Marnixring eert De Strangers

sjzpAfgelopen zondag mocht de Antwerpse volksgroep De Strangers hun partituren nog eens vanonder het stof halen. De reden was de Jozef Simonsprijs die ze ontvingen uit handen van de Marnixring.

Niet minder dan 400 dolenthousiaste aanwezigen zongen luidkeels mee toen Alex Boeye, Nest Adriaensen, Bob Van Staeyen en John De Wilde van De Strangers een tiental klassiekers te berde brachten. De in Antwerpen – en bij uitbreiding Vlaanderen – wereldberoemde groep ontving de Jozef Simonsprijs vanwege hun succesvolle en lange Nederlandstalige loopbaan.

Die loopbaan dreigde na een optreden op 24 november 1992 tijdens een Vlaams Blok-bijeenkomst in het water te vallen. Die partij had een jaar eerder alle politieke partijen in België naar huis gespeeld tijdens de verkiezingen en dat was een jaar later duidelijk nog niet verteerd bij de ‘Vlaamse’ media en showbusiness.

De Strangers kwamen jarenlang niet meer aan bod op radio en televisie, maar bleven wel doorschrijven aan nieuwe teksten. Vele jaren later werden ze opnieuw ‘ontdekt’ en enkele jaren voor hun welverdiende pensioen traden ze toch terug regelmatig op voor het grote publiek. Ze waren plots ‘hip’ en op 17 september 2005 heeft oppersalonsocialist Patrick Janssens (SP.a, ooit Antwerps burgemeester) ze zelfs laten optreden op één van de stadsbals ter ere van zijn ego.

sjzp2

Maar De Strangers, dat is in de eerste plaats 50 jaar politiek niet-correcte topcultuur uit Antwerpen. Taboedoorbrekende ‘liekes’ zoals ‘De Ziekekas’, ‘De Gastarbeider’, ‘Vivan De Vakbond’, ‘Borgeri, Borgerhout, Borgerocco’, maar evenzeer het ‘serieuzere werk’ zoals ‘Den Blauwe Geschelpte’, ‘Dikke Lou’, ”k Hem Geblet’ en vele anderen typeren deze Antwerpse groep die barst van Vlaamse folklore.

Misschien was hun optreden het voorbije weekeinde voor de Marnixring wel het allerlaatste optreden. Met dit soort ‘krakken’ weet ge maar nooit, maar de prijs die ze ontvingen hebben ze alleszins méér dan verdient! Aggedamorwét!

Hieronder een kort stukje van het optreden tijdens de prijsuitrijking:

5 comments

  1. De Strangers … massa’s goeie herinneringen. Mijn vader was duivenmelker. Hoeveel keer hebben we samen niet O Mijne Blauwe Geschelpte meegebleirt … en als mijn moeder Schele Vanderlinde op de radio hoorde, kon je haar een straat verder nog horen meezingen. Onvervalste Vlaamse volkscultuur, iets waar de zelfverklaarde linkse “intellectuelen” wellicht op neerkijken wanneer ze met hun islamofiele poco smoel de mulitkul verheerlijken. Overigens hebben De Strangers indertijd hun naam niet gestolen. Die naamkeuze is anno 2015 bijna profetisch te noemen, wanneer je merkt hoe je als niet-moslim, als zélf-denkende, niet politiekcorrecte Vlaming vandaag op veel plaatsen zo goed als een stranger bent in eigen land. Aan ons om in het stemhokje – en door welkome initiatieven zoals hier van de Marnixring – die scheefgegroeide situatie recht te zetten.

  2. Den John is een verdienstelijk schilder. Werken van hem zijn te bekijken in Broechem in ” de moor”

Comments are closed.