Wie zit er achter FEMEN?

U zult FEMEN ongetwijfeld wel kennen. Een bende extreem-linkse anarchistische vrouwen, verbonden aan de groep Pussy Riot, die strijden voor een volledige libertijnse samenleving. Sommigen vonden het nodig om de veroordeling van hun geestesgenoten Pussy Riot in Rusland aan te klagen wegens oorzaken als “vrijheid van meningsuiting”. Ondertussen wordt echter meer en meer duidelijk dat dit helemaal geen dappere strijdsters zijn, maar anarchistisch tuig met machtige en rijke broodheren.

U kent ze wel, het soort anarchistische libertijnen die vrijheid voor iedereen willen. Op voorwaarde dat iedereen hen gelijk geeft uiteraard. Men denkt dat het krapuleuze optreden van Pussy Riot hun enige grote “verstoringsmoment” was, maar ondertussen hebben zij zich ook al aan ander hooliganisme gewaagd. Vooral religieuze symbolen moeten het vergelden, waaronder het vernietigen van meerdere grote kruisbeelden in Oekraïne en Rusland.

Recent waren ze ook aanwezig in Parijs. Doorheen Frankrijk hielden honderdduizenden mensen betogingen tegen het homohuwelijk, aantallen die velen malen hoger lagen dan wat de overheden hadden verwacht. Het zwaartepunt lag in Parijs met een tienduizenden deelnemers. Uiteraard moest ook extreem-links aanwezig zijn om hun mening te uiten op hun typische manier. Met geweld uiteraard. Ook FEMEN was hier aanwezig. Topless, met een nonnenkap op besloten zij om hun steun voor het homohuwelijk te uiten door brandblussers op de tegenstanders, waaronder kinderen, leeg te spuiten. Wat voor hen goed ging, tot bleek dat die tegenstanders zich konden weren. Toen gingen zij bijna hysterisch op de loop, het bleek immers dat de rechterkant zich kan weren tegen zo’n laag gedrag.

Maar hoe geraakten zij zo gemakkelijk in Parijs? Om te beginnen is het niet zo simpel om als Oekraïner West-Europa binnen te geraken, FEMEN lijkt daar geen problemen mee te hebben. Een jonge journaliste van de Oekraïnese televisie ging dan ook op onderzoek uit. De werkingskosten van hun kostuums, vliegtuigtickets, hotelkamers (en zij logeren absoluut niet in Formule 1-hotels), taxiritten (want zij gaan niet te voet naar hun acties), diensten van schminkers en stylisten, etc… Tevens hebben zij meerdere kantoren voor hun organisatie ter beschikking. In Kiev (Oekraïne) bijvoorbeeld kost dit elke maand aan huur een € 2.500. Het gemiddelde maandloon in Oekraïne bedraagt nog niet een vijfde hiervan en ligt rond de € 300. Dit staat ook sterk in contrast met de ontdekking dat een Femen-activisten minimaal € 1.000 krijgt van de organisatie.

Tot nu toe is het niet helemaal duidelijk wie de financiers hier achter zijn. Namen die al zijn opgedoken zijn de Duitse miljardair Helmut Geier en de Amerikaan Jed Sunden (uitgever van  de Engelstalige liberale krant Kyiv Post in Oekraïne). Mensen die graag een liberale visie op de maatschappij in Oekraïne zouden doordrukken om zo het land verder los te trekken van Rusland en meer naar het liberale Westen. Maar ook linkse kringen uit  Frankrijk hebben geen probleem met FEMEN te steunen vanuit hun motivatie om een samenleving zonder religie te scheppen. Zo werd FEMEN op de Franse nationale feestdag (14 juli) officieel uitgenodigd in de Franse ambassade te Kiev.

Zij die denken FEMEN te moeten steunen vanwege het “recht op vrije meningsuiting” moeten goed beseffen dat voor FEMEN dit recht niet bestaat. Enkel het volledige vrije individu, ontdaan van elke conservatieve ethiek, mag bestaan. “Individu” ook enkel maar in de mate dat men zich volledig onderwerpt aan het denken van een kleine radicale groep anarchisten. Vrijheid noemen zij dat dan.

4 comments

  1. euhm, allemaal goed en wel, maar waar haal jij het vandaan dat de femen troela’s anarchisten of libertariers zijn? trouwens libertijnen en libertariers dat is niet hetzelfde he, als het libertijnen zijn zouden het anarcho kapitalisten zijn. Libertariers tja dat kan vanalles betekenen.
    laten we het maar gewoon op aanstellers houden, zonder eender welke politieke filosofie.

    1. Ik haal de termen libertijnen en libertariërs niet door elkaar, i.t.t. zowat alle traditionele media. FEMEN wordt gedreven door een libertijnse visie, waarbij dwang op geen enkele wijze bestaat. Uiteraard hoort verkrachting daar onder, maar tevens elke vorm van ethisch, culturele of maatschappelijke regels die mensen “dwingen” om volgens een bepaald patroon te leven.

  2. Is het mogelijk om een verwijzing naar dat onderzoek van die jonge journaliste (Een jonge journaliste van de Oekraïnese televisie ging dan ook op onderzoek uit) te geven. Want enkel door bronvermeldingen kan een goed artikel ook geloofwaardig overkomen. (overigens mogen er op heel React wel eens vaker bronnen vermeld worden, dat komt niet enkel de geloofwaardigheid beter uit maar zet ook mensen aan om zelf verder over bepaalde zaken te lezen of onderzoek te voeren).

Comments are closed.