Islamisering en Aalst-carnaval: (zelf)censuur op komst?

isis parodie aalst carnavalVolgende week zondag (15 februari) viert men in heel wat Europese steden carnaval. In Vlaanderen is het vooral de stoet van Aalst die veel aandacht zal lokken. Zeker dit jaar. Er wordt vanuit de politiek en media al met een bang hart gekeken naar wat de carnavalisten in petto hebben op de komende stoet. Traditioneel speelt die stoet in op allerhande gebeurtenissen die het afgelopen jaar veel media-aandacht kregen. Zo zullen de verkiezingen en de nieuwe regeringen; de besparingen en de vakbondsacties hierop; het wereldkampioenschap voetbal en nog wel wat andere zaken een vorm van spot worden. Behalve….de islam, moslims, IS en andere islam fundamentalistische bewegingen? Nu er in België terreurdreigingsniveau drie heerst en er militairen in sommige straten van Antwerpen de wacht houden, vrezen sommige politici dat er de spot zou gedreven worden met ‘de profeet’ en de islam.

Onlangs was er – na de aanslagen op Charlie Hebdo – nog een vraaggesprek op het Radio 1-programma De Wereld Vandaag met Bart Schols die de Aalsterse schepen voor feestelijkheden en ‘torenpoepster’ Ilse Uyttersprot (CD&V) ondervroeg over de thema’s van de carnavalisten in Aalst. De wederkerende vraag van Schols was of er volgens Uyttersprot gelachen kon worden met ‘de profeet’. De bewoording alleen al bewijst de laffe houding van de journalistiek zelf. ‘De profeet’? Het klinkt alsof het ieders zijn of haar ‘profeet’ is. Hier laat Bart Schols en nog wel wat journalisten zich toch betrappen op een soort van fluwelen handschoenengebruik als het over de islam gaat. Uyttersprot antwoordde toen dat het aan de carnavalisten zelf is om te bepalen wat ze opvoeren. Toch zei ze in adem ook dat de carnavalsverenigingen ergens zelf wel wisten tot hoever ze konden gaan en dat ze hierop rekende wanneer ze hun thema uitkozen. Ze wilde zeker niet tussenkomen om de ethische lijnen te trekken waarin de carnavalisten zich tussen mogen bewegen.

Als men dit soort uitspraken tussen de lijnen hoort, dan kan je enkel maar vaststellen dat er sommigen met een bang hart naar die carnavalstoet uitkijken. De carnavalisten mogen zelf hun thema bepalen, maar men hoopt ergens wel dat ze tussen de ethische lijnen van het fatsoen blijven. ‘De stad is tot op heden nooit tussengekomen en men hoopt dit dit jaar ook niet te doen’: klinkt het. Met andere woorden vindt men in Aalst en daarbuiten (en ook wel in de media) dat men best niet al teveel de spot drijft met ‘de profeet’, de islam, IS, Boko Haram en noem maar op…. Een carnavalstoet die bekend staat om haar spot met alles wat het jaar voordien massaal de media haalde en dan zou Charlie Hebdo, IS en het islamfundamentalisme niet de revue kunnen/mogen passeren? Dagdagelijks vullen deze thema’s meer dan de helft van de berichtgevingen in onze media, dus kan dit thema zeker niet achterwege blijven. Maar wat met de lange tenen van moslims? Ja, dit is een vorm van integratie in onze samenleving. Hier mag men de spot drijven met alles.

Hier kiezen de media en een groot deel van de politieke elite de kant van de extremisten. Zo bepalen de extremisten met wat wij hier nog mogen lachen of niet. Op die manier halen de fundamentalisten hun slag uiteindelijk thuis en legt deze soort van stille censuur een vinger op de islamisering die hier plaatsvindt. Lach met alles, maar niet met….de islam! Als de carnavalisten hierop toegeven is de trend gebroken waar men met alles en iedereen de spot mag drijven. Dat wij door onze makke houding tegenover immigranten in het algemeen en moslims in het bijzonder de tak afzagen waar we zelf opzitten, is niet nieuw. Maar het zal uitkijken zijn of de carnavalisten zich laten doen door het politiekcorrecte denken en de druk vanuit de moslimgemeenschap om zo hun eigen uithangbord van vrije meningsuiting te beperken. Dat er her en der al berichten opduiken dat er carnavalisten al filmpjes van zichzelf van het internet hebben gehaald omdat deze verwijzen naar IS en het islamfundamentalisme, dan belooft dit in ieder geval al niet veel goeds….