Het onafhankelijke kamerlid Laurent Louis heeft een wetsvoorstel ingediend om studentendopen te verbieden én de organisatoren ervan te bestraffen. NSV! Antwerpen heeft hier toch enkele bedenkingen bij. Studentendopen zijn bij sommige studentenclubs inderdaad niet altijd de meest aangename ervaring voor de schachten. Ondergedompeld worden in dierenbloed of in een zwembad vol braaksel gaan zitten hoort er in enkele gevallen bij, maar niemand wordt verplicht dit te ondergaan. Jezelf laten dopen is nog altijd je eigen keuze.

Het feit dat je dit het jaar erop anderen mag laten ondergaan, maakt al veel goed. Over de zogenaamde discriminatie van niet-gedoopte studenten in Luik kan men zich hier in Antwerpen moeilijk uitspreken, maar zulke zaken hangen af van de faculteit en/of studentenstad. Overigens is het ook mogelijk dat Louis het discrimineren van niet-gedoopte studenten verwart met een ‘aanvaardingsproces’ onder de clubleden. Als mensen in groep dezelfde ‘vernederingen’, ondergaan schept dit nu eenmaal een band, wat net het mooie is van een studentendoop.

Natuurlijk, als je zelf nooit lid bent geweest van een studentenvereniging, ben je niet vertrouwd met de kameraadschappelijkheid die hier mee gepaard gaat en is het moeilijk om dit soort activiteiten te begrijpen en dus te beroordelen. Ten tweede zijn de straffen die Louis hiervoor wil geven zwaar overdreven en onrealistisch. Twee jaar cel en 1750 euro boete voor een ludieke studentenactiviteit waar je boven volledig vrijwillig aan deelneemt? Er zijn personen die zwaardere misdrijven begaan en minder bestraft worden!

De schachten van NSV! Antwerpen voelen zich duidelijk vernederd tijdens hun doopopdrachten.

Edoch, niet alles in het wetsvoorstel is onzin: sommige studentendopen hebben inderdaad niets meer te maken met traditionele studentikoziteit. Toch lijkt het voor de NSV! zeer onwaarschijnlijk dat deze enkel tot doel hebben om de schachten emotioneel volledig te kraken. Daarnaast kan het afval dat na deze activiteiten achterblijft wel voor mogelijke problemen zorgen, maar studentendopen verbieden zal zeker geen oplossing bieden.

Men kan beter pleiten voor een beter overleg tussen het stadsbestuur en de studenten, om zo op een constructieve manier tot een oplossing te komen. Bij de NSV! dopen we onze schachten in ieder geval niet op een ‘smerige’ en ‘vernederende’ manier. Wij houden het liever ludiek. Op die manier proberen we er voor elke schacht een dag van te maken waar hij zijn ganse leven met plezier aan terugdenkt.

Overigens sluiten we de mogelijkheid niet uit dat Louis studentendopen misschien wel wil verbieden omdat hijzelf nooit zo een dag heeft gehad om op terug te kijken en neemt dit gebrek nu de vorm aan van een persoonlijke wraakactie op de student. Wie zal het zeggen?

Stijn van Rompaeij v/o Boebel
Praetor NSV! Antwerpen

Dit nieuws alleen dankzij jouw steun!

Help ons de leugens van de main stream media (MSM) te doorbreken. Geef ons 5 euro – of meer!

€ 5,00

Trending

%d bloggers liken dit: