschakelen.  Het liep grondig anders.

Dat IJzerwake nog steeds brede steun geniet bewees wel de geldinzamelingsactie van dit jaar, waarbij in een mum van tijd genoeg geld werd ingezameld om een naastgelegen weide aan te kopen, een nieuwe toegangsweg aan te leggen en zo de toekomst van IJzerwake veilig te stellen.  Het resultaat daarvan kan dit jaar voor het eerst bekeken worden.

Het bestuur van IJzerwake is echter ook niet blind voor het feit dat elke bijeenkomst moet meegaan met zijn tijd.  Naast de IJzerwake zelf en het VNJ-IJzertreffen met drank en eten wordt dit jaar dus opnieuw een ‘IJzerwakedorp’ opgezet, waarbij de bezoekers talrijke verkoopstands kunnen bezoeken.  Wij horen in de wandelgangen dat men op die manier verder wil uitbouwen, en dat voor volgend jaar zelfs gedacht wordt aan een nieuw tweede podium, gericht op Vlaamse dans, muziek en zang.  Er zit in IJzerwake dus toekomst!

In de leugenpers zal u over deze bijeenkomst van duizenden mensen niets lezen – het gaat dan ook niet om allochtonen die protesteren tegen racisme, transgenders die eigen toiletten eisen of het optreden van één of andere ‘kutgroep uit Engeland’.  Hier bij REACT krijgt u uiteraard wél een verslag.

De IJzerwake vindt zondag plaats vanaf 11 uur op een weide gelegen in het gehucht Steenstraete, officieel ‘Zuidschote’, nabij Ieper.  Het juiste adres is ‘Van Raemdonckstraat, Ieper’.      

25082016ijzerwake   IJzerwake 2013  

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

5 reacties op “Zondag IJzerwake bij Ieper: ‘De maskers af’ (over dynamitering IJzertoren)”

 1. Wie destijds gedynamiteerd heeft BLIJFT in de PoCo-doofpot vastgeklemd

 2. Uw organisatie is van het grootste belang !
  Aub geef er meer bekendheid en uitstraling aan ! Spreek uw taal ( daarmee bedoel ik ook uw kultuur,uw zijn ,uw ingesteldheid,uw streven ) uit en wordt internationaal aanvaard !!

 3. jan hammerbacher

  Als u uw wagen parkeert is het mogelijk dat u op een door mij gefinancierd stukje staat. Graag gedaan.

 4. Frederik Van der Linden

  Vreemd. In ‘t Pallieterke en het maandblad van de Vlaamse onafhankelijk ziekenkas ( Tak Lier)
  geen spoor te vinden van de komende Ijzerwake. Voor enkele jaren was Dhr Jurgen Constandt
  de spreker van dienst. Wie brengt opheldering ?

Trending

%d bloggers liken dit: