Vandaag Geloftedag in Zuid-Afrika

VoortrekkermonumentDe Zuidafrikaanse ‘Afrikaners’ of Boeren vieren vandaag ‘Geloftedag’. Op 16 december 1838 behaalden enkele honderden ‘Voortrekkers’ een verpletterende overwinning op duizenden Zoeloe-aanvallers en hun verraderlijke koning Dingaan, die eerder een groep ongewapende Boeren vermoord had. Die Voortrekkers konden (afgezien van de woestheid van het landschap) relatief eenvoudig in het binnenland van Zuid-Afrika doordringen omdat de voorganger van Dingaan, de gevreesde Shaka Zulu, bij de zwarte stammen een ware genocide had aangericht.

De Boeren legden de ‘Gelofte’ af aan God deze dag te blijven gedenken – wat ze tot op de dag van vandaag doen. Om 12 uur vanmiddag valt in één van de mooiste nationalistische monumenten ter wereld, het Voortrekkermonument bij Pretoria, een lichtstraal op een steenblok met daarop de tekst ‘ons vir jou Suid-Afrika’, waarna de aanwezigen ‘Die Stem’ zingen. Terroristen komen en gaan, het Afrikanervolk blijft bestaan!