Congo aan de Dender…

gewapende-overvaller-Mally-shoe-kl Het feit dat 20 Congolese (uitgeprocedeerde) asielzoekers gedwongen werden gerepatrieerd haalde maandag de nationale krantenpagina’s. Voor de terugkeer van 20 Congolezen werd een vliegtuig gebruikt met 300 zitplaatsen en blijkbaar vond men het nodig om niet minder dan 60 begeleiders op te vorderen. Efficiënt is anders maar… er werden er toch 20 effectief uitgewezen.

Enkele muisklikken naar de website van fedasil leert dat er de voorbije 11 maanden niet minder dan 1220  Congolezen asiel hebben aangevraagd in ons land. De immigratiestroom van Congolezen naar ons land neemt de laatste jaren fors toe. Opvallende vaststelling: de Congolese migranten vestigen zich vooral in Brussel en in enkele Vlaamse regio’s. Een groot deel van deze migranten vestigden zich in Gent, Antwerpen en vooral in de Denderstreek (Aalst, Denderleeuw, Liedekerke, Asse). De nabijheid – en de vlotte bereikbaarheid via het spoor – van de Brusselse Matongewijk is hier niet vreemd aan. Maar er is in de Denderstreek ook de ‘Nederlandse connectie’.

Vele Nederlanders van Congolese origine hebben het erg lastig om een familielid uit Centraal-Afrika in het kader van gezinshereniging te laten overkomen. De Nederlandse wetgeving is ter zake heel wat strenger dan de Belgische, met als absurd gevolg dat heel wat ‘Nederlandse’ Congolezen zich herenigen met hun familieleden in… Aalst, Denderleeuw en Liedekerke. In Aalst maakte een medewerkster van het OCMW onlangs bekend dat in de samenstelling van de populatie buitenlanders in Aalst de Congolezen en de Nederlanders veruit de grootste groepen vormen. Ze verduidelijkte dat het eigenlijk om één en dezelfde gemeenschap gaat. 95 % van die ‘Nederlanders’ zijn van Congolese origine.

In kleinere gemeenten zoals Denderleeuw en in mindere mate Liedekerke zorgt deze enorme immigratiegolf in amper twee decennia voor een totale verandering van de sfeer en de eigenheid van beide gemeentes. De “verBrusseling” werd zichtbaar door steeds meer Franstalige opschriften. Maar er volgden ook andere grootstedelijke problemen: drugs, criminaliteit, geweld, fietsendiefstallen, inbraken en gewapende overvallen. Problemen waar de plaatselijke politiediensten blijkbaar onvoldoende tegen opgewassen zijn. Het zou oneerlijk zijn om de hele Congolese gemeenschap te stigmatiseren voor de wandaden van een kleine minderheid maar de sfeer wordt  er wel grondig door verpest.

In Denderleeuw zijn de problemen het meest acuut, de spanning tussen de autochtonen en de Congolezen stijgt. De laatste jaren zijn er bijna wekelijks incidenten. Gewapende overvallen, struikroverij(!), intimidatie door groepjes ‘jongeren’, vechtpartijen, … Een dorp waar wekelijks gewapende overvallen gebeuren… men waant zich in het Molenbeek van de PS-er Moureaux! En tot vandaag blijven de meeste feiten ongestraft. Werk van professionele gangsters? Daar lijkt het alvast niet op. De daders opereren vaak ongemaskerd en ze bewapenen zich  meestal met messen en ze vluchten meestal te voet weg.

Deze week was het opnieuw prijs, een kleine supermarkt werd overvallen door 2 Afrikanen met messen (de 6de gewapende overval in één maand tijd!) en even later werd een 15 jarig meisje overvallen en bestolen door ‘mensen van Afrikaanse origine’… Apothekers, schoenwinkels, frituren, bakkers, bejaarde dames, … De lijst met slachtoffers wordt lang in Denderleeuw. Geen banken of postkantoren maar kleine zelfstandigen en gewone burgers. De buit blijft meestal beperkt.

Gaat het om leden van de beruchte Afrikaanse bendes uit Brussel met contacten in de Congolese gemeenschap van Denderleeuw? Of speelt de ‘Nederlandse connectie’ een rol. Feit is dat de drieste overvallers zich ongenaakbaar wanen en dat ze de handelaars in Denderleeuw en omstreken als gemakkelijke prooien beschouwen. Wanneer krijgt deze overvallenplaag de nodige prioriteit van de politiediensten? “Moeten er eerst doden vallen?” vraagt het Denderleeuws VB-gemeenteraadslid Kristof Slagmulder zich terecht af in een artikel in Het Laatste Nieuws.

Recent werd bij een overval in buurgemeente Liedekerke een dader gefilmd. Toen de plaatselijke nieuwssite Likert-TV de foto van de Afrikaanse overvaller on-line zette kregen ze de uitdrukkelijke vraag van justitie om “omwille van privacy-redenen” de man onherkenbaar te maken. De brave jongens van Likert TV gingen op deze vraag in en tot vandaag staat de onherkenbaar gemaakte overvaller op hun website met de absurde vraag “Herkent u deze man? Bel dan zo snel mogelijk de lokale politie.”

Ergens diep in de Brusselse Matongewijk of in één of andere kroeg in Rotterdam komen een aantal jonge Afrikanen niet bij van het lachen om zoveel knulligheid. De foto van deze gewapende overvaller kwam via allerlei kanalen op de redactie van Rechts Actueel terecht. Kent u deze sportieve ‘jongere’ bel dan meteen de politie!

gewapende-overvaller-Mally-shoe

5 comments

 1. Wanneer eens een betoging/actie in die gemeenten ?
  Laat de gouden VLAAMS BLOK tijden herleven !

 2. Het wordt inderdaad tijd dat er eens “iets” ondernomen wordt in Denderleeuw!!! Doe bijvoorbeeld eens elke dag, een week aan een stuk, een paspoortcontrole !!De mensen voelen zich écht niet meer veilig in hun eigen huis!! ‘ S avonds hoef je ook al niet meer buiten te gaan in Denderleeuw, laat staan alléén. Een echte schande in ons “VLAAMSE” land. Stuur die asielzoekers DIRECT terug naar eigen land!! Goed bezig Maggi De Block !! Direct terug vanwaar ze komen vooraleer er nog méér criminaliteit gebeurt. What the fuck doet het in godsnaam uit dat je hier een reactie schrijft, er gebeurt toch niets! Wanneer worden ze hier in België s wakker??

 3. De schrijver van dit artikel zou beter zijn politieke kennis en zijn kennis van Brussel wat bijschaven !!! “men waant zich in het Schaarbeek van de PS-er Moureaux”. !!!
  Moreaux is nog nooit politiek actief geweest in Schaarbeek !!!
  Slecht rapport en één bank achteruit voor de schrijver van dit verslag …

  NVDR: U bent mild. Wij sturen twee negers op hem af.

 4. Uitstekend artikel. De situatie in Asse is net dezelfde, ik herken mijn gemeente niet meer.

Comments are closed.