Knap resultaat Zweden Democraten bij landelijke verkiezingen

zweden

Deze zondag 14 september kon men in Zweden stemmen voor het Zweedse Parlement. De opvallendste uitslag is de meer dan verdubbeling in stemmen van de rechts-populistische Zweden Democraten. Onder leiding van de mediagenieke partijleider Jimmie Åkesson gaat de partij van 5,7 procent naar maar liefst 12,9 procent en daarmee wordt ze gewoon stevig de derde partij van het land. Het is zelfs een nog hogere uitslag dan de peilingen reeds aangaven.

Het lijkt wel duidelijk dat de partij heeft geprofiteerd van haar stellingname in het immigratiedebat, waarbij ze de jaarlijkse instroom van immigranten sterk wil terugdringen. Dit in tegenstelling tot de andere grote partijen. Onder de laatste Zweedse regering was er wederom niets gedaan aan de jaarlijkse massale instroom van immigranten. Daarnaast ligt ook de multiculturele samenleving onder vuur, nadat in 2013 in meerdere steden in Zweden rellen uitbraken met veelal allochtonen als betrokkenen.

De grootste partij van Zweden blijven de sociaaldemocraten, op redelijke afstand gevolgd door de rechtsliberale Moderata samlingspartiet, die tevens de grote verliezer is. Zweden is de afgelopen acht jaren door een centrumrechtse coalitie geregeerd en met deze uitslag zal deze zeker niet door kunnen besturen, de Minister President Fredrik Reinfeldt heeft dan ook zijn ontslag ingediend. De verwachting is dat de grootste partij de sociaaldemocratische Sveriges socialdemokratiska arbetareparti samen met de Groenen gaan regeren, waarschijnlijk in een minderheidscoalitie.

De nationalistische partij Svenskarnasparti heeft echter een teleurstellend resultaat geboekt. Ze behaalde landelijk rond de 60.000 stemmen wat bij lange na niet genoeg is voor een zetel. Haar campagne werd daarbij ontsierd door geweldadigheden uit extreemlinkse hoek, bij meerdere bijenkomsten moest de politie optreden tegen dolle actievoerders die het niet zo ophebben met grondrechten als vrijheid van vergadering. Dieptepunt was dat een van haar kandidaten zelfs thuis werd aangevallen, waarbij gelukkig slechts een ruit sneuvelde.