(VIDEO) Actie ter gelegenheid van Koningsdag 15 november 2011 / NSV’ers opgepakt

15 november 2011 – Naar aanleiding van koningsdag voerde NSV! actie voor een Vlaamse republiek.  Diverse moedige NSV-betogers werden aangehouden, de actie haalde dicverse TV-journaals (zie onderaan).  De NSV gaf volgende toelichting:

Reeds decennia beweren verscheidene Waalse en Vlaamse politici, als echte republikeinen, voor een protocollaire functie voor de koning te zijn. Wanneer er echter wordt gevraagd wanneer men met een voorstel hieromtrent op de proppen komt, is het nooit het juiste moment. NSV! voert daarom actie, om de politici nogmaals aan hun uitspraken te herinneren.

Het zijn diezelfde politici, die steeds beweren dat België een democratie is, die steeds ook weer de rol van de koning blijven verdedigen. In een land waar bepaalde politieke partijen worden uitgesloten op elke mogelijke manier, wordt het waarschijnlijk als democratisch beschouwd, dat na elke verkiezing de koning – niet verkozen door het volk – formateurs en informateurs aanstelt, zich moeit met de regeringsonderhandelingen, hierbij de voorzitters van sommige partijen zelfs niet consulteert en op audiëntie ontvangt op het paleis, en regelmatig politieke standpunten verkondigt, onder andere in zijn 21 juli-toespraken. Er mag toch enige neutraliteit verwacht worden van de Belgische vorst?

Bovendien is het diezelfde vorst, die in volle kredietcrisis (2008) overweegt een nieuw jacht te kopen, twee luxeappartementen koopt, en dan zijn volk doodleuk oproept om minder materialistisch te zijn. Zo weet de belastingbetaler ineens op welke verantwoorde wijze zijn geld wordt besteed in tijden van crisis. Wereldvreemdheid, hypocrisie, gebrek aan neutraliteit, … het zijn slechts een paar van de kenmerken van de koning van onze Belgische ‘democratische’ monarchie.

‘Daarom voert NSV! vandaag actie tegen deze geld verspillende Belgische monarchie, en pleiten we voor een echt democratische Vlaamse republiek. België barst!’, zo besluit N. Van Roy, Nationaal voorzitter NSV!, zijn persbericht.

De NSV’ers voerden actie met slogans, affiches en pamfletten.  Zoals dat past in het ondemocratische België werd een aantal onder hen aangehouden voor deze vrije meningsuiting:   http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20111115_044

// VRT-journaal: http://www.deredactie.be/permalink/1.1154632

VTM-journaal:  http://vtm.be/nieuws/binnenland/77496-prins-laurent-woont-te-deum-bij

One comment

  1. Het is traditie dat de Vorst en de Vorstin niet zelf aanwezig zijn bij het Te Deum, omdat het “ongepast is zichzelf te vieren”(dixit het Rode Nieuws) ….ze vieren zichzelf nochtans al elke dag op kosten van de belastingbetaler.

Comments are closed.