Manuel Fraga overleden

Manuel Fraga Irbarne, lid en stichter van de Partido Popular, was minister-president van Galicië van 1990 tot 2005 en senator voor die regio van 2008 tot 2011. In die periode werd hij beschuldigd van een autoritair bestuur over de regio te voeren en via een systeem van patronage zijn macht in handen te houden. Hij was echter vooral bekend voor zijn politieke activiteit ten tijde van Franco en in de overgangsperiode.

De carrière van Manuel Fraga overspande zo’n 60 jaar. Tijdens die periode diende hij onder andere onder Franco als minister van informatie en toerisme. Het was onder Fraga dat Spanje zich zou beginnen presenteren als een toeristische bestemming met de slogan “Spanje is anders”.  Na de dood van Franco werd Fraga minister van binnenlandse zaken en zorgde hij voor het opheffen van een wet die de media reguleerde. Als minister-president van Galicië gebruikte hij Europese subsidies om één van de armste regio’s in Spanje te moderniseren. Ondanks zijn Franco-verleden ondersteunde hij actief de culturele eigenheid van Galicië. Hij nam nooit afstand van zijn politiek engagement ten tijde van Franco.

Bij het inzetten van de democratisering in Spanje schreef hij mee aan de nieuwe Spaanse grondwet van 1978 en richtte mee de Allianza Popular op als voorzitter, een functie die hij in 1986 zou afstaan. Nadat de Democratische Centrum Unie, een gematigde conservatieve partij, uiteenspatte kwam Fraga terug en fuseerde de Allianza Popular met enkele kleinere christendemocratische partijen en de overblijfselen van de DCU tot de Partido Popular waarvan hij voorzitter werd. In die functie zou hij opgevolgd worden door later Spaans eerste minister José Maria Aznar. Opmerkelijk blijft zijn vriendschap met Fidel Castro, tevens van Galicische afkomst.