yeswescanVelen denken dat de CIA de grootste Amerikaanse geheime dienst is. Niets is minder waar. Er is er eentje die er torenhoog bovenuit steekt : NSA (National Security Agency). Voormalig Amerikaans president Harry Truman richtte deze geheime dienst op op 4 november 1952.

Deze dienst specialiseert zich in het verzamelen van electronische informatie door middel van afluisteren. Om de werkzaamheden goed te volbrengen werken er 55.000 personeelsleden, waaronder de beste programmeurs, hackers, analisten, … . Zij beschikken over de beste en krachtigste computers ter wereld. Geen enkele website, e-mail of telefoon ter wereld kan iets versturen of de NSA heeft het geweten.

Dank zij klokkenluider Edward Snowden, die via een bedrijf voor NSA werkte, weten we dat NSA een geheim spionageprogramma opzette : PRISM. Het programma richt zich op klanten van buiten de VS en op Amerikaanse burgers die communiceren met burgers buiten de VS. De bedrijven die meewerken aan PRISM zijn Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Paltalk, You Tube, AOL, Skype en Apple.

Apple zelf zegt in een open brief dat het de laatste zes maanden (tussen 1 december 2012 en 31 mei 2013) van overheidsinstanties tot 5000 verzoeken kreeg om gegevens van 10.000 accounts vrij te geven. Facebook zegt zelf dat het de laatste zes maanden van 2012 verzoek kreeg om gegevens door te spelen van zo’n 19.000 accounts.

Dank zij de door Edward Snowden gelekte documenten moest NSA toegeven dat ze wereldwijd telefoons en andere communicatiekanalen aftappen zonder rechterlijk bevelschrift. Een NSA-analist kan zelfstandig het besluit nemen om af te luisteren zonder bevelschrift van een rechter.

Hoe het begon : 9/11

Tijdens de eerste maanden en jaren na 9/11 begonnen FBI agenten bezoekjes te brengen aan Microsoft Corp. Zij wapenden zich met gerechtelijke bevelen om daar ter plaatse informatie in te winnen.

Wereldwijd werden verdachten van terrorisme of mogelijke terroristen door spionnen en luistervinken afgeluisterd door middel van het bijhouden van hun e-mail verkeer. Deze e-mails leidden naar de toen grootste e-mailprovider ter wereld, Microsoft. De FBI wilde alles weten, het Microsoftpersoneel leverde slaafs wat men vroeg.

Deze nogal chaotische wijze van informatie inwinnen – soms gaf het personeel de info gewoon op briefjes met de hand geschreven – mag men beschouwen als de voorloper van PRISM.

Voormalig president George W. Bush gaf vlak na 9/11 in het geheim aan de NSA toestemming om ‘in te pluggen’ op alle optische kabels die van en naar de VS komen. Hiermee bekwam de NSA ongelimiteerde toegang tot het afluisteren van electronisch verkeer tussen Amerikaanse burgers. Door in deze kabels in te breken krijgt de NSA toegang tot de controle over e-mails, video chats, websites, banktransacties en veel meer. Krachtige computers zijn een tijdje zoet met het decoderen van dit alles, maar de info is er. Bruce Schneider, die gedurende twee decennia cryptografie en computerbeveiliging bestudeerde, zegt duidelijk : “Je moet er van uitgaan dat alles wordt verzameld”.

Diep in de oceaan liggen honderden kabels om wereldwijd telefoon- en internetverkeer mogelijk te maken. De NSA tapte daar naar believen af. Daar was aldus geen toestemming voor nodig.

the Protect America Act”

De regering Bush sprak van het “Terrorist Surveillance Program om de VS veilig te houden”. Niemand moet hopen dat de data ooit gewist wordt. Wat vandaag onschuldig lijkt, kan morgen belangrijk zijn.

In 2007 stopte Bush het aftappen zonder bevelschrift. In de plaats kwam het “the Protect America Act”. De wijze waarop wordt afgetapt verandert : uitleg geven aan een geheime rechtbank in Washington, maar individuele bevelschriften zijn niet meer nodig. Obama, indertijd nog eenvoudig senator, stemde tegen omdat hij toen het verlies van de vrijheid een te hoge prijs vond.

Een paar maanden later dan het moment dat Obama president van de VS werd, werd het NSA-debat in het Congres opnieuw geopend omdat een rode lijn werd overschreden. Afluisteraars hadden immers zonder bevelschrift veel meer Amerikanen afgeluisterd dan verwacht. Obama, inmiddels niet meer tegen het aftappen, verklaarde : “Ik kwam binnen met een gezonde dosis scepticisme over het programma. We hebben het programma goed geschrobt. Het aantal waarborgen werd verhoogd.” Een jaar na het verketteren van president Bush zei hij :”Je kunt geen 100% veiligheid plus 100% privacy hebben en nul procent ongemak”. Leidende figuren rond Bush’ administratie, die tijdens de presidentsverkiezingen zware kritiek van kandidaat Obama te verduren kregen, applaudiseerden toen Obama de Amerikaanse afluisterpraktijken intact liet.

De Amerikaanse grondwet, met het bekende First Amendment en Fourth Amendment, blijkt door een overaanbod aan geheime wetten (!) niets meer dan een vodje papier te zijn.

PRISM

Jarenlang waren de genoemde bedrijven (Microsoft, …) gewend de wensen van de FBI te behandelen. Nu plots had het Amerikaans Congres de NSA de volmacht gegeven om bij hen info te verzamelen. Niemand wist het, maar “the Protect America Act” beviel van een ander topgeheim NSA programma : US-98XN. Dit programma staat bekend onder de naam PRISM.

Onder het bewind van Obama werden de burgerlijke vrijheden nog zwaarder ingeperkt. De onthullingen door the Washington Post en the Guardian over het bestaan van PRISM tonen aan dat het de NSA menens is.

Interviews en gesprekken met tientallen huidige en voormalige ambtenaren en externe medewerkers bewijzen dat PRISM maar een klein onderdeel is van een immens afluisternetwerk. Maar PRISM is voor de NSA wel nuttig. Het selecteert belangrijke informatie uit de kakafonie aan info die wereldwijd het net rond gaat. Het levert de overheid namen, adressen, private gesprekken, e-mails en andere info. Veel info die de president van de VS op zijn bureau krijgt, komt vanuit deze hoek. Privacy behoort tot het verleden.

De door de kranten geïnterviewde personen vroegen om anonimiteit omdat zij wettelijk geen info mogen verspreiden over hun werk. Dank zij hun (anonieme) getuigenis weten we dat PRISM zich dank zij twee steunpilaren overeind houdt :

  • de overheid die met genoemde bedrijven samenwerkt om info te vergaren;

  • het plan om PRISM in te passen in een veel groter aftapplan, want Amerikaanse burgers mogen heden wettelijk enkel door de FBI worden afgeluisterd.

Internet heeft geen grenzen. Elke e-mail passeert langs Amerikaanse servers, servers die ook Amerikaanse berichten behandelen.

Utah Data Center, project ‘Stellar Wind’ en de tool ‘Boundless Informant’

Alle informatie zoals zoekopdrachten, e-mails, chats, enzovoort wordt spoedig gecontroleerd en permanent opgeslagen in het Utah Data Center in Camp Williams. In september 2013 zou dit complex helemaal klaar zijn om het afluisterproject ‘Project Stellar Wind’ uit te voeren.

Om de vele gegevens te ordenen heeft de NSA een tool ‘Boundless Informant‘ gemaakt. Deze tool kan onmiddellijk het dreigingsniveau per land aangeven. Gegevens per IP-adres worden feilloos geordend en opgeslagen.

Amerikanen protesteren tegen Obama

In een petitie wordt het aftreden van Obama geëist. Omdat de NSA de telefoongesprekken van alle Amerikanen opneemt. Als persoonlijk verzoekje had Obama alle telefoon- en e-mailverkeer laten aftappen van journalisten die het met zijn beleid oneens zijn. De petitie zegt : “President Nixon trad af na het afluisteren van een handvol journalisten en spaarde het land daarmee een afzettingsprocedure. Wij roepen Obama op hetzelfde te doen. Zijn regering heeft de NSA miljoenen Amerikanen laten controleren en heeft het Vierde Amendement ernstig geschonden. Hij heeft de persoonlijke gegevens van verslaggevers in beslag laten nemen en daarmee het Eerste Amendement overtreden. De IRS (belastingdienst) heeft onder zijn toezicht politieke organisaties die tegen zijn beleid zijn lastig gevallen.

In de petitie spreekt men ook over de illegale oorlog in Libië. De Grondwet zegt dat het Congres toestemming moet geven om oorlog te voeren. Obama verklaarde dat hij voor de oorlog in en tegen Libië deze toestemming niet nodig had.

Zijn positie wankelt. Hij deelde al mee dat hij “ergens in de komende 3,5 jaar zal terugtreden”. Een andere flater betreft zijn uitspraak in verband met het afluisteren van telefoons en het controleren van het internet door de VS “dat het enkel om e-mails van buitenlanders gaat”.

In 2007 startte PRISM, onder Obama groeide dit project exponentieel.

In het oog houden om uw veiligheid”

Met het begrip “in het oog houden voor uw veiligheid” wordt nogmaals aangetoond dat machtshebbers meer dan eens last hebben van één of andere vorm van paranoia. Zonder echter ons door deze psychische aandoening te laten besmetten kunnen we stellen dat George Orwells’ boek ‘1984‘ zeer dichtbij komt.

Indien bij het electronisch communiceren volgende woorden gecombineerd worden, dan komt men op een lijst van ‘potientieel terrorist’ te staan: “Leger, Witte Huis, CIA, FBI, Virus, Anarchie, Propaganda, Moord, Anonymous”. Dit artikel bij verschijnen heeft ongetwijfeld prijs.

Recent brachten de media het verhaal over verijdelde aanslagen dankzij PRISM. U kan al raden dat er nog zulke fabels zullen worden verspreid. De massa moet immers weerlos onder controle worden gebracht.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d