De Pak-De-Poenshow van de sp.a

Tegelijk stroper en boswachter zijn: geen enkele andere partij in Vlaanderen is hierin zo sterk als de socialisten van de sp.a. Enerzijds trekken de spa’ers ten strijde tegen corruptie en fiscale fraude, maar anderzijds maken ze van deze kennis zelf graag en gretig gebruik om via allerhande constructies en bedrijfjes zoveel mogelijk belastinggeld binnen te rijven. Jawel, Chokri, het gaat ook over u!

Een knap staaltje van de tweeslachtige politiek van de sp.a was alweer te bewonderen op hun nieuwjaarsreceptie in Leuven.  Daar trok sp.a-voorzitter Bruno Tobback fel van leer tegen de bestuurders van banken. “Misschien moet de minister van Financiën maar foto’s van de bestuurders van de banken op de achterkant van de belastingbrieven zetten. Dan weten de mensen waarvoor ze zoveel belastingen betalen” , zo klonk het.

Misschien geen slecht idee van Tobback, maar zou hij eerst eens niet de hand in eigen boezem – lees: partij – steken? Binnen de sp.a lopen politici genoeg rond die rijkbetaalde zitjes hebben in raden van bestuur van financiële- en verzekeringsinstellingen die overheidssteun kregen, zoals bijvoorbeeld voormalig Limburgs sp.a-kopstuk Steve Stevaert (lid van de raad van bestuur van Ethias NV en Ethias Finance NV) en de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (lid van de raad van bestuur van het ter ziele gegane Dexia).

Nu, eerlijk is eerlijk: Janssens wou graag zijn Dexia-vergoeding (netto 5.000 euro) terugstorten, maar enkel op één bepaalde voorwaarde. Janssens: (http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20111031_028) : “Ik wil die (5000 euro, red.) heel graag terugstorten, als men mij voor die voorbije jaren dan ook telkens die 15.000 euro terugbetaalt die ik aan belastingen en sociale bijdragen heb betaald. Dat gaat mij misschien zelfs nog een spaarpotje opleveren.’ 

Dixit de man die jaarlijks bruto meer dan 185.000 euro belastinggeld opstrijkt via allerhande openbare mandaten. De schaamte voorbij…

4 comments

Comments are closed.