Geld storten voor Somalië? Wie is er nog gek?

Het is weer zover, via mediakanalen allerhande wordt de brave Vlaming weer bestookt met beelden van uitgehongerde en stervende Afrikaanse kinderen in Somalië.  Het doel: zover komen dat de Vlaming zijn beurs weer eens opentrekt en geld stort in de kas van de professionele ontwikkelingshulpmaffia.  De foto’s van strijders van lokale krijgsheren of moslimterroristen krijg je plots minder te zien…

Het ziet er echter naar uit dat de Vlaming maar weinig enthousiasme betoont.  Journalisten en ontwikkelingshulpmaffiosi komen dat met trillende emostem op TV betreuren, maar durven aan mensen op straat niet de vraag stellen: waarom?  Wij doen een poging een paar antwoorden op een rij te zetten.

Een eerste element is de onbeschaamde wijze waarop de ontwikkelingshulpmaffia ons weer een schuldcomplex wil aanpraten:  al op de openingspagina van de actie 1212 laat de extreemlinkse club Oxfam weten dat donors en regeringen aan ‘schuldig verzuim’ doen en meer geld moeten storten.  Maar de hongersnood in Somalië is een gevolg van interne oorlogen, waanzinnig slecht bestuur, plaatselijke mee door de islam geïnspireerde achterlijkheid en weersomstandigheden.  Daaraan heeft het Westen, Europa, de internationale gemeenschap geen enkele schuld.

Een tweede element is de manier waarop de professionele ontwikkelingshulpmaffia de eigen zakken vult met dit soort campagnes.  Vetbetaalde bestuurders, peperdure emo-reclamecampagnes, enorme administraties waardoor maar een beperkt deel van het geld bij de hulpbehoevenden terecht komt: de feiten zijn intussen genoegzaam bekend.  Dat journalisten die dat aanklagen met intimidatieprocessen voor de rechtbank gesleept worden verandert daar niets aan.

Een derde element is de gedragswijze die het Somalische volk de voorbije decennia gekozen heeft.  Men heeft zich begeven op het pad van oorlog (tegen Ethiopië) en burgeroorlog, men heeft het christendom verboden en verdreven, men heeft pogingen tot internationale interventie met geweld aangevallen en verdreven, en men heeft gekozen voor zeeroverij tegen onze handelsvloot, inclusief gijzeling, foltering en mishandeling van onze Europese matrozen.  Wie eerst in iemands tuin plast moet er daarna niet gaan aanbellen voor hulp.

Een vierde element is dat ontwikkelingshulp en noodhulp gewoon niet helpen als er niet tegelijk een militair-politieke aanpak is die ten gronde recht en orde herstelt en de fundamenten legt voor een ordentelijk bestuur.  ‘Het Westen is slap geworden’, stelt de 78-jarige ex-Eurocommissaris Frits Bolkestein.  ‘Te slap om dat piratenprobleem in de Golf van Aden nu eindelijk eens op te lossen.  Waarom roken we ze niet uit, waarom sturen we onze mariniers niet naar hun zeeroversnesten?  We kunnen wel weer de portefeuille opentrekken omdat even verderop honger wordt geleden.  Probleem is dat het christendom vol schuldgevoelens zit.  We hebben met z’n allen in Europa een massaal minderwaardigheidscomplex tegenover voormalige koloniën opgelopen.’

Een vijfde element is dat de Somaliërs zelf er hoegenaamd niet van wakker lijken te liggen dat hun eigen bevolking omkomt.  Hulpverleners worden geweigerd door lokale krijgsheren, waardoor de eigen bevolking te voet naar het (christelijke) Kenia moet om aan westerse hulp te geraken…

Een zesde element tenslotte is dat liefdadigheid enkel kan verwacht worden van mensen die al niet via verpletterende belastingen tot ‘solidariteit’ verplicht worden.  De Vlaming wordt uitgeperst met torenhoge belastingen die misbruikt worden voor een geldstroom naar Wallonië, de Europese Unie, de Grieken, de Portugezen, de Ieren, instellingen van de VN, idiote zaken als verkiezingen in Congo én natuurlijk de ontwikkelingshulpmaffia.  Ook zonder vrijwillige bijdrage weten we dat er toch weer een TV-show komt van de openbare omroep waarbij vetbetaalde Belgische en Vlaamse ministers toch weer miljoenen van ons belastinggeld in die 1212-kas zullen storten.

Een gift voor 1212?  Nee, dank u.  Wij zijn niet gek.

One comment

Comments are closed.