FILM: ‘Gettysburg’ en ‘Gods and generals’ nu bij De Standaard Boekhandel

Er liep de voorbije weken een actie waarbij je met bons uit De Streekkrant en De Zondag aan een interessante prijs films kon aanschaffen in De Standaard Boekhandel over de Amerikaanse geschiedenis.  Als je nog ergens een oude streekkrant hebt liggen, knip dan de bon uit en haast je, want voor minder dan 12 euro haal je als laatste in de reeks de films ‘Gettysburg’ (uit 1993) en ‘Gods and generals’ (uit 2003) in huis.

Vooral ‘Gods and generals’ is onwaarschijnlijk politiek incorrect, en daardoor voor een rechtse Europeaan vreemd en fascinerend tegelijk.  Hoogdravende patriottische dialogen, God die overal aanwezig is, een zeer langzaam filmptempo (de film duurt 4 uren): het is heel wat anders dan wat je in de bioscoop gewend bent.  Maar tegelijk zijn er de geweldig in beeld gebrachte veldslagen, waarbij het lijkt alsof je de charges mee uitvoert met de troepen.  De acteerprestaties van generaal ‘Stonewall’ Jackson en generaal Lee zijn ronduit verbluffend.  En, last but not least: de zuidelijken blijken ‘de goeien’ te zijn, zoals het hoort!

Als opwarmer wat filmtrailers.