“Low lie the fields of Athenry – Where once we watched the small free birds fly – Our love was on the wing – We had dreams and songs to sing – It’s so lonely round the fields of Athenry.” Wie gisteren gekeken heeft naar EK, zal deze zinnen tijdens het einde van de heerlijke wedstrijd Spanje – Ierland wel gehoord hebben. Onophoudelijk zongen de Ierse fans het refrein van The Fields of Athenry. Pakkend en tegelijk typerend voor de Ierse fans van The Boys in Green!

The Fields of Athenry is een lied dat geschreven werd in de jaren ’70 door ene Pete St. John over de hongersnood in Ierland die woedde van 1845-1850. De versie gezongen door Paddy Reilly  stond in 1983 maar liefst 72 weken in de Ierse hitlijsten, met als hoogste notering een vierde plaats. Het moet dan ook niet gezegd dat het lied een enorme betekenis heeft voor de Ieren. Celtic-supporters begonnen als eersten het lied te zingen tijdens de wedstrijden van het Ierse nationale voetbalteam. Tijdens het WK van 1990 werd het lied algemeen overgenomen door al de Ierse supporters.

Het lied zelf gaat over een Ierse man, die om te kunnen overleven, graan had gestolen van de Britse overheid, die Ierland onder de knoet hield. Hij wordt daarvoor opgesloten en zal worden gedeporteerd naar Botany Bay in het Australische Sydney. Buiten de gevangenis staat zijn geliefde met hun kindje en ze voeren een soort van afscheidsgesprek. Tot zo ver het lied zelf. (de tekst vindt u onderaan het artikel)

Het lied is uiteraard een nationalistische noodkreet, die de Britse bezetting van Ierland aanklaagt. De Engelsen hebben de Ieren steeds behandeld als minderwaardig en zelfs overbodig. Kenmerkend daarvoor waren de spanningen die ontstonden tijdens de hongersnood waar we eerder naar verwezen. In plaats van het graan, waar er voldoende van was(!), te verdelen onder de Ierse bevolking om zo de hongersnood op te vangen, bleef de Britse bezetter het graan exporteren en verdiende zo veel geld op kap van de stervende Ieren.

Dat de Ierse supporters juist dit lied blijven zingen tijdens allerhande gelegenheden  siert hen (ook het Ierse nationale rugbyteam en andere voetbalteams dan enkel ‘The Celts’ alias ‘the RA’ wat staat voor Republican Army, gebruiken dit lied met de regelmaat van de klok). Het is overigens geen geheim dat de in Noord-Ierland geboren en getogen spelers die spelen voor het Ierse nationale team, steevast in de problemen komen met Noord-Ierse supporters. Zij zien dit als verraad aan The Republic. Noord-Ierland heeft namelijk een eigen nationaal team. Niet Noord-Ieren die bij dat team spelen krijgen het evenzeer aan de stok met de nationalistische supporters.

Ondanks de excuses van premier David Cameron exact twee jaar geleden, voor de wandaden van de Britse para’s die op Bloody Sunday verschillende vreedzame Noord-Ierse betogers in koelen bloede doodschoten, blijven de spanning onderhuids massaal aanwezig in het – tot op vandaag – door de Britten bezette deel van Ierland. Om al die redenen kregen gisteren zeer veel nationalisten die de wedstrijd aanschouwden (en die op een 4-0 eindigde in het voordeel van Spanje) kippenvel bij het aanhoren van dat ene bijzondere protestlied.

Hieronder de versie van het lied van de Dropkick Murphy’s. Voor de ‘softere’ versie ga je zelf maar op zoek op youtube, maar wij hebben het liever wat harder! ;-) Ireland unfree, shall never be at peace!

The Fields of Athenry

By a lonely prison wall,
I heard a young girl calling
Michael, they are taking you away,
For you stole Trevelyan’s corn,
So the young might see the morn.
Now a prison ship lies waiting in the bay.

Low lie the fields of Athenry
Where once we watched the small free birds fly
Our love was on the wing, we had dreams and songs to sing
It’s so lonely ’round the fields of Athenry.

By a lonely prison wall,
I heard a young man calling
Nothing matters, Mary, when you’re free
Against the famine and the Crown,
I rebelled, they cut me down.
Now you must raise our child with dignity.

Low lie the fields of Athenry
Where once we watched the small free birds fly
Our love was on the wing, we had dreams and songs to sing
It’s so lonely ’round the fields of Athenry.

By a lonely harbor wall,
she watched the last star falling
As that prison ship sailed out against the sky
Sure she’ll wait and hope and pray,
for her love in Botany Bay
It’s so lonely ’round the fields of Athenry.

It’s so lonely ’round the fields of Athenry.

Low lie the fields of Athenry
Where once we watched the small free birds fly
Our love was on the wing, we had dreams and songs to sing
It’s so lonely ’round the fields of Athenry.

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

3 reacties op “[VIDEO] Als Ierse supporters een lied zingen, is dat nooit zonder reden! Het verhaal achter ‘The Fields of Athenry’”

 1. Altijd al een grote sympathie gehad voor het Ierse volk, het liedje in kwestie had ik al :D Trouwens niet alleen verkochten de Britten het graan van de Ieren ze verplichtten ook de Ieren ook vlees te produceren, hetgeen dan geëxporteerd werd naar Engeland. Eén van de schandalige pagina’s uit de Britse geschiedenis, er zijn natuurlijk ook wel een paar mooiere( Rorke’s Drift).

 2. Heb er intens van genoten, de dag erna nog in de herhalingen.
  Heb wat opgezocht en deze site gevonden en zal het nog regelmatig afspelen.
  Krijg er kippenvel van en tranen in de ogen..
  Wil de gehele wedstrijd nog eens zien maar dan alleen met de zingende Ierse supporters.
  Ook de Ierse spelers mogen af en toe in beeld, zij vochten als leeuwen.
  Een schoolvoorbeeld voor de Nederlandse spelers hoe het moet en kan.

 3. Doe mij toch maar de versie van de Dubliners: http://www.youtube.com/watch?v=NLZRWNdGCUc
  Tja, ik word oud, ik weet het…:-)

Trending

%d