Matthias E. Storme is dikke vriendjes met Anders Breivik… volgens de intellectuelen van DeWereldMorgen

Toen het bericht bekend werd dat de Noorse moordenaar Anders Beihring Breivik net iets meer dan 1000 mails had verstuurd met in bijlage zijn manifest van 1500 pagina’s, konden we al voorspellen dat verschillende media de mailadressen zouden aanzien als harde bewijzen van vriendschappen met Anders Breivik. We hoopten echter dat geen enkel mediaorgaan zo dwaas zou zijn om deze idiote conclusie te trekken. En toch gebeurde het.

Vorig weekeinde misbruikte een galspuwer van DeWereldMorgen zijn edele pen om een pagina’s lang betoog neer te schrijven over de connecties van de Noor en ‘zijn Vlaamse vrienden’.  Met een artikel, al even onsamenhangend als het manifest van Breivik zelf, rijgt de auteur flarden uit verschillende opiniestukken over de moordende raid aan elkaar. Het is een hak-op-de-tak artikel dat geen steek houdt.

Nadat de auteur onomwonden zegt dat het Vlaams Belang schuldig is aan de moorden in Oslo, meent hij daar de bewijzen voor te hebben. “Deze terreurdaad is niet het werk van ‘een gek’, een ‘lone wolf’. Ze maakt deel uit van een internationaal complot dat vele vormen heeft. De ogenschijnlijk minst gevaarlijke is die van extreemrechtse partijen als het ‘Vlaams Belang’ en de PVV van Wilders. Dat democratische partijen uit opportunisme de taal van extreemrechts overnemen en aanvaardbaar maken, is des te dodelijker.”

De auteur gaat in deze stijl nog een hele tijd verder, maar gaat dan zwaar over de top door te beweren dat buitengewoon hoogleraar Matthias E. Storme evenzeer mede schuldig is aan de moorden op het Noorse eiland. “Anders Breivik had nog meer morele, inhoudelijke steun vanuit Vlaanderen, meerbepaald vanuit de universiteiten van Leuven en Antwerpen. Daar dwaalt namelijk ene Prof. Matthias E. Storme rond die er recht doceert. De Prof. heeft contacten met christelijk fundamentalistische en ultrarechtse organisaties en individuen die het hatelijke taaltje spreken dat Breivik inspireert. Storme heeft nauwe banden met de NV-A van Bart Dewever.”

Het onweerlegbare bewijs voor de vriendschap tussen Storme en Breivik? “Prof. Storme kan rechtstreeks gelinkt worden aan drie Nederlanders die de eer hadden het 1.500 pag. dikke ‘levenswerk’ van de Noorse massamoordenaar per e-mail thuis bezorgd te krijgen, vlak voor de aanslagen.” Even (veel) verder lezen we nog: “De Vlaming Prof. Storme is de intellectuele hoeder, de tacticus van het gezelschap (hij heeft het over mede-auteurs van het voormalige Bitterlemon, nvdr.), dat de Noor wel pruimt. Storme is ‘redactieadviseur’. Waar wachten de Belgische inlichtingendiensten, de Veiligheid van de Staat op om mijnheer Storme grondig aan de tand te voelen? En met hem zijn omgeving. Er zijn er al voor minder van hun bed gelicht. Zijn e-mail verkeer en computer uit te kleden? Storme heeft duidelijk contacten met figuren die contact hebben met Anders Breivik.”

Als we dus even recapituleren lezen we: “Storme kende iemand die iemand kende die een mail kreeg van iemand die…” Sja, als we zo conclusies gaan vormen over vriendschappen en zo meer… Het mag duidelijk zijn dat Breivik zijn emailadressen verzamelde via Facebook en andere sociale netwerksites. Ook schuimde hij hoogstwaarschijnlijk alles af wat van dichtbij of van ver naar anti-islamisering of neo-conservatisme ruikt. Op deze manier kan iedereen 1000 emailadressen verzamelen en zo Jan en alleman in diskrediet proberen te brengen. Echter, geen enkel gezond intellectueel persoon zal daar in trappen.

Wie de moeite neemt om het artikel volledig te lezen op DeWereldMorgen zal al snel in een lachbui over de grond rollen. Het absurditeitsgehalte ligt dan ook erg hoog. De auteur ziet overal complotten, geheime boodschappen, stiekeme en minder stiekeme vriendschappen en zo meer. Het zou een mooi scenario zijn voor de volgende Smurfenfilm, maar een serieus artikel? Neen, dat is het allesbehalve.

Volgende week geven we hier op Rechts Actueel wat informatie mee over DeWereldMorgen waardoor uw bloed nog sneller zal koken. Niet tegenstaande dat deze linkse webstek ook nuttige bijdragen bevat, was het artikel over Matthias E. Storme één grote klucht. We hebben er alvast goed mee kunnen lachen.

Lees hier het artikel op DeWereldMorgen. Neem ook eens de moeite om de commentaren onderaan het artikel te overlopen.