Rubens Zelfportret © Jelle Vermeersch
Rubens Zelfportret © Jelle Vermeersch

Pieter Pauwel Rubens. Hij is een van vele beroemde Vlamingen, zoniet de beroemdste van allemaal, wiens werken je in alle grote musea van de wereld en in vele kerken kan bewonderen. In Vlaanderen hangen werken van hem in musea en rijke kerken. Tijdens en na zijn leven werden vele schilderijen gekocht, onder meer door de Oostenrijkse Habsburgers en door de Russische Tsaren. De man was in zijn tijd al wereldberoemd. Wie rijk genoeg was, kon bij hem een schilderij bestellen.

Gestolen goed gedijt niet…

De handen van onze geliefde zuiderburen, de Fransen, jeukten regelmatig en bij elk ongewenst bezoek in onze streken, vernielden ze niet alleen prachtige kerken, kloosters en kastelen, ze namen ook mee wat ze niet te licht of te zwaar vonden. Daaronder heel wat schilderijen van Rubens. O ja, we kregen wel iets terug hoor. De goede zuiderburen stelden zo eens een gebaartje van goede wil met een air van “sois belle et tais toi”, maar je kan er donder op zeggen dat Frankrijk ooit alle gestolen kunstwerken die nog in dat land zijn, zal teruggeven. Die gedistingeerde zuiderburen van ons, weigeren zelfs maar één schilderij van bijvoorbeeld Rubens aan Vlaanderen uit te lenen voor een tentoonstelling.

Nooit zal Vlaanderen een volledige overzichtstentoonstelling met het werk van Rubens kunnen houden. Nooit want La douce France weigert het gestolen goed uit te lenen uit schrik dat we de kunstwerken, die miljarden waard zijn, zouden bijhouden.

In Lens, feitelijk een stad van ons want gelegen in door Frankrijk van ons geroofd gebied, was van 22 mei tot 24 september dit jaar een speciale Rubens-tentoonstelling in de nieuwe afdeling van het Louvre. 170 werken waarvan een deel nooit het huidige Frankrijk richting Vlaanderen, zelfs niet belgië zal gaan.

644012_10151569649337161_762817557_n

La Reine Mathilde de Belgique op visite…

Het was een pijnlijke beslissing om de tentoonstelling niet te bezoeken maar ondergetekende weigerde het ons nog steeds vijandige Frankrijk de eer om te pronken met onze kunstwerken die ze haast als de hunne wereldwijd aanprezen.

Wie wel ging kijken, was Mathil, reine de belgique, die volksvreemde koningin die ons werd opgedrongen en die wij betalen. Zij ging kijken want ja, Rubens is toch ook un petit peu belge, n’est ce pas. En, zo leren we, hij was vooral Europeaan want hij bezocht vele landen waaronder Italië, Spanje, Parijs… Lees je goed? Parijs vernoemt de Franse intendant van de tentoonstelling als land (zie het fragment van het Journaal van Eén dd 20.05.2013). Ach ja, La France c’est Paris natuurlijk.

Daar ging dus die domme Mathilde naartoe. Gewoon kijken en platte broodjes bakken, dat deed ze. In plaats van de gelegenheid te baat te nemen en de daar tentoongestelde en andere, door Frankrijk bij ons gestolen schilderijen van Rubens terug te eisen. Dat deed ze, vanzelfsprekend, niet. Niemand durft het trouwens aan dit probleem ten berde te brengen. Onze (?) politici en anderen zijn te laf.

Wanneer zal dit volk nu eindelijk eens voldoende moed opbrengen om met recht en reden op te eisen wat van dit volk is, wat dit volk toebehoord? Eventueel te beginnen met alles wat ons door de Fransen gestolen werd? Helaas het tegendeel was wel waar. Zo leende het Rubenshuis (Antwerpen) voor deze tentoonstelling het wereldberoemde zelfportret van de schilder uit aan het Louvre Lens. Een boycot ‘op zijn Fran’s, dat had tenminste iets kunnen losweken maar neen. Een zoveelste gemiste kans en in plaats van de kassa bij ons te laten rinkelen, heeft Frankrijk 128.000 bezoekers over de vloer gehad die bij ons hun geld hadden moeten verteren. Arm Vlaanderen…

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/journaal/2.28199?video=1.1635001

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: