albert flipWat al langer in de wandelgangen gespeculeerd werd (ook door Rechts Actueel enkele maanden terug), is vandaag door koning Albert II zelf bevestigd. Albert laat de troon aan zijn oudste zoon Filip. Voor de traditionele politiek en de media is dit natuurlijk een gloriemoment en na de Rode Duivels wordt deze troonswissel mee ingezet om de verbelging van de zwalpende Vlaamse kiezer verder te zetten.

Toch mogen we ons eens afvragen of dit een goede zaak is voor het Vlaams-nationalisme zelf. Zoals hierboven geschreven, gaan de media dit aangrijpen om de republikeinse partijen proberen te counteren. Voor de N-VA ligt deze troonswissel een pak lastiger als voor het Vlaams Belang, want de N-VA schippert nogal geregeld tussen het één en het ander om gematigde kiezers die een niet uitgesproken Vlaams-nationaal profiel hebben niet af te stoten.

De partij van Gerolf Annemans moet niet vrezen om gematigdere kiezers af te stoten, want die zitten momenteel al voor het grootste deel bij de N-VA. Het omgekeerde zou wel eens kunnen gebeuren wanneer radicalere N-VA-kiezers de gematigde koers van De Wever en co niet meer willen volgen.

Het is af te wachten hoe beide Vlaams-nationale partijen zich te komende periode in deze gaan opstellen, maar we kunnen ervan uitgaan dat het Vlaams Belang rechtdoor rechtaan zonder omwegen de Vlaams republikeinse kaart blijft trekken. De N-VA zal zichzelf in een lastiger parket duwen door enkel maar in te zetten op het (wollige) confederalisme met een koning met een protocollaire functie.

En het bewijs voor de terughoudende houding van de N-VA is hiervoor al geleverd, want Bart De Wever stuurt – net als met de zaak van Scott Manyo in De Zevende Dag – zijn kat naar de Terzakestudio om het debat met Bruno Tobback (SP.a) niet te hoeven voeren. Toch een zwaktebod als je het mij vraagt…

Naar aanleiding van het aftreden van koning Albert heeft een ruime delegatie van het Vlaams Belang gisteren meteen actie gevoerd aan het koninklijk paleis. De Vlaams-nationale partij is van mening dat dit een uitgelezen moment is om een definitief punt te zetten achter het Belgische koninkrijk.

actie koninklijk paleis

In tegenstelling tot de andere partijen, kijkt het Vlaams Belang niet uit naar de troonsopvolging, maar spreekt het de hoop uit dat koning Albert de Tweede meteen ook de laatste koning der Belgen zal zijn geweest. “De monarchie is een aftandse, geldverslindende en ondemocratische instelling die niet thuis hoort in het Vlaanderen van de eenentwintigste eeuw. Laat ons dit momentum daarom aangrijpen om het debat op gang te brengen over de rol, de toekomst en wat ons betreft het einde van de monarchie,” zo zei Gerolf Annemans.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

6 reacties op “Troonsafstand Albert II een goede zaak voor het Vlaams-nationalisme?”

 1. Met een onbekwame onnozele hals als Flupke van Laeken is het denkbaar dat nog een hoopje “gematigde” Vlamingen republikeinen worden. Ons einddoel moet echter blijven: samenwerking met Groot-Nederlandse repoblikeinen van het Noorden. De geboorte van die DIETSE republiek is echter nog ver af! Als Vlaams-Belangers en Wilders’ PVV-ers echt gaan samenwerken kan onze NEDERLANDSE, volkseigen toekomst weer aan de dageraad verschijnen. Maar de hollands-belgische banaliteit is een taai en smerig ongedierte!

  Erik Verstraete
  ————————–

 2. Geel-Zwarte militant

  Eens koning, zal de Fluppe tekenen met “Philippe” op zijn Frans dus. Ge weet gij het dan al wel zeker ! In het stemhokje in mei 2014 kan kan het opblaasbaar tricoloor speelkasteel Laeken met ELKE zwart-gele RECHTSE stem doorprinkt worden zodat het in elkaar stuikt ! DOEN ! Zelfs de nationale hymne heeft ENKEL een titel in de taal der taalkundige minderheid “la Brabançonne” (enig ter wereld) en dus NIET ook “de Brabants(ch)e ! Maar de Vlamingen geven welk jaarlijks zo’n 8 MILJARD EURO naar het Franstalig landsgedeelte via de kraan der enkel-richting pseudo “solidariteit”(sic) Draai die kraan dicht in het stemhokje in mei 2014. Vlaams geld voor VLAAMSE mensen !

 3. Troonsafstand is eerder een slechte zaak voor Vlaams-Nationalisme. De huidige hoogdagen voor de Vlaams-Nationale partijen zijn grotendeels te danken aan het beleid van de “Prince de Liège”. Hij kwam nooit uit zijn rol van dienaar voor zijn Luikse vrienden, waardoor de ogen zijn opengegaan in Vlaanderen. Toonbeeld was het jarenlang negeren van het BHV-arrest van het Grondwettelijk Hof en het organiseren van ‘ongrondwettelijke verkiezingen’. Een waardige koning zou in het belang van al zijn landgenoten ervoor zorgen dat de grondwet en de wetten van het Belgische volk vooreerst werden gerespecteerd en zou hij ook doen respecteren bij zijn vrienden. Filip is wel opgeleid voor zijn ambt en zal wellicht daarnaar handelen als koning van alle Belgen ook in het noordelijke deel van het land. Dat zou dus minder interessant zijn voor het Vlaams-nationalisme.

 4. DIT is een herhaling van feiten, na : WOII De gedwongen troonsafstand..Leopold III
  REGENT Karel tot 1951 !!!
  “Prins Filip kan pas de eed als koning afleggen na verkiezingen. Dat leert artikel 95 van de grondwet”. Dat beweert grondwetsspecialist en Gents N-VA-gemeenteraadslid professor Matthias Storme.
  “Wat er moet gebeuren bij troonsafstand, staat niet in de grondwet”, zo zegt de prof. “Maar er is artikel 95. Dat leert dat beide kamers een regent moeten aanduiden ‘als de troon onbezet is’. Albert II heeft ontslag genomen, dus vanaf 21 juli is de troon onbezet”.
  “Volgens artikel 85 van de grondwet kan iemand inderdaad maar koning worden door erfopvolging. Erfopvolging veronderstelt mijns inziens echter dat de vorige koning is overleden. Volgens ons burgerlijk wetboek (artikel 718) valt een erfenis maar open bij het overlijden. En dat is hier niet het geval. Koning Albert II is niet dood. En voor troonsafstand is er geen grondwettelijke bepaling. Men kan zich dus de vraag stellen of de kamers geen regent moeten aanduiden en nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven.”

 5. Leffelaer Jozef

  Ik verwacht een zwaar offensief van al wat zogenaamd nog belgisch is , de slippendragers van Laken op kop. Een nationale voetbalploeg die terug goed speelt en een oproep van Eyskens om de traditionele partijen om te vormen tot één coalitielijst naar volgend jaar toe. We zijn nog niet aan de nieuwe patatjes met dit gegeven!

 6. Jan Breydel, Groeninghe

  “Van de regen in de druip” want NOG STEEDS geen democratisch verkozen President voor Vlaanderen Vrijstaat !

Trending

%d bloggers liken dit: