peilingenPeilingen naar kiesresultaten zijn altijd met een korrel zout te nemen, en geregeld slaan ze de bal stevig mis.  Maar de jongste jaren geven ze sommige trends vaak wel correct weer.  De jongste peiling van La Libre en RTBF geeft dan ook te denken:  NVA zou oprukken naar 40% in Vlaanderen, de traditionele partijen zouden wegsmelten maar dankzij Groen stand houden, en het VB zou zowaar richting de kiesdrempel van 5% duiken.

Eerst het goede nieuws: de drie traditionele families rood, blauw en oranje lijken steeds verder weg te smelten.  In deze peiling zou SP.a 15% waard zijn, CD&V 14% en VLD 10%.  Samen zouden de drie slaafjes van Di Rupo en zijn maffia-PS dus nog maar goed zijn voor 39% van de stemmen in Vlaanderen, een historisch en verheugend dieptepunt.  Na 50 jaar lijkt de Vlaming zich eindelijk los te maken van de criminelen die ons met een verpletterende staatsschuld, een geldstroom naar Wallonië en een verwoestende massa-immigratie hebben opgezadeld.  De NVA rukt intussen verder op naar liefst 39%.

Maar daar eindigt wel het goede nieuws.  Want in de confrontatie tussen de traditionele belgicisten en de V-partijen die in 2014 verwacht wordt zal het ook van bondgenoten afhangen.  De drie traditionele partijen zullen zonder aarzelen in zee gaan met het extreem-linkse Groen en zelfs met de communisten van de PVDA, mochten die zetels halen.  Groen staat in deze peiling op meer dan 8%; dat betekent dat de traditionelen toch weer uitkomen rond de 50%.

Aan de kant van wat dan vroeger de ‘V-partijen’ werden genoemd ziet de zaak er minder goed uit.  LDD is van het toneel verdwenen.  En het VB wordt in deze peiling een score van amper 6,8% toegedicht.  Niet alleen betekent dit dat de kiesdrempel van 5% gevaarlijk dichtbij komt, bovendien betekent het dat het VB in sommige provincies (Limburg, West-Vlaanderen) misschien geen enkele verkozene meer haalt.  Er kan nog veel gebeuren in de politiek in een jaar tijd, maar voor het VB doemt stilaan een Agalev-scenario-2003 op.  Agalev zakte toen overal onder de kiesdrempel, verloor al haar parlementsleden, vrijwel al haar personeel en ook haar partijdotatie.  De partij vervelde zich daarna tot Groen, nam een nieuwe start met nieuwe gezichten en groeide langzaam terug uit tot een speler van formaat…

Over de oorzaken van de neergang en de remedies kan veel geschreven worden.  Een feit is wellicht dat VB-kiezers momenteel gecharmeerd kunnen worden door de koers die De Wever en co volgen:  het invoeren van een retributie voor nieuwe vreemdelingen in Antwerpen, de geregelde salvo’s op Di Rupo, de frontale aanval op maffiabende ACW.  Ook al wordt er hard gewerkt, voor het VB is het in die omstandigheden aartsmoeilijk om te bewijzen dat het origineel beter is dan de copie.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

13 reacties op “Ramppeiling voor VB, NVA over 40%?”

 1. N-va in antwerpen lijkt als belediging op Mensen vrijheid als ze echt liberalen-cons moeten ze GAS boetes afschaffen en Vreemdelingenloket 250 euro.. enzovoort.
  echte liberalen of libertair zijn VLOOT en LDD misschien ook vlaams belang. BDW zeg dat he beinvloed door ayn rand en andere klassieke liberalen.. ik zie het eigenlijk niet.

 2. De NVA is met de punten van het Vlaams Belang gaan lopen het grote verschil is dat de grote partijen samen werken tegen de NVA en VB en lijst De DEKKER .als de drie partijen moesten samen werken ze zouden meer kunnen doen ,de grote partijen profiteren er van het gekibbel van NVA VB LD

 3. De Nieuw-Vlaamse Alliantie heeft het eigen partijprogramma zodanig afgestemd op de zienswijze van het Vlaams Belang, dat ik deze partij van ideologische windhanen met de beste wil ter wereld niet meer serieus kan nemen. Het mag duidelijk wezen dat het electoraat voor een groot deel bestaat uit kortzichtige randdebielen, die de hapklare brokken die de N-VA in hun richting afschiet zoals men een neuskeutel in de richting van een desolate hoek lanceert, met gulzigheid plegen te verorberen. Dit is zonder meer een bedenkelijk voortvloeisel van de huidige democratuur, met alle negatieve consequenties van dien. Wat bij deze lieden vooral in de smaak valt, is de verpakking. De N-VA moet het heus niet hebben van de inhoud zijner programma, doch vooral van de manier waarop zij zich profileren als zijnde het enige alternatief voor de traditionele partijen, door voornamelijk hard te lopen brullen en in te spelen op de gevoelens van het lompenproletariaat.

  Alleen al door het feit dat zij om de haverklap mogen opdraven in televisie-uitzendingen allerhande, winnen zij vele zieltjes. Zij hoeven dan ook (nog) geen media- of ander cordon te trotseren, zoals het Vlaams Belang dit wel dient te doen – want laten we wel wezen: in tegenstelling tot wat de gevestigde pers mag beweren, is het einde van het cordon sanitaire rond het Vlaams Belang nog verre van in zicht. Alleen al door in het VTM-nieuws een resem pijlen op de praktijken van het ACW af te vuren, heeft de N-VA de laatste dagen ongetwijfeld weer menig kiezer aan zijn kant gesleurd.

  Indien de electorale tendens, waarvan sprake in bovenstaand schrijven, zich echter pleegt voort te zetten, ben ik er vast van overtuigd dat men ook rondom de N-VA een cordon zal werpen. In dit geval wordt het volgens mij uiterst moeilijk voor de N-VA om zijn publiek te blijven bereiken (de doorsnee kiezer “schoolt” zich immers slechts door des avonds af te stemmen op de wel erg op maat gesneden nieuwsfeiten die de traditionele media op hem of haar loslaten). “Uit het oog, uit het hart”, zo luidt de zinspreuk, en dit zullen de guitige rakkers der N-VA mogelijk ook nog aan den lijve mogen ondervinden. De kans bestaat dan ook dat het aantal voormalige Vlaams Belang-kiezers dat zijn oude nest terug zal opzoeken, aanzienlijk is.

  Voor het echter zulk een vaart loopt, wil ik de N-VA zijn beloftes op lokaal gebied nog wel eens zien nakomen. Zij zullen, na hun glansrijke overwinning op 14 oktober jongstleden, namelijk afgerekend worden op hun beleid op gemeentelijk vlak. Hierbij zullen de ogen in eerste instantie uiteraard gericht zijn op het bestuur van de stad Antwerpen. Daar komt nog eens bij dat er op meer dan een jaar tijd nog zeer veel kan gebeuren (zoals ook reeds werd gesteld in bovenstaand schrijven) . We herinneren ons allemaal nog Lijst Dedecker (nu Libertair, Direct, Democratisch). Dat heeft ook niet lang geduurd. Een aantal jaren geleden was LDD namelijk nog dé rechtse partij van de toekomst, doch inmiddels heeft het merendeel van de ratten dat zinkende schip ook alweer verlaten.

 4. Binnenkort gaat de NSV! betoging door de straten van Leuven. Een betoging tégen de EU: ondubbelzinnig en men mag zeggen dat dat in ons land een primeur is over het hele politieke spectrum. De N-VA telt niet veel mensen die zoiets überhaupt zullen begrijpen. Misschien zullen ze, net als in het verleden, binnen enkele decennia tóch de radikalen volgen gedruende enige jaren om dan weer stilletjes “sorrsy” te fluisteren, zoals ze deden ivm de onafhankelijkheidsidee.

  En wie ervan uitgaat dat “beter en slechter”, zelfs in de partijpolitiek, volledig bepaald wordt door het aantal behaalde stemmen, die gaat ervan uit dat de CVP van Martens en Dehaene zowat het beste is wat politiek geleefd heeft afgelopen halve eeuw.

 5. Wat jullie blijkbaar over het hoofd zien is dat Jos Gijsels (die zogezegd uit de politiek getreden is) en co, via Natuurpunt en dergelijke, vele mensen verleiden om voor groen te stemmen. Amadagalev is dan niet ver weg, en wordt achter de schermen een steeds grotere speler. Ze verschuilen zich achter voornoemde organisatie en bouwen op die manier hun imperium terug uit.
  Die eens van wat dichterbij bekijken zou al veel verklaren. Ze trekken aan veel meer touwtjes dan bekend. Bovendien zijn daar zeer grote sommen geld mee gemoeid.
  Zonder het te beseffen zijn er zeer veel Vlaamsgezinden, die door deze beweging te steunen, hun eigen doelstellingen aan het ondergraven!

  1. Remi Schillewaert

   Zeer juist! Ook ik heb me laten vangen, maar ben ermee gestopt. Immers, achter onschuldige acties zitten nefaste politieke ideeën verborgen. Groen verkoopt, samen met de alomgeprezen groenidee het anti-Vlaamse, het pro-islamitische, het anti-clericale, het pro-francofiele… gedachtengoed. Hetzelfde doen de regimevakbonden, maar dan verborgen achter de zgn. verdediging van de werkman.

  2. Marnix Michiels

   Niet dat dit terzake pleegt te doen, doch ik zag hier eergisteren een rode wouw voorbij vliegen. Elk jaar rond deze tijd zie ik deze dieren, en alleen reeds de wetenschap dat zij nabij zijn, verblijdt mij. Dit vertelt mij tevens dat de vrolijke lente in aantocht is.

   Men zegt dat de Heimat natuur ontbeert. Ik zeg dat dat “ZEVER, GEZEVER!” pleegt te wezen! Indien men de ogen open trekt, ziet men hier voorzeker natuurlijk schoons dat zijn gelijke in vele andere landen niet eens kent.

   Wat ook leuk is: sedert een maand of twee hebben wij hier een buizerd in de tuin. Elke dag opnieuw zit dat stuk gevederte hier op knaagdieren te azen. Een majestueus beest, werkelijk. Men zou er zowaar lyrisch van worden…

 6. Het VB moet ook eens beslissen wat ze willen zijn ofwel een beleidspartij ofwel een protest/zweeppartij en ernaar handelen.
  Niet zoals nu waar Annemans wat netter wil overkomen en afstand neemt van bepaalde fouten uit het verleden terwijl dan weer Dewinter zo’n zinloze provocatie (burka-foto) op het net slingert.

  1. Remi Schillewaert

   Waarom zo’n beslissing? Ik heb nog nooit een partij geweten, die niet wil deelnemen aan het beleid. Het VB kan dat niet beslissen. Toen het VB in Antwerpen de grootste partij was, riep men alle hens aan dek, N-VA inbegrepen, om deelname aan het beleid te beletten. Welke fouten zou het VB gemaakt hebben? Zeker niet de fouten van de VU, waardoor die partij ten onder ging. Met zijn beleid heeft de Vu/N-VA ook niets bereikt, tenzij het VB terugslaan, door de kant te kiezen van het regime, het cordon op kop. Bourgeois kan niet eens de incivieke burgemeesters afzetten of hun wedde schorsen. Toen de betreurde mevrouw Morel overstapte naar het VB, zei haar vader: “Nu zullen er veel deuren dichtgaan.” Hij bedoelde ‘Belgische deuren’ wellicht. Hier, vooral hier, zit het verschil tussen het VB en de VU/N-VA.

 7. FDW schuift met zijn discours precies op naar die kant waarvoor het gros van zijn kiezers hem ingeruild hebben voor N-VA. Het “mes in de pamper”, de “zoek de vijf verschillen” en zo verder … het draagt allemaal bij tot de groei van N-VA, die op een beschaafde manier evengoed een harde aanpak voorstaat. Verder zitten er bij Open VLD amper nog liberalen (de club Lachaert niet te na gesproken) en kan de CD&V nooit een Vlaamser imago hebben dan N-VA en beschadigt ze zichzelf in de wanhopige poging de ACW schandalen te vergoelijken. Deze tradionelen lopen dus ook al verder leeg in N-VA. En de Vlaamse rechtse kiezer die al decennia op zijn honger zit … hij krijgt eindelijk waar hij recht op heeft.

  1. Remi Schillewaert

   Van dat recht hebben we nog niet veel gezien!

 8. Volgens mij IS de copie gewoon beter, kijk naar de resultaten! :-)

Trending

%d