[UPDATE] Voorzittersverkiezingen bij Vlaams Belang worden vervroegd… Valkeniers geen kandidaat

Vanochtend heeft het partijbestuur van het Vlaams Belang zich gebogen over de resultaten van de verkiezingen van gisteren. Eerst en vooral wil het Vlaams Belang nogmaals alle kandidaten en militanten oprecht danken voor de tomeloze inzet die zij in moeilijke omstandigheden, ook al werden zij in veel gevallen niet meer verkozen, aan de dag hebben gelegd. “Zij bovenal verdienen onze oprechte waardering”, zo luidt het daar. Het Vlaams Belang erkent ruiterlijk zijn nederlaag, waarvoor het hele partijbestuur de verantwoordelijkheid op zich neemt.

“Wij zijn ervan overtuigd dat de kiezer die van Vlaams Belang naar N-VA is gegaan, dat niet gedaan heeft omwille van zijn afkeer voor ons programma. Integendeel. Hij heeft in een aantal gevallen strategisch gekozen, en in een aantal andere gevallen omdat hij denkt dat de N-VA een deel van het Vlaams Belang-programma zal realiseren. Dat laatste zal nog moeten blijken. Sommigen hebben echter gemeend het Vlaams Belang ten grave te moeten dragen. Welnu, het Vlaams Belang is niet dood, laat staan begraven. Het tegendeel is waar. De thema’s die het Vlaams Belang aan de orde heeft gesteld, blijven meer dan ooit actueel. Het is het Vlaams Belang die die thema’s bespreekbaar heeft gemaakt. Wij zijn de ijsbreker geweest die het dichtgevroren kanaal heeft opengebroken.  Het is en blijft onze taak om ervoor te zorgen dat het kanaal niet opnieuw dichtvriest.”

Hoe dan ook begint het Vlaams Belang vandaag aan de voorbereiding van de voor Vlaanderen bijzonder belangrijke verkiezingen van 2014. Om dat in goede banen te leiden, heeft het partijbestuur beslist de voorzittersverkiezingen, die normaal in maart volgend jaar plaatsvinden, te vervroegen naar eind dit jaar. Het partijbestuur is eensgezind van oordeel dat dit de start moet zijn van een herbronning en modernisering van de partij.

UPDATE: Valkeniers zelf liet al verstaan géén kandidaat te zijn om zichzelf op te volgen.

9 comments

 1. Ik, begrijp niet waarom er voorzittersverkiezingen moeten worden gehouden.Het ligt niet aan Bruno Valkeniers. Integendeel! En bovendien is er maar een iemand steeds werkelijke voorzitter geweest op de achtergrond en dat is Filip De Winter. Dus nu een andere voorzitter nemen dat heeft geen zin! Het i Filip De Winter die de perceptie weergeeft van het Vlaams Belang en niet Bruno V die een zeer net, bekwaam en diplomatisch, zachtmoedig iemand is.
  Helaas is de gebektheid van Filip méér van doorslag naar de media en zijn invloed en zijn entourage die de slogans uitvind en doordrukt, dan eender wie voorzitter is geweest en zal zijn.
  Bruno dunkt mij gewoon wijs te zwijgen willen, maar ik stem deze keer NIET mee!Wie niet leren wil moet voelen en ze trekken hun plan maar! Ik zou liever Frank Van Hecke het zien overnemen samen met Valkeniers en nog enkele srategisch betere spelers……MAAR JA , ik ga er me niet moe overmaken hoor

 2. Dat het VB het met deze verkiezingen niet goed heeft gedaan is gedeeltelijk te verklaren door externe factoren (n-va, mediaboycot) maar interne factoren spelen ook een rol die toch ook niet te veronachtzamen is. Hoe komt het dat zoveel mensen uit de radicale beweging voor n-va zijn gegaan? Gedeeltelijk misschien uit opportunisme of om met de stroom mee te gaan, maar de ontevredenheid over het VB zit toch ook diep! Misschien het platte anti-Islamdiscours eens herbekijken en eens ideologisch herbronnen?

 3. De voorzitter vervangen lijkt me zeer logisch.Bruno Valkeniers is een braaf man.Helaas heeft hij het altijd zeer moeilijk om in debatten op tv.Hij is niet krachtig genoeg om zich te laten gelden tov andere politici .Ik zou wel aanraden als goede voorzitters : Anke , Gerolf,,Joris van Hauthem en Filip natuurlijk..En er zijn er nog enkelen hoor zoals Penris bijvoorbeeld.
  Dus Vlaams Belang : begin met een voorzitter te kiezen die een sterke dossier kennis heeft, die daadkrachtig overkomt en een paarden geheugen bezit om zich te verdedigen tegen de traditionele pârtijen.

 4. Valkeniers moet natuurlijk weg, een brave mens maar onbekwaam.
  Kan geen toespraak houden, kan geen debat winnen en kan vooral geen militanten motiveren.

  Belangrijker nog is dat er nieuw project komt, en terug naar de roots : anti-migratie, geen assimilatie wel terugkeerbeleid, niet focussen enkel op de Islam maar op ALLE ongewenste vreemdelingen, solidarisme, anti-EU.

  En in Odinsnaam; meer harde acties zoals indertijd de kerk-en moskeewandelingen.
  Ze moeten opnieuw schrik van ons krijgen, is het niet in het stemhokje dan tenminste op straat !!!

 5. ik persoonlijk denk nog steeds dat onze huidige partijleiders bekwame mensen zijn die we niet hoeven te veranderen .
  ik zou het zeer graag zien als iedereen op post blijft !!!!! en ZEKER onze filip !!!

 6. Andy je bent mis de kiezer is dus schuldig mis .
  ik en ik zal niet mis zyn (hoop ik toch ) nva is het want die heeft een deel van het vlaams belang waar het voor staat overgenomen .
  nu kyken als ze het waar zullen maken, want en dat ben ik zeker komen die terug die stemmen.
  en dan maar hopen dat het v-belang weer niet word stil gezwegen
  dan zal NVA kop van jut zyn ..

 7. Wie leven wil moet kunnen strijden,ook is het soms moeilijk vol te houden.Als je niet strijd dan heb je ook niets…dus we strijden verder,dan gaat het beter worden.De moed nooit op geven anders ben je verloren…Veel succes aan allen!

 8. Ik snap niet goed waarom die verkiezingen moeten vervroegd worden. Het doet me denken aan het onnozel spel met voetbaltrainers.

 9. laten we bruno behouden als voorzitter die man kan er niet aandoen dat we een slecht resultaat behaalt hebben daar is de kiezer verantwoordelijk voor dus bij deze heeft bruno mijn stem om zijn ambtstermijn te verlengen als nationaal voorzitter

Comments are closed.