Op zondag 18 december 2011 verscheen bij Uitgeverij Egmont de stadsgids ‘Vlaams Bewegen in Antwerpen’ van Jan Huijbrechts.

De auteur kent Antwerpen als weinig anderen en neemt u in 5 cultuurhistorische wandelingen mee op ontdekkingstocht door de fascinerende maar ook bewogen geschiedenis van Antwerpen. Dit boek brengt een stuk Vlaams-nationale geschiedenis van de Scheldestad, maar is door de vele genoemde feiten en anekdotes ook interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Antwerpen.

De auteur is Master Cultuurwetenschappen en publiceerde eerder bij Uitgeverij Egmont de boeken Trouw aan Oranje  en Fout Gekozen. Dit gesprek namen we over van de emailnieuwsbrief van Uitgeverij Egmont.

Waarom een stadsgids over Antwerpen?
Omdat er weinig steden in Vlaanderen zijn die zo’n sterke band met de Vlaamse Beweging hebben, in de breedste zin van het woord. Wij spreken hier over een rode draad van bijna 200 jaar strijd lopend van de Meetingpartij over de Frontpartij tot het Vlaams Belang. Bovendien is Antwerpen niet alleen in politiek opzicht maar ook cultureel-historisch een fascinerende stad. Bijgevolg was er méér dan stof genoeg voor een ietwat ‘aparte’ stadsgids, want geloof mij vrij, dit is niet ‘de zoveelste in een rij…’

Is deze stadsgids bedoeld voor een breed publiek ?
Hoe breder, hoe beter. Je hoeft echt geen historicus of doorgewinterde veteraan van de Vlaamse Beweging te zijn om je gading niet te vinden in deze stadsgids. Bovendien is dit boek doorspekt met anekdotes, literaire fragmenten en tientallen – vaak voor het eerst gepubliceerde illustraties – waardoor het erg vlot leest.

Op de cover zien we een militant van de Frontpartij in volle verkiezingsstrijd. Waarom koos u voor deze cover ?
Niet alleen omdat het een erg mooie historische, bijna iconografische foto is, maar vooral omwille van het onderwerp: een militant in actie. Te vaak werd er in het verleden vergeten dat de politiek in de eerste plaats gedragen wordt door de militanten en niet door politicasters. Daarom deze hulde aan de kleine man, die ondanks vernederingen, repressie en tegenwerking bleef vasthouden aan zijn Vlaamse ideaal. Niet voor niets heb ik dit boek opgedragen aan alle Vlaamse Bewegers: die van gisteren, vandaag en natuurlijk ook morgen…

Hebt u met het schrijven van deze stadsgids pionierswerk verricht? Bestond een dergelijk werk binnen de Vlaamse Beweging nog niet?
Of dit pionierswerk is, weet ik eerlijk gezegd niet. Wat ik wél weet is dat er tot op de dag van vandaag niets is verschenen over Antwerpen dat vergelijkbaar is. Zo weet ik bijvoorbeeld dat het Bormshuis een tijd geleden nog de brochure Vlaamse figuren op het Schoonselhof – Wandelen langs Vlaams funerair erfgoed heeft uitgegeven. Ongetwijfeld een loffelijk initiatief, maar mijn stadsgids gaat veel verder. Dit boek bevat niet alleen een stevige inleiding over de relatie tussen de stad Antwerpen en de Vlaamse Beweging, maar ook vijf uitgestippelde wandelingen, die gaande van ’t Eilandje tot de Jan Van Rijswijcklaan, een groot deel van het Antwerpse grondgebied bestrijken.

Mogen we dan nog andere stadsgidsen verwachten?
Als het aan mij ligt wel, want ik denk dat hiermee niet alleen een gat in de markt voor cultuurhistorische gidsen wordt opgevuld, maar dat er bovendien wel degelijk belangstelling bestaat voor dergelijke publicaties. Momenteel leg ik de laatste hand aan In Vlaanderens velden… Drie historische verkenningen langs het IJzerfront ’14–‘18 , dat zeker in de aanloop naar het grote herdenkingsjaar 2014 meer dan op zijn plaats zal zijn. Het zou interessant zijn mocht dit project de stimulans zijn om als het ware een hele reeks van dergelijke gidsen Vlaams bewegen… uit te geven. Ik heb in ieder geval nog plannen voor een gids van Brussel, Gent, de Kempen en… Frans-Vlaanderen.

Vlaams Bewegen in Antwerpen (ISBN: 978-90-78898-24-5) telt 240 bladzijden en kost 15 euro (excl. verzendingskosten).

Bestellen?

Uitgeverij Egmont
Madouplein 8 bus 2 – 1210 Brussel
bestellen@uitgeverijegmont.be
www.uitgeverijegmont.be
0472 603 552 (alle werkdagen tijdens de kantooruren)

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: