[Opinie] Opkomen in Wallonië is zo gek nog niet

waalsehaanEnkele dagen geleden maakte het Vlaams Belang bekend dat het verkiezingslijsten zou willen indienen in de Waalse provincies Henegouwen en Waals-Brabant. Boegbeeld Filip Dewinter gaf onmiddellijk al toe dat het meer was als stunt dan om echt Di Rupo te kunnen verslaan. Aan de kant van de media werd dit voorstel natuurlijk enkel afgedaan als aandachtszoekerij.

Toch is het idee zo gek misschien nog niet. Want waarom zouden de Walen niet voor een anti-establishmentpartij willen stemmen? Er zal in Wallonië ook wel een deel kiezers zijn dat beseft dat België en de PS van Di Rupo in het bijzonder hun geen welvaart brengt. Er bestaat in Wallonië dan wel een Front National België, maar die partij is zo marginaal en slecht georganiseerd dat ze die kiezers niet echt kan overtuigen.

Dat het Vlaams Belang bij de volgende verkiezingen Di Rupo van de macht houdt zal heel onwaarschijnlijk zijn, want hiervoor moet de partij inzetten op een werking in Wallonië zelf. Het is misschien wel het overwegen waard. Men kan dan wel zeggen dat de Walen linkser zijn dan de Vlamingen, toch zit er in Wallonië een potentieel aan kiezers dat af wil van (dit) België en dat een totaal ander beleid wil. Daarenboven is het in de Belgische politiek nooit slecht – en ook al is het om het einde van de Belgische staat te bepleiten – dat men een evenknie vindt aan de andere kant van de taalgrens. N-VA zal bij de volgende regeringsvorming nogmaals ondervinden hoe moeilijk het is om met een verkiezingsuitslag van tussen 25% en 30% te regeren omdat men aan Franstalige kant geen bondgenoten vindt.

Daar het Vlaams Belang het idee herlanceert moet de partij misschien eens nadenken over een Waalse tak van het Vlaams Belang (onder een totaal andere naam en op maat van de Walen). Het versterkt het anti-Belgiëkamp op federaal niveau en het bewijst ineens ook dat de onafhankelijkheidsgedachte niet één is tegen de Walen zelf – zoals de media en de traditionele politiek ons al te graag willen doen geloven – , maar tegen de Belgische staat. Die Belgische staat die een blok is aan het been van zowel de Vlaamse als Waalse welvaart.

4 comments

  1. Misschien onder de naam FDF ?
    “Flamands Devenus Francophone”

  2. Opkomen in Wallonië is één van de betere zetten van ‘t VB: Het geeft ons de kans om net als in 2003 terug stemmen te ronselen in de ons ontstolen gebieden, we kunnen de boodschap van de Vlaamse onafhankelijkheid tot bij de voordeur van Di Rupo brengen en we geven de Franskiljons een koekje van eigen deeg. Dat wat zij doen in de Vlaanderen, lappen wij hen nu in hun hartland! Zo een initiatieven kunnen niet genoeg aandacht krijgen, kwestie van de boel goed op te stoken!

  3. Veels geluk met hierdie denkrigting. Dit is presies wat ek ook in gedagte gehad het toe ek aan Flip geskryf het dat ek graag die Wallone sou wou oortuig het dat ‘n onafhanklike Wallonië vir iedereen beter sal wees. Nou is VB op die regte pad. Moenie die Wallone beledig, of hulle probeer sleg te laat voel nie, maar vertel vir hulle van al die voordele om België te laat bars!

Comments are closed.