debat an rv kr ck oekraïne 01012015 reactclaimOnlangs organiseerden de ‘Autonome Nationalisten’ (AN) een debatavond over de huidige situatie in Oekraïne.  Een 40-tal militanten en sympathisanten uit binnen- en buitenland zorgden voor een goed gevulde zaal.  Moderator van dienst was onze REACT-medewerker Rob Verreycken, gastsprekers waren Kris Roman (van de pro-Russische vriendschapsvereniging Eurorus en ook actief bij de Waalse partij Nation) en Constant Kusters (voorzitter van de Nederlandse partij NVU).

Het Oekraïne-conflict zorgt, zo bleek, ook in nationalistische middens voor verhitte discussies.

Constant Kusters benaderde de situatie vanuit volksnationalistisch standpunt,: de Oekraïners zijn zonder enige twijfel een eigen volk in een eigen land, zij hebben recht op hun ganse grondgebied, Rusland en Putin zijn de agressoren, en Europa moet die agressie kordater een halt toeroepen.

Kris Roman betwistte dat, maar wees bovendien op de geopolitieke context:  de VS en de NATO, slaafs gevolgd door Europa, voeren een agressieve uitbreidingspolitiek die Rusland omsingelt, en Putin neemt terecht maatregelen om die omsingeling te doorbreken en te verhinderen.

Na een pauze werd het “vragenhalfuurtje” ingezet dat uitliep tot een “vragenanderhalfuurtje”, waarbij de kennis van en de belangstelling voor het onderwerp bij de aanwezigen opvallend was.   Kusters en Roman vonden elkaar in de consensus dat ook dit conflict door buitenlandse machten wordt aangemoedigd, die niet het beste met Europa voorhebben, en dat het eigenlijk gaat om een broederstrijd tussen broedervolkeren die zo snel mogelijk moet beëindigd worden.  Want het leed van een Oekraïnse moeder of een Russische moeder die haar zoon begraaft is overal even groot.

debat an rv kr ck oekraïne 01012015 reactclaim

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Eén reactie op “Oekraïne, het moeilijke debat”

  1. “Moeilijk” ???? Hoezo ! Oost-Oekraine spreekt Russisch. Hoort het dan niet redelijkerwijze tot Rusland ; ” één volk, één taal, één staat” , een gezond volksnationalistisch principe ?

Trending

%d