FN: 11,6 % bij de regionale in 2010, vandaag 28%

Hebt u Manuel Valls, het hatelijke socialistisch premierke van Frankrijk, op TV gezien? We zullen het u zeggen: neen. Voor het eerst in de geschiedenis van de 5de republiek gaf een eerste-minister geen commentaar bij een verkiezingsuitslag. Die andere socialist, François Hollande, had het hem uitdrukkelijk verboden, dit om niet nog meer schade aan te richten.

39fd3513eb232179b894aae170946370.jpg

Het volk heeft gesproken, en ze zullen het geweten hebben in de rue de Solférino (PS), het  Hôtel de Matignon, het Elysée en rue de Vaugirard (Rép). De voorbije weken werd alles in stelling gezet om het eventuele succes van het Front National te counteren. De vakbonden, de werkgeversorganisaties, de leugenpers, de kerk, sommige ‘artiesten’, enz. Allen hadden een waarschuwing in petto tegen de verfoeilijke duivel die het FN in hun ogen wel is. La Voix du Nord, de krant uit het noorden die deel uitmaakt van de groep Rossel (die ook Le Soir uitgeeft), vulde drie pagina’s met de titel: “Pourquoi une victoire du FN nous inquiète?”. ‘Waarom maakt een overwinning van het FN ons ongerust’?Het heeft allemaal niet mogen baten.

Ze zijn gisteren tot de vaststelling gekomen dat het volk minder angstig en ‘ongerust’ is dan het rode journaille. Dat laatste is vanzelfsprekend een pleonasme. Gisteren staken niet minder dan 6.018.672 Fransen – de bevolking van gans Vlaanderen – het FN-briefje in de urne. Ter vergelijking:  bij de Europese verkiezingen van 2014 behaalde de partij – in de beslissende tweede ronde dan nog – 4.712.461 stemmen, wat al een niet te verhopen succes was. Toen al was ze de grootste partij van het land.

De verkiezingsuitslag van gisteren werd door de asieltsunami en de aanslagen in Parijs beïnvloed, zo weet de leugenmedia ons nu te berichten. Alsof dat geen ‘echte’ maatschappelijke problemen zouden zijn waarmee de kiezer zijn of haar kiesgedrag bepaalt. De gunstige peilingen van het FN waren er al voor het bloedbad in Parijs werd aangericht en ook voor de dobbervluchtelingen met massa’s aanspoelden.  We zouden zelfs durven stellen dat de overwinning van het FN nog groter zou geweest zijn zonder die aanslagen, en vooral van hoe het achteraf gespeeld en gerecupereerd werd. In benarde situaties kiezen mensen vaak voor ‘gevestigde’ partijen. Iets waar ze nadien snel spijt van krijgen.

sondage-hollande.jpg
De wanhoop nabij. Grote verliezer Hollande zal nog wel even moeten bekomen van deze uppercut.

Maar bon, ter zake. De absolute winnaars voor het FN zijn uiteraard Marine en Marion, die beide 40,6 % van de stemmen halen in hun respectievelijke regio. Marion verplettert daarmee de burgemeester van Nice, Christian Estrosi, die amper26,5 van de stemmen wist te behalen. Bij het begin van het jaar lagen beide kandidaten nog nek aan nek in de peilingen.  Tante Marine deed hetzelfde met de Républicain Xavier Bertrand (25%) en de socialist Saintignon (18,1%).

In vier andere regio’s overschrijdt het FN de kaap van 30%, namelijk in Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine, Bourgogne-Franche-Comté, Languedoc-Roussillon-Midi-Pyrénées en Le Centre.  Enkele opmerkelijke resultaten van de FN kandidaten: Florian Phillipot (36,1%), Louis Alliot (levensgezel van Marine, 31,8%), Sophie Montel (31,5%).

Voor de tweede ronde van volgende zondag hebben de socialisten beslist hun lijsten terug te trekken in  Nord-Pas-de-Calais-Picardie en Provence-Alpes-Côte d’Azur.  Gisterenavond was dat ook voor Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine het geval. Maar vandaag blijkt dat de PS kandidaat, Jean-Pierre Masseret, zijn kandidatuur handhaaft, dit tegen de richtlijnen van Parijs.  Dat effent het pad voor  Florian Philippot, voor wie dat een onverwacht geschenk van de politieke goden blijkt te zijn.

Maar goed, ze doen maar; we zien niet goed in wie Marine en Marion nog stokken in de wielen kan steken. En dat geldt nu ook voor Philippot, die om hoger aangehaalde reden, zo goed als zeker de regio binnenhaalt. De partij die zondag aanstaande de meeste stemmen behaalt, krijgt bovendien nog een bonus van 25% van de zetels.

Maar laat on het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. We kijken alleszins wel met gerust gemoed naar de afloop van volgende zondag. Het was gisteren een zalige dag voor alle Europese nationalisten. Het was zeker geen Rode Neuzen Dag, wel een dag waar ze een neus gezet werden, de zelfverklaarde democraten. Op naar het volgende feestje.

7 comments

  1. Ik ben vooral blij dat Marion, die veel radicaler is dan Marine, zo veel stemmen heeft gehaald. Er is nog hoop!

  2. Jeanne d’ Arc dubbel gereïncarneerd in Marine & Marion Le Pen !

  3. Ondertussen heeft Valls ( eigenlijk met één “l”) opgeroepen tegen FN te stemmen.

  4. Het FN van toen, onder leiding van Jean-Marie, heeft (gelukkig) nog weinig te maken met het FN van nu. Ik vraag me trouwens af wie nu eigenlijk de ‘linkse’ en de ‘rechtste’ nog is. Het wordt tijd om ook deze begrippen in ons PoCo-woordenboek te herevalueren. We kunnen het alleen maar toejuichen om het links-rechts debat terug te brengen tot pragmatiek en ideologiek, waarbij het pragmatische, in deze brutale omstandigheden, het wint van de ideologie.

    1. Die zit in een dwangbuis tot volgende week tot alles achter de rug is

Comments are closed.