Voetbal, een (gekleurd) feest!

islamWie kent ze nog, de Bonga-Bonga’s, de Lolinga’s of de Julien Kialunda’s? Dat waren zowat de eerste Afrikaanse spelers  in het 1ste klasse voetbal van dit land. Ze kwamen voornamelijk uit Congo en  spraken met een tongval die ze van de paterkes van Scheut kregen aangeleerd. Geen mens die daar graten in zag, integendeel, het had zelfs iets plezant, iets exotisch. Maar dat is al lang verleden tijd. Het overwicht aan buitenlanders liep/loopt de spuigaten uit. Herinner u het Beveren van enkele jaren terug, geen enkele blanke kwam daar aan de aftrap. Tijdens de bekerfinale van 2004 speelde Beveren met tien Ivorianen. De ‘vreemdeling’ van dienst was de Let Igor Stepanovs, geleend van Arsenal.

Bij onze zuiderburen is het geen haar beter en wie daar commentaar  op heeft zal het geweten hebben. Het overkwam Willy Sagnol (°1977), een voormalige Franse voetballer die het grootste gedeelte van zijn carrière voor de Duitse club Bayern München speelde. Daarnaast speelde hij tussen 2000 en 2008 voor ‘Les Bleus’, het Franse nationale elftal. De brave man heeft het aangedurfd te vertellen dat hij liever minder zwarten in zijn favoriete club Bordeaux zou zien!  De liga’s waren er uiteraard als de kippen bij om de ‘verfoeilijke racist’  voor de rechtbank te dagen. De sportieve pers, geen haar beter dan het ‘serieuze’ journaille, vergeleek  de man met Marine Le Pen en Eric Zemmour.

Op hetzelfde ogenblik speelt er bij Bayern Munchen een zekere ‘Bilal Youssouf Mohamed’, beter gekend onder de naam Franck Ribéry. Vooraleer het kereltje zich tot de islam bekeerde werd hij beticht van seks met een minderjarig (16j) hoertje. Alhoewel hij het stoeipartijtje had toegegeven, werd hij in 2008 door een Parijse rechtbank vrijgesproken.  Het voetballend goudhaantje moest gespaard blijven! Maar bon, terug naar de essentie! De Duitsers, nog steeds gecomplexeerd voor wat zich 70 jaar terug afspeelde, hebben op uitdrukkelijk verzoek van Ribéry in het stadion van Bayern een moskee geïnstalleerd. De club draait op voor 85% van de kosten, een soort islamitische raad voor de rest. Tot groot ongenoegen van vele Bayern supporters gedraagt de man – die zijn zoon de naam Saïf-al-islam meegaf –  zich meer en meer als een salafist. Hij richt zich naar Mekka voor de match begint en zijn baard groeit er op los. Een IS-strijder waardig.

Tijdens een wedstrijd tegen Hamburg kreeg hij van een plaatselijk supporter een ferme oorveeg toegediend. De Duitse pers heeft dat incident toegedekt, waarschijnlijk om geen verband met de (anti-)islam te leggen.

Wat zegt u? Voetbal een feest?

One comment

Comments are closed.