Peilingen zijn ‘maar’ peilingen, en elke verkiezing heeft zo haar verrassingen.  Maar peilingen zijn de laatste jaren wel steeds beter geworden in het voorspellen van bepaalde trends, zeker als die consistent zijn met andere peilingen.  Als de zopas bekend gemaakte peiling van RTBF en La Libre, die doorgaans als vrij ernstig wordt beschouwd, ook het kiesresultaat wordt dan staat Vlaanderen voor een echte electorale revolutie.  De Vlaamsnationale partijen zouden samen een absolute meerderheid halen, de drie traditionele partijen zouden als bondgenoten van Di Rupo terugvallen naar amper 38%.

De peiling voorspelt een monsterscore van liefst 40,1 procent van de stemmen voor N-VA.  De strategie van N-VA, om de gemeenteraadsverkiezingen uit te roepen tot een referendum tegen de belastingregering van Di Rupo zonder Vlaamse meerderheid, lijkt zo op een groot succes af te stevenen.  Het zal de NVA voor een luxeprobleem plaatsen: hoe in al die steden en gemeenten op zo korte tijd genoeg mensen vinden met bestuursbekwaamheid?  De overhaaste intocht van overlopers uit zowat alle andere politieke families is zeker mede daardoor te verklaren.  Of de partij daardoor op termijn stabiel kan blijven zal nog moeten blijken – waarbij electoraal succes natuurlijk wel sterk cement is tussen de linker- en rechtervleugel van NVA.  

Op een ruime afstand volgen sp.a met 13,5 procent, CD&V met 13,4 procent en Open Vld met 11,6 procent. De drie traditionele maffiafamilies zien hun macht dus verschrompelen naar 38%; hun linkse handlanger, Groen, zou met 7% niet volstaan om te depanneren.  Als de lakeien van de PS zouden beroofd worden van honderden schepenen en burgemeesters zou dat voor de Vlaamse ontvoogding alleszins een goede zaak zijn.  

Voor het Vlaams Belang is er weinig goed nieuws te rapen:  de partij zou verder achteruit gaan en uitkomen op 10 procent.  De poging om met een één-thema-campagne het veiligheidsthema op de kaart te plaatsen lijkt volgens deze peiling niet aan te slaan.  Het enige lichtpunt is dat dit een landelijke peiling is en dat het VB dus nog kans maakt om in haar stedelijke bastions beter te scoren.  Bovendien zijn de verkiezingen nog een maand weg; de campagne op het terrein, waarin het VB traditioneel met veel militanten en vrijwilligers sterk aanwezig is, kan wellicht nog iets goedmaken. 

Meer dan ooit rijst natuurlijk de vraag waarom de N-VA, als de kiezer de kaarten zo schudt, één van de door de kiezer afgestrafte traditionele maffiapartijen zou betrekken in een bestuur, terwijl een comfortabele Vlaamsnationale V-meerderheid kan gevormd worden die aansluit bij wat de Vlaming wil.  Die situatie zal zich op basis van deze peiling niet alleen voordoen in Antwerpen, maar in vele Vlaamse steden en gemeenten.  Wat verkiest N-VA: de toepassing van het cordon sanitaire, of de vorming van een V-meerderheid?  Volgens haar eigen verklaringen het eerste.  Dat zou voor de Vlaamse zaak een enorme gemiste kans zijn – die misschien wel nooit terugkomt.        

De peiling werd tussen 27 augustus en 2 september uitgevoerd door Dedicated Research bij 2.707 kiezers. De foutenmarge bedraagt 3,3 procent.    

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

5 reacties op “Peiling: anti-Di Rupo-vloedgolf op komst?”

  1. Volgens mij zit er nog een zeer groot rancune gevoel in bij de kopstukken van NVA ( oude Volksunie ) na het Egmont debacle en de splitsing van Volksunie en Vlaams Blok , BDW wil vraak nemen zoveel is zeker!, misschien wil hij dat we op onze blote knietjes komen smeken om samen te werken, wat mij betrefd nooit !. En ja het tij kan vlug keren, zolang is het niet geleden dat NVA een verkozenen had, nietwaar meneer Bourgois !.

  2. Peilingen zijn inderdaad maar peilingen en deze houden ook geen rekening met de scores van individuele kandidaten. Nationaal kan de N-VA uitpakken met enkele bekende namen en deze zullen lokaal ook wel hun stemmen halen, maar in vele gemeenten moet de N-VA het hebben van onbekenden en een stelletje overlopers die op via het De Wevereffect een postje proberen te bemachtigen/behouden. Vele CD&V-, VLD- en SP.a-burgemeesters zijn nogal geliefd bij een deel van de bevolking van hun gemeenten en zij brengen als naam vele stemmen voor hun partijen binnen.
    Daarenboven moet men toch voorzichtig zijn met het niet over-/onderpeilen van bepaalde partijen, want zo kan men die partijen die overpeild worden kraken na de verkiezingen, waardoor het elan gebroken is. Kijk wat er met het Vlaams Belang in Antwerpen in 2006 is gebeurd. Dewinter haalde met zijn lijst een schitterende score, maar de partij kon het nipt niet halen van de socialisten. Het resultaat was dat men aan de Reyerslaan en andere redacties al een vreugdedansje maakte en dat men sprak over de neergang van het VB. De invloed van buitenaf op een politieke partij mag immers niet onderschat worden, want hierdoor ontstaat een tweespalt tussen strekkingen binnen partijen. Ook hier kan het Vlaams Belang van meespreken. Zo dit gebeurde met het VB, kan dit evenzeer met de N-VA gebeuren.
    De Wever weet ook dat ie een topscore moet halen, of het wordt vanaf dan terug naar af! Het spijtige van het hele verhaal is dat dan alles blijft zoals het was. In het belang van België, vakbonden en de hele Belgische reutemeteut is dit de kracht van hetzelfde!

  3. Bij de N-VA zijn ze eigenlijk toch wel echt hypocrieten. Ze roepen op om tegen de belastingregering van Di Rupo te stemmen, maar wie is de inschrijvingsbelasting op voertuigen en de autotax aan het verhogen in de Vlaamse regering? Idd, Muyters van de N-VA! In de perceptie krijgt de N-VA van de publieke opinie mometeel altijd gelijk. N-VA is een CD&V+, want veel verschil zit er niet meer op….

  4. Moet je de vraag niet omdraaien? Waarom zou VB met N-VA willen regeren? Kritiek geven op een federaal migratiebeleid om dan op regionaal vlak – zoals Bourgeois doet – hetzelfde beleid voeren ….
    Trouwens: “Of de partij daardoor op termijn stabiel kan blijven zal nog moeten blijken – waarbij electoraal succes natuurlijk wel sterk cement is tussen de linker- en rechtervleugel van NVA. ”
    Het is net door te schipperen met/tussen VLD, CDV en SPA dat de implosie minder snel zal volgen dan door in zee te geen met VB. De NVA-partijtop weet dat maar al te goed. Plaatselijke samenwerking met VB is hoe dan ook een nationale materie. Een coalitie tussen NVA en VB in pakweg Lier of Kortrijk zal enorm impact hebben in heel wat andere gemeenten met uitsluiting van NVA van besturen tot gevolg.

  5. Ik betwijfel sterk of BDW burgemeester zou kunnen worden.Immers de Spa heeft de allochtone Belgen achter zich en die vertegenwoordigen wel een zeer groot percentage

Trending

Ontdek meer van ReactNieuws

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder

Ontdek meer van ReactNieuws

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Continue reading