9 augustus: Nagasaki herdenkt slachtoffers verwoestende Amerikaanse atoombom

Exact 66 jaar geleden op 9 augustus 1945 werd de Japanse stad Nagasaki getroffen door de ‘Fat Man’, een atoombom met een enorm verwoestende kracht (21 kiloton TNT). De bom maakte meteen 64.000 dodelijke slachtoffers. Dit Amerikaanse antwoord op de Japanse medewerking aan de Tweede Wereldoorlog in het voordeel van het Derde Rijk van Adolf Hitler zorgde voor de capitulatie van Japan.

Nagasaki was de tweede Japanse stad die met een allesvernietigende Amerikaanse atoombom te maken kreeg. Op 6 augustus werd de ‘Little Boy’ boven Hiroshima gedropt. 78.000 mensen kwamen hierbij om. Het dodenaantal liep tegen het einde van 1945 op tot 140.000. Ook in Nagasaki stierven jaren na de bomaanslag nog zeer veel mensen ten gevolge van de atoombom.

Nagasaki bleef echter niet bij de pakken zitten en heel de stad werd vrij snel weer opgebouwd. Momenteel wonen er terug meer dan 400.000 inwoners. Ook na de kernramp vorig jaar na de zware aardbeving zagen we nooit één teken van wanhoop bij de Japanners.

In Nagasaki werd in 1955 het Park van de Vrede ingericht. Op deze plaats wordt vandaag, zoals alle jaren op 9 augustus, de bomaanslag herdacht die vele onschuldige Japanners de dood injaagde. Rondom het park werden in de loop der jaren vredessymbolen geplaatst in het ‘beeldenpark’. Ieder land kan op deze plaats een monument of beeld laten bijplaatsen. Ook China (1985), de Sovjetunie (1985), de DDR (1981) en een stad uit de Verenigde staten (Saint-Paul, zusterstad van Nagasaki, 1992) hebben dit al gedaan. Een standbeeld van de Verenigde Staten van Amerika zélf staat er nog niet.

One comment

  1. Een oorlogsmisdaad waarvoor nooit iemand moest terechtstaan…

Comments are closed.