Antwerpse middenstand trekt aan de alarmbel

AntwerpenDankzij het decennialange rode bestuur in Antwerpen is de historische binnenstad van deze stad een regelrechte ramp geworden op verschillende gebieden. Het is koffiedik kijken of het nieuwe liberaal-rechtse bestuur hier iets aan kan veranderen, maar ondertussen blijft de ‘echt. onafhankelijke’ partij (lees hier) de vinger op de wonde leggen.

Autovrij

Voor linksen en groen-linksen moeten steden autovrij zijn. Enkel voor leveranciers in de vroege ochtend mag er eventueel een uitzondering gemaakt worden, zo lijkt het wel. Eén van de maatregelen om dit te bekomen was het wegnemen van duizenden parkeerplaatsen in de Antwerpse binnenstad. Verschillende straten, waar tot voor enkele jaren nog honderden auto’s mochten parkeren, werden plots herschapen tot parkeerplaatsloze zones. De bedoeling was dat de wagen aan de rand van de stad werd gezet en dat de bezoekers van de Koekenstad zich met het openbaar vervoer naar het centrum zouden verplaatsten.

Shopping Center versus Centrum van Antwerpen

Tegelijkertijd werd er een tramlijn aangelegd naar Wijnegem en naar Zwijndrecht. Op zich is dit geen slechte zaak zou je denken, maar voor de kleine zelfstandigen in het centrum van Antwerpen bleek dit op een ramp uit te draaien. Zeer veel mensen nemen nu inderdaad de tram, maar dan wel niet in de richting van Antwerpen, maar wél richting Wijnegem Shopping Center. Dat Shopping Center blijkt dan ook nog eens over een gigantische parking te beschikken (wie had dat gedacht!) waardoor de mensen liever naar daar rijden om inkopen te doen in plaats van te gaan rondjes rijden, op zoek naar parkeerplaats in de stad.

Antwerpen kost u geld

Daarbovenop komt dan nog dat de schaarse parkeerplaatsen stukken van mensen kosten. Conclusie: een bezoek aan Antwerpen kan enkel gratis wanneer je de fiets neemt of te voet komt. Met de wagen, met de tram, trein of bus, steeds ben je geld kwijt. En nog geen klein beetje. Af en toe op een jaar de tram nemen kost je (zonder vooraf gekocht kaartje) minstens 2 euro. Je moet uiteraard ook terug, wat je dan nog eens 2 euro kan kosten. Kom je met de wagen en parkeer je langs de straat of in een parking, ben je minstens evenveel geld kwijt. En dan heb je nog geen aankopen gedaan.

Criminaliteit en verloedering

Is het voor de winkeliers moeilijker geworden om in Antwerpen te overleven, dan is dat zeker ook het geval voor de HoReCa-zaken in de stad. “Toen ik nog jong was” was de omgeving van de Grote Markt nog een bruisende buurt met tal van horeca-zaken die zowel tijdens de week als in het weekeinde goed te doen hadden. Het vet was echter toen ook al van de soep. Ik spreek over een 15 à 20 jaren geleden.

Vandaag de dag klagen de horeca-uitbaters echter steen en been. Het is zelfs zo erg gesteld dat ze begonnen zijn met een petitie om aan het stadsbestuur te vragen voor meer gerichte aanpak mét resultaten in de straten rond de Grote Markt en uiteraard op de Grote Markt zelf. Toen Philip Maes, Vlaams Belang-fractieleider in de Antwerpse districtsraad, dit punt op de agenda bracht, werd zijn voorstel – dat de horeca-uitbaters in hun vragen steunt – weggestemd door de andere partijen. “Ik verwijs u graag door naar het veiligheidsplan van het gemeentebestuur van Antwerpen” was de uitleg van de N-VA-districtsburgemeester.

Whites only

In een persmededeling vandaag van het VB lezen we: “Deze week deed sp.a-gemeentraadslid Maya Detiège in de Antwerpse gemeenteraad het voorstel om horeca-zaken op te leggen camera’s te installeren en verplicht melding te maken van conflicten. Burgemeester Bart De Wever zou laten onderzoeken of het voorstel daadwerkelijk kan worden toegepast.” Het is natuurlijk weer hetzelfde liedje als vanouds. Niet de amokmakers worden geviseerd, doch wel de horeca-zaken die amokmakers willen kunnen weigeren. Het behoort jammer genoeg tot de socialistische logica, die we gisteren meermaals tegenkwamen in de nieuwe SP.a-‘beginselverklaring’.

De socialisten in Antwerpen, die plots heel wat democratischer willen zijn dan toen ze zelf aan de macht waren, doen alsof het uitgaansleven voor ‘Whites only’ is. “Niet alleen zou het voorstel van Detiège de betrokken handelszaken op kosten jagen, bovendien culpabiliseert het voorstel de betrokken horeca-ondernemingen te eenzijdig als zijnde ‘discriminerend’ en ‘racistisch’. De achterliggende oorzaken van de weigering van bepaalde handelszaken om allochtonen te weren, zijn echter taboe,” zo lezen we bij het Antwerpse Vlaams Belang. Deze partij ziet meer heil in een zwarte lijst met onruststokers zoals dat reeds van toepassing is in verschillende Nederlandse gemeenten.

Lange weg

Het ziet ernaar uit dat De Wever in Antwerpen nog een lange weg heeft af te leggen. Zijn contacten bij Unizo en Voka zullen hem hier ongetwijfeld ook al op gewezen hebben. Een stad zonder bloeiend economisch centrum kan niet overleven. De oorzaken van verloedering die hierboven werden opgesomd zijn, zoals u kan lezen, absoluut geen onoverkomelijke problemen. Met de nodige wil en middelen kan er in een mum van tijd het één en ander in de positieve zin veranderen. We hopen het alvast in het belang van de grootste stad van Vlaanderen.

4 comments

  1. Begrijpelijk, zeker die van op de Grote Markt want die lijkt wel doods tegenwoordig !

  2. Toch een paar groene nuances: tram kost MAXIMUM 1,45 euro, en de horeca klaagt ALTIJD.
    Ik kom graag in Antwerpen (met de trein), en heb niet de indruk dat restaurants leeg lopen.
    Openbaar vervoer heeft voor mij ook het voordeel dat ik kan genieten van mijn wijntje, zonder BOB.

    1. Als je een tram neemt en je betaalt aan de chauffeur, dan kost het je 2 euro. Via sms of de applicatie is het 1,45.

      1. Tenzij dat ge opstapt in pre-metro station Plantijn, want daar schijnt NIEMAND te moeten betalen bij opstappen, ga kijken en overtuig uzelf

Comments are closed.