BNP zet Nick Griffin uit partij

Nick Griffin aan het woord in het Europees Parlement.
Nick Griffin aan het woord in het Europees Parlement.

Het partijbestuur van de British National Party (BNP) heeft zopas besloten Nick Griffin, de vroegere voorzitter van de partij, uit te sluiten.  Die opmerkelijke beslissing vormt het dieptepunt in de neergang van de partij die nochtans in 2009 nog uitstekend scoorde bij de Europese verkiezingen.

De BNP is de aloude harde nationalistische partij van Groot-Brittannië.  Aanvankelijk bleef ze wat hangen in de scène van kaalkoppen en legerlaarzen, maar Nick Griffin slaagde erin de partij politiek relevant te maken.  Daardoor konden contacten aangeknoopt worden met Front National in Frankrijk en Vlaams Blok/Belang.  In 2009 behaalde de partij een groot succes: twee Europese parlementsleden, Nick Griffin en Andrew Brons, mochten naar het Europese parlement.

Een Europees parlementslid ontsluit voor een partij de toegang tot personeel, budgetten en allerlei technische ondersteuning.  Mits goed gebruikt kan het dus een partij wind in de zeilen geven.  Maar ook het tegendeel is mogelijk:  waar geld en postjes zijn komt ook al snel afgunst en vriendjespolitiek om het hoekje kijken.  En daar liep het bij de BNP kompleet fout.  Brons en Griffin kregen heibel met elkaar;  Griffin kreeg heibel met zijn eigen medewerkers;  en Griffin ging meer schulden aan dan goed voor hem was, want hij werd intussen failliet verklaard.  Griffin vindt dat zijn schulden, vooral gerechtskosten, door de partij BNP moeten betaald worden, maar het BNP-Partijbestuur onder leiding van nieuwe voorzitter Adam Walker is het daar niet mee eens: het gaat om juridische procedures die niet noodzakelijk en veel te duur waren, aldus de huidige leiding, en daarvoor moet dus de partijkas niet opdraaien.  De BNP had Griffin een elegante oplossing geboden, door hem ‘President’ te maken (een soort erevoorzitter), maar zonder resultaat.  Nu is dus besloten hem uit te sluiten, omdat hij een interne mail naar alle kaderleden zond om de huidige partijleiding aan te vallen.

Hoe het nu verder gaat is afwachten.  Het is mogelijk dat de BNP onder nieuwe leiding zonder Nick Griffin een nieuwe start neemt.  Maar Griffin is het enige bekende gezicht van de partij; het valt dus eerder te verwachten, dat hij een nieuwe groep rond zich vormt en doorgaat.  De versnippering in rechts Groot-Brittannië zal dus nog wel een tijdje doorgaan.

bnp_logo