Ijsland krijgt kredietverhoging: nationalisme en referenda werken

Herinnert u zich IJsland nog?  Enkele jaren geleden zat het land dik in de financiële problemen – zo’n beetje zoals België nu, dus.  Maar zopas heeft IJsland van het zo gevreesde ratingbureau Standard&Poors een verhoging in status gekregen: het land gaat van ‘negatief’ naar ‘stabiel’.  Hoe heeft het land dat gedaan?  Door nationalisme en democratie. 

Om te beginnen heeft Ijsland een referendum gehouden over de vraag of de belastingbetaler moest opdraaien voor banken die failliet gingen of dat dreigden te gaan.  Een referendum dus, luisteren naar het volk, de basis van democratie; maar iets dat door CD&V, SP.a en VLD hier niet gewenst wordt, want ‘populistisch’.  Alsof er iets mis zou zijn met populisme, luisteren naar het volk.  Het volk van IJsland besliste om niet op te draaien voor de schulden van de banken, en zo gebeurde het ook.   

Gelukkig deden de IJslanders tot nogtoe ook aan nationalisme:  zij stapten niet in de euro, en behielden verstandig hun eigen nationale munt.  Die werd na de financiële crash van 2008 fors gedevalueerd om de concurrentiepositie van het land te versterken.  Met succes: de economie groeit en de export neemt toe.  Nationalisme werkt, eurofilie werkt niet. 

Op het ogenblik dat België net als de rest van de eurozone door de loze praatjes van Dehaene, Verhofstadt en co aan de rand van de afgrond staat, wordt dus bewezen hoe de uitweg eruit ziet:  nationalisme en het herstel van de eigen soevereiniteit en munt, en democratie via referenda – luisteren naar het volk en doen wat het volk wil. 

http://www.icenews.is/index.php/2011/11/24/sp-lifts-iceland-rating-amid-stabilising-economy/

3 comments

 1. Ahum, ik zie nogal wat ‘thumbs down’. Graag commentaar. Blijkbaar houdt iedereen van een illusie van onafhankelijkheid? Stem in dat geval vooral N-VA. Kom op, jongens, laat je eens horen, hier ben ik!

 2. Ik ga niet in détail treden over de Ijslandse problemen van de laatste jaren die grotendeels veroorzaakt werden door de grote bouwproblemen en het niet beperken van de staats uitgaven.
  Wij moeten ons geen illusie maken over een referendum want dit is in ons apenlandje “not done”
  Wel kan het als voorbeeld dienen hoe het staats budget ingekort werd.
  Ik zie dit hier nog niet gebeuren, liever staken en met allen de put in.
  Zo is het in “la Walonie” verlopen en het gaat terug dezelfde weg op want toch blijven ze steeds opnieuw staken.
  En Elio kan zijn achterban toch niet in de kou zetten !
  Een onmogelijke situatie waar geen oplossing voor is, behalve de scheiding.

 3. Mag ik er wel even aan helpen herinneren dat het IMF hen toch een lening heeft gegeven, ze hebben die allicht niet gebruikt, maar ook niet terugbetaald. IJsland wordt nu gebruikt alsof het IMF veranderd is en niet meer staatsgrepen pleegt. Yeah right, toch? Trouwens, een van de elektriciteitsbedrijven van IJsland is verkocht geweest via Canada, dit zat binnen het IMF programma en ze hebben het heel braafjes uitgevoerd, ook al hebben zij helemaal geen nood gehad aan het IMF. Ook zijn de budgetten flink ingekort in publieke diensten zoals gezondheid en onderwijs. Dus ook IJsland is slachtoffer van het IMF en zij laten het IMF hen gebruiken voor hun imago.

  Het is toevallig dat IJsland nu deels als voorbeeld kan dienen, maar dit is niet echt een beleid. Nu zijn de IJslandse banken weer gewoon aan hun business as usual.

Comments are closed.