React’s Bert spreekt voor NSV over ‘Media en nationalisme’

lezing-nem3De hoofdredacteur van Rechts Actueel, Bert Deckers, sprak zopas voor de NSV-Antwerpen over ‘media en nationalisme’.  Een geïnteresseerd publiek luisterde hoe hij het had over de manipulatie door de klassieke media, de wijze waarop zij door de traditionele partijen gestuurd worden, de mogelijkheden van de nieuwe media en de koers die nationalisten kunnen volgen om daarmee om te gaan.

Het bovenzaaltje van het nationalistische café ‘Leeuw van Vlaanderen’ in Antwerpen was stevig volgelopen met NSV-petten en linten voor de uiteenzetting van onze Big Boss.  Bert hield zijn uiteenzetting met de nodige humor en zelfrelativering.  Hij stond eerst stil bij de manipulaties door de klassieke media, en putte daarvoor uitgebreid uit het boek ‘Media en Journalistiek in Vlaanderen’ van o.a. Frank Thevissen.  De manier waarop Het Laatste Nieuws door de VLD onder druk werd gezet om Luc Van der kelen te ontslaan, of de manier waarop de SP.a via Stevaert de Gazet van Antwerpen in rode handen bracht passeerden de revue.  Andere voorbeelden waren de VRT, waar nu drie van de vier hoofdredacteurs rood zijn, en P-Magazine en Knack, waar in essentie ‘rechtse’ bladen ook door links gegrepen werden.

Over de nieuwe, sociale media was Bert opmerkelijk kritisch.  Hebben we die smartphone echt nodig, of speelt een vorm van groepsdruk?  Is het echt nodig dat we via Twitter en Facebook laten weten welke groentjes er vanavond in de pot zitten?  Oppervlakkigheid ligt op de loer.  Maar ook de berg door de Vlaamse beweging en door de Vlaamsnationale partijen geproduceerde tijdschriftjes kreeg een stevige veeg uit de pan: ‘soms goede inhoud’, zo klonk het, ‘maar zo saai en oubollig vormgegeven dat ze meestal meteen in de vuilnisbak verdwijnen.  Te vaak bestemd trouwens voor de eigen achterban die al lang weet wat erin staat en al lang overtuigd is.’  Wel lof was er voor ‘t Pallieterke, dat met succes probeert aan te sluiten bij deze tijd.

lezing-nem-1

De vraag rijst dan hoe nationalisten met media moeten omgaan.  Niet door te klagen en te zagen, aldus Bert, maar door zelf de handen uit de mouwen te steken en aan het werk te gaan.  Diverse voorbeelden uit binnen- en buitenland passeerden de revue:  websites, alternatieve persbureau’s, internetradio.  In dat rijtje neemt ons groeiende Rechts Actueel natuurlijk een bijzondere plaats in, met gemiddeld nu al 2000 bezoekers per dag wellicht de grootste nationalistische weblog in Vlaanderen en Nederland.  ‘ De bedoeling is om verder te groeien dankzij meer inkomsten en dus promotie, en meer redacteurs.’ 

  

4 comments

  1. Tja, en daar gaat de spreker al voor een stuk voorbij aan wat hij wil aankaarten: hij wou geen opname van de toespraak voor verspreiding via internetradio……

    1. Een lezing is niet gelijk aan een toespraak. Er zijn legio redenen waarom het niet evident is om een lezing online te zetten.

  2. Ik ben al jaaaaaaren geaboneerd op ‘t Pallieterke dat mijn vader en grootvader OOK reeds trouw lazen

Comments are closed.