Afgelopen zondag vond El Clasico plaats in Camp Nou. Klinkt dit als Chinees, Russisch of Yiddish voor jou? Dan ben je geen voetbalkenner, maar dat deert niet, we vertalen het wel even voor u. FC Barcelona ontving in eigen stadion Real Madrid. Dit zijn zowat de twee grootste voetbalploegen van Spanje. Daarom krijgt deze wedstrijd de naam ‘Dé Klassieker’ mee. U raadt wel waarom. Maar we gaan het uiteraard niet over de sportieve prestaties van beide ploegen hebben. Net zoals de gezangen het afgelopen EK door de Ierse supporters (lees hier), kreeg ook deze wedstrijd een politieke dimensie mee.

In het begin van de 18de eeuw werd er nogal wat afgevochten in onze Europese contreien. Eén van die oorlogen was de Spaanse Successieoorlog. Kort uitgelegd: de Franse koning Lodewijk XIV wilde graag de Spaanse troon in zijn bezit hebben en dit ten voordele van zijn kleinzoon Filips van Anjou. Andere Europese machten hadden echter schrik dat de ‘rust’ in Europa zou verdwijnen en waren bijgevolg nogal boos op Lodewijk. Eigenlijk zijn we in de 21ste eeuw nog geen haar veranderd, want de werkelijke reden was natuurlijk dat die Europese leiders hun eigen macht in gevaar zagen komen.

Het gevolg was echter dat Spanje nu een speelbal was geworden van de andere Europese mogendheden. Om een lang verhaal kort te maken: Frankrijk verloor het pleit en de unie tussen Frankrijk en Spanje kwam er niet. Spanje verloor echter ook veel grondgebied, maar wat voor dit artikel van belang is, is de val van Barcelona. De Catalaanse troepen werden tot overgave gedwongen en Felipe V werd koning van Spanje, inclusief Catalonië dus. Het Catalaans als taal werd verboden en meer van die pesterijen vielen de Catalanen te beurt.

De overgave van de Catalaanse troepen gebeurde op 11 september 1714. Op 22 december 1979 kreeg Catalonië echter terug een onafhankelijkheidsstatuut, zij het natuurlijk nog steeds onder Spaans bewind. De Catalanen zelf zijn daar niet echt gelukkig mee en willen graag volledig autonoom zijn. Het aparte statuut werd nog eens bevestigd in 2006 en kreeg toen zelfs het statuut van ‘natie’ binnen Spanje. In 2010 werd de term ‘natie’ echter teniet gedaan door Spanje en sindsdien leeft het onafhankelijkheidsstreven als nooit tevoren.

Daarom dat tijdens El Clasico afgelopen weekeinde onafhankelijkheidsgezangen weerklonken door het stadion van FC Barcelona (Camp Nou). Deze gezangen begonnen op de 17de minuut vanaf de 14de seconde, verwijzend naar de val van Barcelona in… 1714. Daar kunnen we als Vlaamse nationalisten nog veel van leren!

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

2 reacties op “Catalaanse gezangen voor onafhankelijkheid tijdens belangrijkste voetbalmatch van het jaar”

  1. […] liedjes zingen, is dat nooit zonder reden. Dat hebben we hier al twee keer aangetoond (hier en hier). Maar wanneer voetballers beginnen te ‘tweeten’, dan zit daar nu en dan ook meer […]

  2. Een boeiend artikel over de onafhankelijkheidsdrang van de Catalanen kan je terugvinden in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws van 9-10-2012 bladzijde 14. Hartverwarmend!

Trending

%d bloggers liken dit: