Deelstaatverkiezingen in Berlijn bevestigen nood aan rechtse krachtenbundeling

Op zondag 18 september trokken de ‘Berliners’ naar de stembus om hun stem uit te brengen voor de deelstaatverkiezingen. Meest opvallende trend was de afslachting van de liberale FDP, partner van de christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Angela Merkel in de Duitse nationale regering.

De partij haalt nauwelijks nog 2%. Grootste partij blijft de socialistische SPD van burgemeester Klauw Wowereit, ondanks lichte verliezen. De heersende coalitie van SPD en Die Linke (die voornamelijk bestaat uit ex-communisten en ex-SPD’ers) is wel haar meerderheid in Berlijn kwijt, waardoor wellicht de groenen of de CDU in de nieuwe regering komen.

Voor wat de rechtse partijen betreft behaalde de burgerbeweging Pro Deutschland –die vanuit Vlaanderen gesteund wordt door Vlaams Belang- 1,2 procent van de stemmen. “Die Freiheit”, de partij van de voormalige christen-democraat Rene Stadtkewitz – die onder meer wordt gesteund door de PVV van Geert Wilders- bleef hangen op 1,0 procent, ver onder hun eigen verwachtingen. De NPD behaalde 2%.

Om verkozenen te hebben in Berlijn moet een kiesdrempel van 5% worden behaald. Jammer genoeg behaalde geen enkele rechtse partij de drempel, maar voor wat de toekomst betreft ziet het er niet noodzakelijk slecht uit voor rechts, integendeel. Rood heeft er in Berlijn een knoeiboel van jewelste van gemaakt: de rekeningen van de deelstaat staan voor bijna 64 miljard euro in het rood, de werkloosheid bedraagt bijna 13,5% (het hoogste percentage van de 16 Duitse deelstaten), het onderwijs is van zeer slechte kwaliteit en er zijn grote problemen met de integratie van vreemdelingen, die 13,6% van de Berlijnse bevolking uitmaken. Redenen genoeg om een kordaat beleid te voeren in de stad.

Om successen te boeken en de kiesdrempel van 5% te behalen moet in Berlijn en omstreken werk worden gemaakt van een constructieve, rechtse krachtenbundeling, net zoals daar bij ons in Vlaanderen nood aan is. Versnippering op rechts leidt nergens toe, enkel tot een sterkere positie van links. In Nordrhein-Westfalen hebben de Republikaner en Pro NRW het goede voorbeeld gegeven door met succes een constructieve samenwerking op touw te zetten. Hopelijk zien we elders hiervan snel navolging!